km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Idén is kötelességük, hogy méltó módon emlékezzenek a hős elődökre

Idén is kötelességük, hogy méltó módon emlékezzenek a hős elődökre

Kézműves foglalkozásokkal várták a gyerekeket a kőszegi Jurisics Vár és Művelődési Központban a nándorfehérvári diadal 564. évfordulóján. Idén változásokkal ugyan, de lesznek emlékező, hagyományőrző, kulturális rendezvények egyaránt.

 

Pócza Zoltán, a Jurisics Vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója az SZTV érdeklődésére így nyilatkozott: „Íjászkodhattak, kardozhattak, óriás társasjátékokban, különböző kézműves foglalkozásokon vehettek részt. Táncot tanulhattak, a reneszánsz táncok a Bejó Történelmi Táncegyüttestől igazán könnyen elsajátíthatóak. Ezek nem azok a nagyon magyaros, virtusos táncok, hanem inkább az ismerkedős, bájos, kedves, lábtoppantós táncok, ezekkel próbáltunk a mai napra készülni, és látszik, hogy van foganatja, hiszen egyre több gyerek érdeklődik a hagyományőrző programok, illetve természetesen az egyesületek élete iránt is.”


A hagyományőrző bemutatón a Bersek Iskola Bejó tánccsoportja tanított táncokat a gyerekeknek. Az augusztusi ostromnapok helyett megszervezett rendezvényről sajtótájékoztatót tartottak, ez a darabontok ágyúlövésével indult. A XIV. Kőszegi Ostromnapokat a járványhelyzet miatt ugyan nem tudják megtartani, de hasonló látványossággal, programokkal várják a vendégeket.


Básthy Béla polgármester elmondta, hogy Kőszeg olyan értékekkel és szépségekkel rendelkezik, amelynek az elrejtésére nem hatalmazza fel őket semmilyen körülmény. Hozzátette, minden máshogy zajlik, mint az előző években, de kötelességüknek, feladatukak tartják azt, hogy emlékezzenek a hős elődökre, hogy szórakoztassák a Kőszegre érkező közönséget. Ilyen értelemben változásokkal ugyan, de lesznek emlékező, hagyományőrző, kulturális rendezvények egyaránt.


A Kőszegi Hagyományőrző találkozót augusztus 29-30-án rendezik meg, jönnek a “Végvárak kesztyűs vitézei”, lesz Ostrom Kupa, és a Fő téri zenés esték sem maradnak el. Beszámoltak a III. Bástya őrzői íjászverseny előkészületeiről, és elmondták, hogy a FITT-Box ökölvívói is megmutatják majd tudásukat a török-magyar harc során. A kosztümös rendezvényről a város honlapján tájékozódhatnak.
 

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Szombaton nyit a megújult KRESZ park és a Víztorony
A park 150 millió forintból szépült meg. Új játékok, burkolat, KRESZ táblák és padok várják a látogatókat.
Világsztárok az Aréna Savariában
A női kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében a Győri Audi FC lesz a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ellenfele szerdán este hat órától az aréna Savariában. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.
Idegen nyelvi szakmai nap a Premontreiben
Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek elsajátítására. Mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából a közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsga megszerzése, valamint a használható nyelvtudás, nélkülözhetetlen. Az álláshirdetések nagy részében elsődleges elvárás az angol vagy a német nyelv ismerete, írja az intézmény hivatalos Facebook-oldala. A gimnáziumban a múlt héten tartottak szakmai napot.