km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon

Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon

Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.

 

Kecses kezek a zongorabillentyűk fölött, néptáncos férfiak ugrás közben, röppenő alsószoknyák a magasban. Zenés-táncos pillanatokat megörökítő fotók sorakoznak fekete-fehérben a Berzsenyi-könyvtár földszinti előadótermének falain. Büki László munkáit művészi igényesség jellemzi.  


 Büki László fotóriporter elmondta, alapvetően a zene és a tánc, táncon belül is a kortárs és a néptánc volt a fő irányelv. A két tematika között hidat képez néhány kép, ami átvezeti az egyik hangulatból a másikba a látogatót.


Büki László, a vaskarika.hu kulturális portál főszerkesztője, újságírója, fotósa, mindenese missziójának tartja a kultúra közvetítését, népszerűsítését. Ma már a fényképezést műveli legintenzívebben. 2007-ben vásárolta az első komolyabb gépét. Eddig mintegy 4000 rendezvényen fotózott, és már csaknem egymillió exponálásnál jár.


A tormásligeti Kekeri Citerazenekar tagjai a kiállításhoz illő muzsikát hoztak a megnyitóra. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató felvezetőjében arról beszélt: Büki László fotói igazi műremekek, művészi mozdulatsorokat zárnak egyetlen pillanatba, amivel elvarázsolják a szemlélőt. A tárlatot Szalai Márton nyitotta meg, aki egykor az Ocho Macho zenekar tagjaként sokáig a fotók alanya volt, ma már ő maga is fényképez. Mint mondta, sokat tanult Lacitól. Úgy fogalmazott: ha ránézünk a képekre, megszólal a lelkünkben a zene.


Büki László 2014-ben a 30Y kultúrbuszon mutatkozott be először a fotóival, tavaly pedig Répcelakon nyílt önálló tárlata. Annak a kibővített, újragondolt változata a mostani kiállítás. Hozzátette, természetesen megmaradok fotóriporternek a továbbiakban is, de úgy gondolja, ez a képanyag talán kicsit művészi hatású. Fotóriporterként nagyon fontosnak tartja, hogy hiteles maradjon, ez a legfőbb kritérium. Az arc poeticáját is ehhez választotta, ami egy Fodor Ákos-haiku: Nagyon figyelj, mert a világot teszed is azzá, aminek látod.


A megnyitót a Keltike Népdalkör dalcsokra zárta, majd maga a kiállító kívánt kellemes képélményeket minden szemlélődőnek. Az Inkantáció című tárlat július 6-ig látogatható.

 

Forrás: SZTV
Fotó: Berzsenyi Dániel Könyvtár/Facebook
 

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.
Párizs 2024: legfeljebb kétperces tartalmakat tölthetnek fel a sportolók az oldalaikra
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkészítette a közösségi médiában megjeleníthető posztokra vonatkozó előírásait az idei párizsi játékokon szereplő sportolók számára.