km/óra
  2020.11.28., szombat  •  Stefánia napja
Illés Béla: rengeteget tárgyaltunk, de konkrét ajánlatot csak a HVSE tett

Illés Béla: rengeteget tárgyaltunk, de konkrét ajánlatot csak a HVSE tett

Pontosan 12 évvel ezelőtt 2007. július 1-jén szerzett 44 százalékos tulajdonrészt a Haladás futballcsapatát működtető cégben az Illés Béla és Halmai Gábor irányításával működő Halmill Team Tanácsadó Kft. Hétfőn jelentették be, hogy az időközben a Szombathelyi Haladás Kft-ben 81,27 százalékra nőtt üzletrészt átveszi a Haladás VSE a Halmilltól. A lépésről a politikusok is elmondják a véleményüket.

Az erről szóló szándéknyilatkozat megszületéséről sajtóközleményben számolt be a Haladás VSE. Az egyesület társadalmi elnöke, Homlok Zsolt ebben úgy fogalmazott, hogy a Szombathelyi Haladás hosszú távon is fenntartható gazdasági működését a Haladás VSE képes és kész biztosítani. Az NB I-ből kiesett csapat jelentős, százmilliós nagyságrendű mínuszt halmozott fel, a többségi tulajdonos támogató bevonásáról tárgyalt az elmúlt hónapokban. Végül egy később aláírt ajándékozási megállapodással kerül majd a HVSE-hez az üzletrész.

A döntésről Illés Bélát, a Szombathelyi Haladás Kft-ben többségi tulajdont birtokoló Halmill Kft. ügyvezetőjét kérdeztük. 
Illés Béla Fotó: haladas.hu
Illés Béla Fotó: haladas.hu

-  A Haladás Kft-ben lévő többségi üzletrészünk elajándékozásáról írtunk alá szándéknyilatkozatot Homlok Zsolttal, a Haladás VSE társadalmi elnökével – válaszolta érdeklődésünkre Illés Béla, a  Halmill Kft. ügyvezetője -, tehát nem eladás lesz. Homlok Zsolttal régóta  tárgyaltunk arról, hogyan lehetne megnyugtatóan rendezni a Haladás jelenlegi helyzetét azért, hogy aztán hosszú távon sikeresen működjön a futballklub. A cégétől, a Homlok Zrt-től eddig is sok támogatást kapott a Haladás. Az elmúlt hónapokban rengeteg tárgyalást folytattunk a legkülönbözőbb irányokban, de végül ez az egy megoldás maradt arra, hogy a csapat sorsa megnyugtatóan rendeződjön.

-  Ebben fontos kérdés a Szombathelyi Haladás Kft. adóssága, a hírek szerint több százmilliós mínuszban van a cég.

-  Az adósság rendezése belekerül abba a szerződésbe, amelyet a Haladás VSE-vel kötünk, a következő két hét feladata lesz a megállapodás írásba foglalása, ez rendezi majd az összes ilyen jellegű kérdést.

-  A szándéknyilatkozat megfogalmazza azt is, hogy a várostól érkező 150 milliós támogatás ne 3 évnyi előrehozott juttatás legyen, ne kössék szigorú feltételekhez, és az önkormányzat továbbra is vállaljon szerepet a Haladás futballcsapatának működtetésében is. A legutóbbi testületi ülésen azonban a képviselők elutasították az önök kérését.

-  Fontos a futball kft számára, hogy az önkormányzati támogatást, a 150 milliót forintot megkapja a klub, ez szükséges a helyzet rendezéséhez és a további nyugodt működéshez. A jövőben is számítunk az önkormányzat támogatására, nagyobb szerepvállalásra.

-   A tárgyalások során szóba került az Illés Akadémia is?

-   Igen, még pedig abból a szempontból, hogy az akadémiának és a felnőtt csapatnak kölcsönösen szüksége van a másikra. Mindkét fél így tud hosszú távon jól működni.

-  Hogyan értékeli a szerepvállalásukat a Haladásban? A vége nem sikerült túlságosan szépre, egyrészt a kiesés miatt, másrészt önt rendesen megtalálták a szurkolók.

-    Érdemes nagyobb távlatban nézni, így azért kicsit más az összkép. Úgy gondolom, az elmúlt 10-12 évet tekintve az összkép pozitív, a Haladás legjobb tíz esztendeje volt. Ezt természetesen árnyalja a kiesés, de nem szabad több tényezőről elfeledkezni. A Haladás anyagilag nem tartozott a legjobban eleresztett klubok közé, ennek ellenére, talán egy évet leszámítva, stabil középcsapatként tudtunk működni. A 12 csapatos bajnokság nagyon sok mindent átírt, nem szabad azt sem elfelejteni, hogy előttünk legtöbbször 16 csapatos kiírásból esett ki a Hali. Ez a rendszer olyan nagy múltú csapatokat is NB II-be vitt, mint az MTK és a Vasas, de felhozhatom azt is, hogy az anyagiak sem jelentenek önmagunkban biztosítékot az NB I-es tagságra, erre jó példa a Felcsút esete. A kiesésünk mindezzel természetesen nem jött jól és jókor. Úgy összegezném, hogy klubvezetőként sohasem voltak nyugodt éveink, de a Haladás, a lehetőségeihez mérten sikeresen tudott működni.

