km/óra
  2022.07.01., péntek  •  Tihamér, Annamária napja
Ingatlanárak: határ a csillagos ég?

Ingatlanárak: határ a csillagos ég?

A pandémia tavaly alaposan megakasztotta a lakáspiacot is. Az egyik internetes szakportál elemzése szerint azonban magára talál a szektor, idén májusban ugyanis 32 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát, mint tavaly. Az adásvételek száma lassan eléri a járvány előtti nagyságrendet. Hatalmas a kereslet a Balaton-parti ingatlanokra, a nagyvárosokból pedig a kisebb településekre irányuló vándorlás indult meg, ami felhajtotta az árakat. 

 

Vas megyében a legnagyobb arányban Sajtoskálon gyarapodott a lakosság, az árak pedig Meggyeskovácsiban nőttek meg leginkább, de a legek listáján Torony is szerepel. Utóbbi településen az elmúlt években egy hatalmas lakópark bújt ki a földből. A virágokról elnevezett új utcákba 600-an költöztek, de még nem zárult le itt sem az építkezés, újabb házak készülnek. Miközben már elkészültek a további tervek. Ezeket örömmel mutatta a település polgármestere, Kovács György.

 

A vidék vonzása

 

– A falu nagyon népszerű az ingatlanpiacon, egyre többen akarnak ideköltözni. Az önkormányzat ugyan már eladta a telkeit, de magántulajdonban még sok hektár vár a vevőkre. Már két területre is elkészültek a tervek: összesen 100 családi ház épül hamarosan. Persze lesz hozzá két játszótér is. Toronyban van óvoda, iskola, napközi. Bölcsőde ugyan még nincsen, de szerződésünk van Szombathellyel erre az ellátásra. Épül az ipari parkunk is. Szóval nem félünk a gyarapodástól, sőt, mindent megteszünk, hogy még vonzóbbá váljon a falunk. Az ország legtávolabbi részeiről is jönnek ide. A 89-es főúton néhány perc alatt be lehet érni a megyeszékhelyre, valamint az Ausztriába ingázóknak is ideális a település, hiszen nagyon közel van határ. Sokan például a pandémia miatt bevezetett 30 km-es szabály miatt költöztek a térségbe. Három évvel ezelőtt még háromezer forintért meg lehetett venni az építési telek négyzetméterét, most 5–15 ezer forint között mozog az ár. A lakóparkban pedig van olyan eladó ház, amiért négyzetméterenként egymilliót kérnek. 

 

Kovács György úgy számolja, ha ilyen ütemben nő a falu, akkor pár éven belül akár meg is duplázódhat a lakosság. Most 2050-en lakják a települést.

 

A közeli Dozmat is felértékelődött, nemcsak azért, mert nyugodt, tiszta és szép, hanem azért is különleges, mert a víztározó elkészülte miatt turisztikai központtá is válhat. Erről Heckenast István ingatlanközvetítő beszélt lapunknak. A faluban jó a levegő, csicseregnek a madarak. Ezt a nyugalmat, szabadságot, természetet keresték sokan a pandémia alatt, ezért váltottak a nagyvárosból vidékre, lakótelepi lakásról családi házra. Az országos tendencia Vas megyében is érzékelhető.

 

– Nagyon jellemző ez itt Szombathely környékén is. A járványhelyzet korlátozásai ráirányították az emberek figyelmét arra, ha zárt körben kell lenni, akkor jobb, ha a szabadba mennek, és ezért felértékelődtek a családi házak. Még a legkisebb kerttel rendelkező is. Amelyik meg gyönyörű környezetben van, az meg különösen. Erre kiváló példa az a dozmati ingatlan, amely wellness vendégháznak épült, sok extrát tartalmaz. A 300 m2-es komplexumban 5 szoba, jakuzzi, többféle szauna és még borospince is van. Az ára néhány hónap alatt 25 %-kal nőtt, mégis, legalábbis egyelőre a szombathelyi átlag alatt van. Megfigyelhető, ahogy a nagyvárosokban csökken a lakosság, úgy nő a környező településeken. Ez az ingatlanárakat is alapvetően befolyásolta.

 

Növekedés a határ mellett

 

Vas megyére méginkább jellemző, hogy sok határközeli településen nőtt a lakosok száma. A jelentős növekedésben feltehetően közrejátszik az ingázókra vonatkozó járványszabály hatása is, amely szerint a pandémiás helyzetben a határtól 30 kilométeres sávban mozoghattak az érintettek. Az ingatlanpiaci szakportál szerint ezzel magyarázható, hogy a megyén belül a jelentősebb ingatlankínálattal rendelkező települések közül Sajtoskálon, Csepregen, Toronyban, Bükön 0,2–7 százalékos népességbővülés volt érzékelhető, ezeken a településeken az átlagos négyzetméterárak 2,3–49 százalékkal 208–482 ezer forintra nőttek.  

 

Minőségtől függően 5 és 40 százalék közötti a drágulás. Szombathelyen jóval 500 ezer fölé kúsztak a négyzetméterárak. A vidék felértékelődésével már a kistelepüléseken is többet kell fizetni az ingatlanokért. Ebben valószínűleg szerepe van a falusi CSOK-nak is. Elemzők arra számítanak, hogy a tavalyinál jobb évet zár idén a lakáspiac a pandémia miatt elhalasztott ügyletek, valamint a lakásáfa újbóli csökkentésének és a felújítást támogató programnak köszönhetően. Mindezek az agglomerációban a használt ingatlanok árát is felhajtották. Friss hír, hogy a támogatásból megvalósított napelemrendszerek esetében eredetileg július elsejétől megszűnt volna a jelenlegi szaldó elszámolás, azonban a kormány június 30-án este, vagyis az utolsó pillanatban eltörölte ezt a megkötést. Így a vissza nem térítendő támogatásokkal megvalósult háztartási méretű napelemes kiserőművek továbbra is jogosultak a szaldó elszámolásra.

kapcsolódó cikkek
Bérlakások: visszavonulót fújt a kormány
Bérlakások: visszavonulót fújt a kormány
Csak a főváros világörökségi részére vonatkozik majd a lakástörvény módosítója.
Ingatlanszerződés: érdemes a profikra bízni
Ingatlanszerződés: érdemes a profikra bízni
Sok buktatója van annak, hogy az ingatlanbérleti szerződések 80 százaléka házilag készül - figyelmeztet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) közleményben.
kapcsolódó cikkek
Bérlakások: visszavonulót fújt a kormány
Bérlakások: visszavonulót fújt a kormány
Csak a főváros világörökségi részére vonatkozik majd a lakástörvény módosítója.
Ingatlanszerződés: érdemes a profikra bízni
Ingatlanszerződés: érdemes a profikra bízni
Sok buktatója van annak, hogy az ingatlanbérleti szerződések 80 százaléka házilag készül - figyelmeztet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) közleményben.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A lakosság többsége bízik a biztosítókban
A lakosság fele havi legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra.
12 445-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön
A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak 
A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.
Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái
Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.
Gyengült csütörtökön a forint