km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Idegen nyelvű oltási igazolások: újabb teher a háziorvosoknak

Idegen nyelvű oltási igazolások: újabb teher a háziorvosoknak

Digitális Covid-igazolvány lesz az európai vakcinaútlevél hivatalos neve. Ez biztosíthatja az uniós polgárok szabad utazását júliustól. A magyar védettségi igazolványt egyelőre csak néhány ország fogadja el. Szomszédaink közül Horvátországba, Szlovéniába, a Cseh és a Szerb Köztársaságba utazhatunk vele korlátozás nélkül, de a plasztikkártya mellett kérik az oltás alkalmával kiállított papír alapú dokumentumot is, amelyen szerepel a dátum és a vakcina típusa. Ausztriába viszont kizárólag egy angol vagy német nyelvű orvosi igazolással léphetnek be az oltottak.

 

A járványügyi adatok javulásával több ország, így Ausztria is enyhítette a korlátozásokat. Továbbra is negatív teszttel lehet csak belépni a szomszédos országba, kivéve, ha valaki a konzuli szolgálat oldaláról is letölthető, német vagy angol nyelven kiállított orvosi igazolással bizonyítja, hogy 6 hónapon belül átesett a fertőzésen, vagy megkapta az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett védőoltások valamelyikét. 


Dr. Haklits Györgyi, a háziorvosok kollegiális vezető testületének tagja az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy az általuk használtak közül a Szputnyikot nem fogadják el, ezért kérnek külön az oltás típusáról és az 1-2. oltás időpontjáról orvosi igazolást. Véleménye szerint elkerülhető lett volna ez az utólagos, megint őket terhelő adminisztráció, ha a védettségi igazolványunk, a plasztikkártya tartalmazta volna ezeket az adatokat. 


A szombathelyi háziorvosokat is egyre többen keresik fel idegen nyelvű oltási igazolásért, ami újabb terhet jelent a körzetekben.


Dr. Haklits Györgyi hozzátette, hogy erről semmiféle hivatalos értesítést nem kaptak a hatóságoktól, ők is annyit tudnak, ami a médiában hallható. Azért nem küldik el a betegeket, mert megesik rajtuk a szívük, de ők erre semmiféle utasítást, javaslatot, feladatot hivatalos úton nem kaptak. 


Sokan időpont egyeztetés nélkül próbálnak hozzájutni az igazoláshoz. A szombathelyi orvos egy rövid kalkulációt is elvégzett: nála 1400 ember kérte az oltást, ha csak a fele kér igazolást a nyári nyaraláshoz vagy bármi máshoz, akkor ez egy óriási adminisztratív feladat. 


A háziorvosok, hogy a betegellátást ne akadályozza ez az újabb, nem várt adminisztrációs teher, azt kérik az ügyfelektől, a diszpécserközpontba adják le a védettségi igazolványukkal együtt a nyomtatványt. Ezt az orvos rendelési idő után leigazolja, és másnap érte jöhet a páciens.


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.