km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Így hagyunk nyomot magunk után - Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke

Így hagyunk nyomot magunk után - Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke

Nemrég tartották a szombathelyi zsidóság deportálásának 75. évfordulóját, a megemlékezésen pótolták a zsinagóga melletti emlékműről ellopott menórát is. Az esemény kapcsán a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnökével, Márkus Sándorral beszélgettünk, aki a napokban ünnepelte a 69. születésnapját. Boldog, de egyben szomorú dátumok, egy lapon említve.

- Régre nyúlik vissza a szombathelyi zsidóság története. Nagyjából mennyien éltek a 19. században Szombathely területén?

- Országos viszonylatban kimagasló volt a számuk, a lakosság 10 százaléka zsidó volt, többen pedig  adófizetők is, ami azt jelenti, hogy rengeteg pénzt adtak a városnak. Kevesen tudják, de a Nyugat Királynője név, ami Szombathelyt illette, főként a zsidóknak köszönhető. Végül az ortodox és neológ csoport ketté vált, nézet- és vallásbeli különbözőség miatt. De akkor is sokan maradtak Szombathelyen.

- Ha nem is egyetértésben, de békében éltek évtizedekig ezek a közösségek, akiknek tagjai végül 75 évvel ezelőtt a holokauszt áldozatai lettek.

- Városunkból 2227 embert vittek el, közülük 613 gyermek volt. Kevesen tudják, de a zsidók pont 613 parancsolat szerint élnek. Rémisztő ez a két számadat… Végül 78 ember és főként férfiak tértek csak vissza Szombathelyre az elhurcoltak közül, többen 56-ban az országot is elhagyták.

- A soá, azaz a holokauszt után hogyan lehetett újraépíteni a helyi zsidó közösséget?

- Az életben maradt és hazatért zsidó férfiaknak az volt a legnehezebb, hogy zsidó feleséget találjanak maguknak, ugyanis az asszonyaink mind meghaltak a táborokban. Ha pedig nincs zsidó feleség, nincs zsidó leszármazott. A zsidóság ugyanis anyai ágon megy tovább. De mindezek ellenére összetartottunk és összetartunk a mai napig. Mi ezt örököltük és ez nem tudatos.

- Ortodoxként vagy neológként éli a mindennapjait? Számít ez egyáltalán?

- Ahogy említettem, 613 parancsolat szerint élnek a zsidók. Vannak, akik ezt mind betartják vagy próbálják betartani, de én úgy vélem: ha csak tízet nem vagyok képes, akkor a többinek mi értelme? Bizonyos szokásokat hagyományokat természetesen tartok, hisz ebben nőttem fel. A legszebb, hogy a gyermekeim is zsidónak vallják magukat, pedig egyáltalán nem kényszerítettem vagy utasítottam őket erre. Ez a vérünkben, a génjeinkben van, így működünk.

- Nemrég volt a deportálás 75. évfordulója, az ez alkalomból rendezett megemlékezésen egy újonnan felállított menórát is lelepleztek. Az eredetit ugyanis ellopták.

- Ne is mondja. Azt még anyáink állították és 73 éven keresztül állt az emlékmű előtt, a zsinagóga oldalában. Sajnos nem tudjuk, ki tehette, de sejtésünk az van. Amikor észrevettük, hogy eltűnt, jeleztem a Mazsihisz felé, hogy segítségre van szüksége a szombathelyi hitközségnek, mert ellopták a menóránkat. Öten még aznap telefonáltak, végül a budapesti Hunyadi téri körzet gyártatta és hozta le Szombathelyre az új menórát. Ilyen összefogást még nem tapasztaltam.

- A menóra ellopásával az emlékmű lelke, a múlt  egy darabja tűnt el. Jól gondolom?

- Azt vettük észre, hogy az emlékmű elkezdett dőlni. Mintha a menóra hiánya megrogyasztotta volna. Volt ebben valami igazán misztikus, végül sikerült pár nappal a megemlékezés előtt helyre állítani azt is. Nagy öröm számunkra, hogy a város magára vállalta a költségeket, a közgyűlés egyhangúlag szavazta ezt meg.

- Hogy látja a Szombathelyi Zsidó Hitközség jövőjét? Érkeznek új, érdeklődő emberek?

- Eleve az egy nagy csoda, hogy még van ez a maroknyi zsidó Szombathelyen. Jönnek többen is hozzánk beszélgetni, sokakat érdekel a helyi zsidók múltja és a vallási hagyományok. Így tartjuk életben a közösséget. És, ha nem leszünk, akkor is hagyunk nyomot magunk után.

kapcsolódó cikkek
Felújították a szombathelyi holokauszt-emlékművet
Felújították a szombathelyi holokauszt-emlékművet
Megemlékezést tartottak vasárnap Szombathelyen a helyi zsidóság deportálásának 75. évfordulója alkalmából. Az eseményen számos közéleti szereplő is megjelent
kapcsolódó cikkek
Felújították a szombathelyi holokauszt-emlékművet
Felújították a szombathelyi holokauszt-emlékművet
Megemlékezést tartottak vasárnap Szombathelyen a helyi zsidóság deportálásának 75. évfordulója alkalmából. Az eseményen számos közéleti szereplő is megjelent
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.
Egyhetes munkaszünet bevezetését kezdeményezte az orosz kormány
Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban. 
Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában
Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál.