km/óra
  2023.06.02., péntek  •  Kármen, Anita napja
Sárga Zebra
Már oltják a gyerekeket influenza ellen

Már oltják a gyerekeket influenza ellen

Minden gyermek megkaphatja az influenza elleni védőoltást, akinek a szülei ezt kérik, legfeljebb nem azt a vakcinát, amelyiket tavaly - erre számítanak a szombathelyi háziorvosok. Az oltóanyag az idén már mindenki számára ingyenes.

 

Bár az influenza jellemzően januárban kezdődik Magyarországon, a védőoltást már most megkaphatják a gyerekek. A háziorvosok szerint idén, a koronavírus-járvány miatt különösen fontos, hogy főleg a krónikus betegeket beoltsák, de 3 éves kor alatt is súlyos szövődmény alakulhat ki, ha a 2 vírus egyszerre vagy egymás után támadja meg a szervezetet.


Tavaly a szülők nagy része a 4 komponensű vakcinát választotta. Ez az oltóanyag nem vált ki olyan erős immunreakciót, nem okoz például magas lázat, emiatt elsősorban a 3 év alatti gyerekeknek, valamint a várandósoknak és az autoimmun betegeknek javasolják. A rendelőkbe folyamatosan érkeznek a szállítmányok, Pölöskey Péter házi gyerekorvos arra számít, mindenkinek jut oltás, aki kéri. Elmondta, az elmúlt 3 évben folyamatosan emelkedett az oltást kérők száma. Először 30, majd 70, tavaly pedig már 110 gyereket oltottak be, úgyhogy idén ennél több, kb. 200-250 kis pácienssel számolt. Ennek megfelelően több oltóanyagot kért, mint eddig. Hozzátette azt is, 70 oltóanyagot kapott a 3 komponensűből, a 4 komponensűt pedig most küldik ki a napokban. 


Ebből a vakcinából a veszélyeztetett csoportoknak tartalékolnak, a többiek a 3 komponensű oltást kapják, ezt el kell fogadni - mondja a gyerekorvos. A készleteket folyamatosan figyelemmel kísérik: ahol kevesebb fogy, onnan átcsoportosítanak oda, ahol nagyobb az igény. Az oltásról még senki nem maradt le: december közepéig érdemes kérni az influenza elleni vakcinát. 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Relax az arborétumban: ÖkoPlusz Fesztivál másodszor
Második alkalommal rendezték meg a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában és a Kámoni Fiókkönyvtárban az ÖkoPlusz Fesztivált: a pénteken kezdődő fesztivál kiemelt napján, szombaton látogattunk ki az arborétumba – a környezettudatosság, a testi-lelki egészség köré épülő programok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a növénykert harmonikus környezetében.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
Nem látta a szemből érkező Volvót a Suzuki vezetője
Pillanatnyi figyelmetlenség vezetett balesethez Szombathelyen. Az okozó nem tudja megmagyarázni magának sem, hogy mi történt az ütközés előtti másodpercben - írja a 112press.
legfrissebbek
Folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása
Menetrend szerint folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása. A gázművek június 5. hétfőtől várhatóan június 20-ig a Vörösmarty utca északi végén található gázvezeték rekonstrukcióját végzik.
Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból
Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket - közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.
Három autó ütközött össze Szombathely és Ják között
Egy balra kanyarodni szándékozó jármű vezetője erősen fékezett, emiatt a mögötte érkezőknek is bele kellett taposnia a fékbe. Először a sorban harmadik autónak koccant egy jármű, amibe ezután belehajtott egy másik - írja a 112press.
Újabb gyermekmentőmellényeket helyeztek ki a Balatonnál a vízimentők
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) három új állványt helyezett ki balatoni strandokon és egy kikötőben, ahonnan a gyerekek ingyenesen vehetnek kölcsön mentőmellényeket a strandoláshoz - tájékoztatta a VMSZ pénteken az MTI-t.
Gyerekeket kényszerített szexuális cselekményekre egy 43 éves férfi
"Intézetis" kisfiúkat csalt otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal és pénzzel honorálta szexuális igényeinek kielégítését a gyanú szerint a 43 éves férfi, akit a Pest vármegyei rendőrök fogtak el az Érdi Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.