km/óra
  2021.07.27., kedd  •  Olga, Liliána napja
Időjárás: két zivatarcella is mozog a nyugati határszélen, Ausztriában többféle leszakadt az ég

Időjárás: két zivatarcella is mozog a nyugati határszélen, Ausztriában többféle leszakadt az ég

Steiermark és Alsó-Ausztria keleti részén alakultak zivatarok hétfő délután, írják osztrák meteorológiai híroldalak. A felhők Magyarország felé tartanak, az még kérdéses, hoznak-e csapadékot.

A radarképek szerint két cella is mozog a magyar határ környékén, az egyik Felsőpulya környékén, a másik nyugatabbra alakult ki. Az utóbbi a Szombathelytől 80 kilométerre található Birkfeldben, majd Hartbergben okozott felhőszakadást és jégesőt. Mindkét felhőtömb nyugati irányban mozog (a vasi megyeszékhelyről jól láthatóak) - azt egyelőre nem tudni, hogy hoznak-e  csapadékot magyar területre is. 


Birkfeldben így zuhogott az eső:


 

 
 
 
 

A Birkfeldből keletre fekvő Pöllauban jég is hullott:


 

 

 

A Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebook-oldal az esélyekről azt írja, hogy a Ausztria keleti felén kialakult az első zivatarcellák lassan helyeződnek át az országhatár felé. "Elsősorban a Sopron és Kőszeg vonalon van kis esély a kialakulásukra a következő órákban. Mivel száraz a légprofil így lehetséges hogy kiszáradnak, szétesnek mire áthelyeződnek felénk, de ez a száraz légprofil hevesebb zivatarcellákat produkálhat amennyiben megmaradnak. Kísérőjelenségként nagyobb méretű jégszemekre és kis területen légzuhatag kialakulására számíthatunk", olvasható az előrejelzésben. 


Borítókép: Martin Reitbauer/Facebook

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
14 éves lányt keres a szombathelyi rendőrség
Kisbabájával a kezében kért segítséget a balesetet szenvedett nő Szombathely határában
Csütörtökön történt személyi sérüléses közlekedési baleset Szombathely és Gyöngyösfalu között, a 87-es főúton. Álló Volvóba rohant egy Suzuki, az okozó elvesztette az eszméletét.
Gyújtsatok ma egy gyertyát Rozikámért! – Egy édesanya kérése
Pontosan egy éve történt az elmúlt évek talán legmegrázóbb közlekedési balesete Vas megyében, idézi fel a 112press.
Nemet mondtak a magyar helyreállítási tervre
Az Európai Bizottság nem hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, amíg a kormány nem nyújt az unió által elvárt garanciákat.
Szombathely az egészségipar fellegvárává válhat
A tervezett egészségipari fejlesztésekről és az ehhez kapcsolható uniós forrásokról tartott közös sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője és Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője ma délelőtt a Városháza előtti téren. Elhangzott: mindhárman igyekeznek saját területükön tenni azért, hogy Szombathely az egészségipar fellegvárává váljon a jövőben.
legfrissebbek
Tizenhárman fulladtak bele az idén a Balatonba
Az eddigi halálesetek többsége nagy melegben, partközelben, kis vízben történt; idős emberek lettek rosszul, vagy a nem megfelelő úszástudás és a vízbiztonság hiánya vezetett tragédiához. 
Újranyithat a vízminőség miatt bezárt négy velencei-tavi strand
A jelenlegi eredmények szerint nem igazolt, hogy a szennyvíz a csatornarendszerből került volna a tó vizébe.
Márton Anna negyedik lett női kardban 
Márton Anna vereséget szenvedett a bronzmérkőzésen a női kardozók hétfői egyéni versenyében a tokiói olimpián, ezzel a negyedik helyen végzett. 
Elkezdődött az őzek násza
Őznász idején a bakok kergetik a sutákat és más, konkurens bakokat, miközben jóval figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában. 
Szombaton rendezik a Strandok éjszakáját, hajnalig tart nyitva több vasi és zalai létesítmény is.
A Zalakarosi Fürdő, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, a Bükfürdő Thermal and Spa is csatlakozott a programhoz.