-  A kiesés miatt ezzel nem biztos, hogy meg tudta győzni a szurkolókat. Melyek lesznek a következő lépések?

 -  Rendezni kell az elmaradásokat és jól fel kell készülni az NB II-es bajnokságra.

 

A hétfői bejelentésre a politikusok közül először Koczka Tibor, Szombathely sportért felelős alpolgármestere (Fidesz) reagált.

- Első hallásra marhaságnak tartom, hogy egy civil szervezet, a Haladás VSE szálljon be fő tulajdonosként a több százmilliós adóssággal küzdő profi labdarúgó klubba – mondta a nyugat.hu-nak.
A portálnak arról is beszélt, hogy az önkormányzattal ezt a tervet nem egyeztették, A közgyűlés már többször kinyilvánította, hogy nem kíván a jelenleginél nagyobb segítséget adni. Az alpolgármester azt sem szeretné. ha a Haladás VSE egyéb szakosztályai kerülnének veszélybe a Haladás Kft. adósságai miatt.

Az álláspontunk semmit nem változott a közgyűlés óta – válaszolta érdeklődésünkre Nemény András, az Éljen Szombathely frakcióvezetője és polgármesterjelöltje -, a város, az adófizetők pénzét csak felelősen adjuk oda. Pontosan látni kell, hogy mekkora a hiánya a Haladást csapatát működtető kft-nek, át kell világítani a céget és meg kell keresni a felelősöket, akik összehozták ezt a helyzetet. Kíváncsian várjuk, hogy a többségi tulajdonrészt megszerző HVSE hogyan képzeli a futballcsapat finanszírozását, egyelőre erről nem kérdezték meg sem a polgármestert, sem pedig a sportért felelős polgármestert. A legfontosabb azonban, hogy tiszta képet kapjunk a cég helyzetéről, és úgy gondolom, az ajándékot kapó HVSE-nek is ez az érdeke. Félreértés ne legyen: azt szeretnénk, ha a városnak normálisan működő futballklubja legyen, azonban az adófizetők pénzével felelősen akarunk gazdálkodni.

- Nem igazán jó üzenet, hogy a képviselők a sajtóból tudták meg, hogy milyen változások várhatóak a Haladásnál – fejtette ki álláspontját Balassa Péter, a Jobbik képviselője, a Haladás egykori csapatkapitánya -, szerencsésebb lett volna, ha már a tárgyalásokról értesítik a frakcióvezetőket. A szándéknyilatkozat kis lépés a semmibe, de természetesen minél előbb megoldást kell találni. Ezzel együtt számos dolgot nem tudunk a Haladással kapcsolatban. Nem ismerjük az adósság pontos mértékét, nem tudjuk, hogyan lesz a stadionüzemeltetés. De a legfontosabb, hogy jelenleg arra sincsen válasz, hogy az NB II-s működéshez alsó hangon szükséges 600-800 millió forint miből és hogyan áll majd rendelkezésre. Azt gondolom, hogy a további tárgyalásokba a polgármestert, a sportért felelős alpolgármestert, frakcióvezetőket be kell vonni, legfőképp azért, mert a működtetésben az önkormányzatra is számítanak a régi és az új tulajdonosok is. Remélem, hogy visszatér az a szemlélet, ami régen naggyá tette a Haladást: a csapat akkor volt igazán sikeres, amikor helyi edzőkkel, helyi játékosokkal és helyi vezetőkkel dolgozott.​​​​​​

- Ad hoc, kapkodó, átgondolatlan szándéknyilatkozat született hétfőn a Haladással kapcsolatban – fogalmazott a bejelentés másnapján Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester, hozzátéve azt, hogy a Haladásnál ideje lenne felhagyni a szemfényvesztéssel, és pontosan elő kellene állni azzal, hogy valójában mekkora mínuszt termelt a gazdasági társaság az elmúlt esztendőkben. - Számomra felfoghatatlan, hogy birkózók, természetjárók, íjászok és súlyemelők vállaljanak felelősséget egy profi focicsapat működéséért -, emelte ki a politikus
 

Illés Károly (Fidesz) alpolgármester üdvözölte a szándéknyilatkozatban foglaltakat, s mint kiemelte: nem újkeletű modell valósul meg Szombathelyen, hiszen például a Ferencváros is így működik. 

– Örömmel értesültem a hírről, hogy 1995 után ismét visszakerül a futball a Haladás VSE-hez, az egyesülethez, amelynél az elmúlt években kiderült, hogy kiemelkedő szakmai és gazdasági munka folyik. A tervezet szerint az önkormányzatnak még pluszban kellene támogatnia a focicsapatot – ezt abban az esetben támogathatónak tartom, ha elkészül a futball kft.-nek az elmúlt évek gazdálkodására vonatkozó átvilágítása. Szombathely 1 milliárd forintot költ sportra. Hogy szeretnénk-e minőségi focit? Ha igen, erre áldozni kell. A HVSE keretein belül erre jó lehetőséget látok – vélekedett Illés Károly. 


