km/óra
  2021.05.08., szombat  •  Mihály napja
Így gondozd a földlabdás fenyőfát, hogy biztosan megérje a tavaszt!

Így gondozd a földlabdás fenyőfát, hogy biztosan megérje a tavaszt!

Manapság egyre többen vásárolnak földlabdás fenyőfát karácsonyra, ezzel óvják meg a fákat. Így az ünnepek után sem kell kidobni a növényt, hanem kiültethetjük a kertbe. A nagy kérdés, hogy vajon a fák túlélik-e az ültetést. 

Dr. Nagy László agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök elmondta, hogy 10-15 évvel ezelőtt jött divatba a földlabdás karácsonyfa, s bár nagyon szép kezdeményezés, a fák túlélési esélye nem túl jó. Bár sok előnye van annak, ha valaki földlabdás, élő fenyőt választ karácsonyfának. A lakását valódi fenyőillat lengi be az ünnepen, és – a vágott fenyővel ellentétben – nem kell a folyamatosan hulló tűlevelet porszívóznia. A kertbe kiültetve pedig egy-két év múlva feldíszíthetjük kültéri égőkkel, így téve karácsonyi hangulatúvá udvarunkat. 


– Sok mindentől függ, hogy a földlabdás fenyőfa a kiültetés után életben marad-e – folytatta a szakember. – A lakásokban általában 20-22 fok van, így vásárlás után fokozatosan kell hozzászoktatni a fát a benti hőmérséklethez. A lakásban minél távolabb kell tartani a fűtőtesttől, rendszeresen öntözni, nem szabad hagyni kiszáradni. Ha ezt nem így csináljuk, akkor már eleve kevesebb az esélye a túlélésre. A szabadban a növények télen mélynyugalmi állapotban vannak, ez a karácsonyfák esetében kimarad. Lassan, fokozatosan szoktassuk hozzá őket a kinti hőmérséklethez is. Olyan napokat válasszunk, amikor napközben nincs mínusz. Akkor tegyük ki nappalra, éjjelre pedig vigyük be a garázsba, ahol nem süllyed a hőmérő higanyszála nulla fok alá. 10 napos hozzászoktatás az ideális, utána megpróbálkozhatunk a kiültetéssel. Az ültetőgödröt érdemes korábban, egy fagymentes napon megásni, majd letakarni, hogy lehetőleg megvédjük a fagytól. A hely kiválasztásánál vegyük számításba, hogy a fa pár év alatt megnő, magasabb és terebélyesebb lesz, ezért ne ültessük túl közel a házhoz vagy a kerítéshez. A gödör kétszer mélyebb és szélesebb legyen, mint a földlabda. Egy fagymentes napot válasszunk az ültetéshez! Kiültetés után ajánlatos szalmával vagy mulccsal letakarni a földet. Az első két évben, amíg nincs tökéletesen begyökeresedve a növény, nagyon fontos a rendszeres, alapos öntözés. A fiatal növényeket enyhe téli napokon is öntözzük meg. Dr. Nagy László szerint, ha minden utasítást követünk, sajnos a legtöbb esetben a fa akkor sem éli túl a megpróbáltatásokat. 


Vannak, akik kiültetés helyett egy dézsában találnak helyet a fának, a szakember szerint ez sem ideális megoldás. A fenyőfa ugyanis feléli a tápanyagokat, így mindig egyre nagyobb helyre van szüksége, tavasszal pedig a földet is illik kicserélni tápanyagdúsabbra. 
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
26 új fertőzött Vasban, 1219 Magyarországon, 106-an meghaltak
1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.772-ről 22.798-ra nőtt.
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni
Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.
Covid19-igazolvány: oltással vagy ingyenesen végzett tesztekkel lehet majd utazni az EU-n belül?
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.
legfrissebbek
Szlovéniában hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei - közölte a helyi sajtó szombaton, a kormány legújabb rendeletére hivatkozva.
György István: hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak időpontot oltásra a 16-18 év közöttiek
A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.
Megnyílt a szombathelyi Plazma Pont
Nyújtsd a kezed, és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi Plazma Pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.
Elmarad az idei Joskar-Ola Napok
Aszfaltszállító Tatra hajtott fának Őrimagyarósd közelében
Súlyosan megsérült annak a teherautónak a vezetője, amely Nádasd irányába tartott és aszfaltot szállított.