km/óra
  2021.09.22., szerda  •  Móric napja
20 millió forintból 11 helyszínen számolják fel az illegális hulladéklerakókat

20 millió forintból 11 helyszínen számolják fel az illegális hulladéklerakókat

Szombathely 20 millió forintot nyert az illegális hulladéklerakók felszámolására a Tisztítsuk meg az Országot! program során. Már tavaly feltérképezték azokat a helyeket, ahol a legnagyobb a probléma, ezek közül 11 helyszínt tisztíthatnak meg most pályázati támogatással.

 

Tavaly év elején a város zéró toleranciát hirdetett az illegális hulladéklerakókkal szemben. A város saját köztisztasági Vigyázzunk Együtt Szombathelyre elnevezésű programjával összhangban adta be pályázatát az illegális hulladéklerakók felszámolására.


Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy 20 millió forintot nyertek, 11 helyszínnel lehetett pályázni. Ebből 19 millió forint az, amelyet a hulladék összegyűjtésére, kezelésére, ártalmatlanítására tudnak költeni. Van még egy olyan része, amelyet figyelemfelkeltő táblák legyártására lehet fordítani. Ezek is meg fognak történni.


Pet-palackokat, sörösdobozokat, nejlonzacskókat és például autógumikat is rejt az útszéli bozótos a 87-es főút Ipari és a Söptei út kereszteződése közötti szakasza. A hulladék lerakását egy kopott tábla tiltja, amit láthatóan eddig nem vettek komolyan a szemetelők.


„Szombathely közigazgatási területén a tavalyi évben kb. 30 helyszínt sikerült detektálni a közterület-felügyelők és a lakosság jelzése alapján. Ezek közül 11 helyszín az, amely notóriusan visszatérő helyszín, és ez a 11 helyszín került be a mostani pályázatba. Ezek között van külterületi illetve belterületi helyszín is” – emelte ki Kelemen Krisztián, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke. 


Egyelőre csak becsülni lehet a tehermentesíteni kívánt helyszíneken felhalmozódott szemét mennyiségét. Itt például a mezőgazdasági területet is szennyezi a veszélyes hulladék.


Taufik Roland, Szomhull Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, az, hogy ennyi hulladék idekerült, legalább annyi erőfeszítésbe került azoknak, akik idehozták, mint ha elvitték volna a Körmendi úti hulladéklerakóba. Ide is ugyanúgy el kellett hozni, autóba be kellett rakni. 


Ahhoz, hogy a gépekkel hozzáférjenek a szeméthez, a bozótot is ritkítani kell. A pályázati támogatásból február végéig nem csak megtisztítják a kiválasztott helyszíneket, hanem folyamatosan ellenőrzik is azokat, hogy ne kerülhessen oda ismét hulladék. Közben a város újabb kérelmet nyújtott be az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz 7 újabb térfigyelő kamera beszerzésére és kihelyezésére.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
legfrissebbek
Megyei II. osztály, északi csoport: kiütéses gércei és csepregi siker
Utóbbi a Söptével együtt továbbra is hibátlan mérleggel rendelkezik, így ez a két csapat foglalja el a tabella első két pozícióját. A Bozsok lendülete tovább tart, az Alsóújlak viszont zsinórban négy győzelem után ezúttal vereséget szenvedett. A Gencsapáti és a Szeleste megtorpant, a Kemenesalja pedig döntetlent játszott az Újperinttel.
Repülőrajtot vett a Falco, esélyt sem adott a PVSK-nak a bajnoki nyitányon
A szombathelyiek 20-2-es kezdéssel sokkolták a baranyaiakat, innen pedig már nem volt visszaút a vendégek számára.
Megérkezett a fővárosi állatkertbe Szása, a szibériai tigris
A 12 éves állat már látható a kifutójában.
WHO-szakember: Szerbia kezdetben sikeres volt, már nem az
Vb-selejtezők: Egy zárt kapus mérkőzés és pénzbüntetés a magyaroknak
Marco Rossi szövetségi kapitány együttese következő hazai összecsapását október 9-én az albánok ellen vívja.