Homlok Zsolt, a HVSE elnöke a Nemzeti Sportnak adott interjút, ebben - egyebek mellett - a folytatásról is beszélt.

– Sok sürgős és két nagyon fontos tennivalónk van. Az utóbbiaknál maradva, a városvezetőséggel mint a leendő tulajdonostársak egyikével is szeretnénk minél hamarabb tárgyalóasztalhoz ülni, mert bízunk abban, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonostársként hozzájárul a futballklub helyzetének konszolidálásához. Hogy ez milyen formában, milyen keretek között valósulhat meg, tisztázni kell. S persze van az átadás-átvétel jogi procedúrája – ha a Haladás Kft. átvilágításánál mindent rendben találunk, ez sem lesz akadály. Nagy vonalakban természetesen képben vagyunk, és bár sok nyitott kérdést kell még tisztáznunk, biztosak vagyunk abban, hogy minden rendben lesz. Bízunk benne, hogy két-három héten belül pont kerülhet a történet végére, jó lenne úgy nekivágni az augusztus negyedikén rajtoló NB II-es bajnokságnak, hogy addigra megszűnik a bizonytalanság.

 (KI-TT)

kapcsolódó cikkek
Mentőöv a Haladás futballistáinak: átveszi a Haladás VSE a többségi tulajdonos üzletrészét
Mentőöv a Haladás futballistáinak: átveszi a Haladás VSE a többségi tulajdonos üzletrészét
A Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesület elnöksége, ma délelőtti ülésén, felhatalmazta az egyesület társadalmi elnökét, hogy szándéknyilatkozatot írjon alá a patinás labdarúgóklubot működtető Szombathelyi Haladás Kft. többségi tulajdonosával, a HALMILL Team Tanácsadó Kft.-vel annak a Haladás Kft.-ben meglévő tulajdonrésze átvételéről.
Haladás: tagi kölcsönként kéri a 150 milliót a várostól a klub
Haladás: tagi kölcsönként kéri a 150 milliót a várostól a klub
A szombathelyi közgyűlés április végén úgy döntött, hogy 150 millió forinttal támogatja a Szombathelyi Haladás Kft-t, hogy a csapat NB I-es vagy NB II-es licencet kapjon. Azóta kiderült, hogy a Haladás a másodvonalban folytatja, a pénzre viszont így is szüksége van a klubnak, de már nem a rajtengedélyre kívánja felhasználni.
kapcsolódó cikkek
Mentőöv a Haladás futballistáinak: átveszi a Haladás VSE a többségi tulajdonos üzletrészét
Mentőöv a Haladás futballistáinak: átveszi a Haladás VSE a többségi tulajdonos üzletrészét
A Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesület elnöksége, ma délelőtti ülésén, felhatalmazta az egyesület társadalmi elnökét, hogy szándéknyilatkozatot írjon alá a patinás labdarúgóklubot működtető Szombathelyi Haladás Kft. többségi tulajdonosával, a HALMILL Team Tanácsadó Kft.-vel annak a Haladás Kft.-ben meglévő tulajdonrésze átvételéről.
Haladás: tagi kölcsönként kéri a 150 milliót a várostól a klub
Haladás: tagi kölcsönként kéri a 150 milliót a várostól a klub
A szombathelyi közgyűlés április végén úgy döntött, hogy 150 millió forinttal támogatja a Szombathelyi Haladás Kft-t, hogy a csapat NB I-es vagy NB II-es licencet kapjon. Azóta kiderült, hogy a Haladás a másodvonalban folytatja, a pénzre viszont így is szüksége van a klubnak, de már nem a rajtengedélyre kívánja felhasználni.
Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Új helyére került a város adventi koszorúja
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Kásler: az egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást
A magyar egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást, a politikai hangulatkeltések ellenére most a szakembereink elhivatottsága és teljesítménye a záloga a sikeres járványkezelésnek - írta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szombaton a Facebook-oldalán.
Zúzmara, napfény, kék égbolt: lélegzetelállító fotók készültek a Kendig-csúcson
Zúzmarába öltözött a táj a Kőszeg-hegységben, a Kendig-csúcson, írja a Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebbok-oldal, amelyre egy káprázatos képsorozat is felkerült.
Szlávik: a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot
A koronavírus elleni vakcinák megjelenése után a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot, amihez célszerű oltópontokat felállítani - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.
Jövő héten ismét bajnoki mérkőzést játszik a Falco
Több mint egy hónap után lépnek újra pályára a sárga-feketék.
Már a karácsonyra készülnek a Mesebolt Bábszínházban
Az online térbe hívja óvodás nézőit a Mesebolt Bábszínház. A járványhelyzet miatt a társulat valamennyi előadása elmarad december 10-ig, de a műhelymunka nem állt meg. A Téli képek című sorozat első darabja már elkészült, ezt videóra rögzítették, és egy zárt linken eljuttatják a bérletet vásárolt intézményekhez, így a gyerekek az óvodában vagy akár otthon is megnézhetik.