km/óra
  2023.02.07., kedd  •  Tódor, Rómeó napja
László Győző: aki 40 hektárnyi területet szerzett

László Győző: aki 40 hektárnyi területet szerzett

László Győzőt háromszor választották meg önkormányzati képviselőnek. Egy cikluson keresztül, Wagner András mellett alpolgármester volt, most a fia dolgozik abban az irodában, amelyben egykor ő intézte a város ügyeit.

 

A rendszerváltáskor az MSZP Reformkörökben tevékenykedtem. Az első választásokon még nem indultam, de a másodikon, az MSZP jelöltjeként a Derkovitson megválasztottak képviselőnek – kezdte a visszaemlékezés László Győző. Mindjárt az elején mélyvízbe kerültem, miután Wagner András polgármester felkért az alpolgármesteri feladatok ellátására. Képviselőnek három alkalommal választottak meg: 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben. A harmadik ciklusomat nem töltöttem ki, mivel kineveztek a megyei földhivatal vezetőjének, és ez összeférhetetlen volt a képviselőséggel.

 

– Mire a legbüszkébb az önkormányzati időszakból? 

 

– Visszatérő probléma volt, hogy a városnak nem volt olyan területe, amelyeket a potenciális befektetőknek fel tudtunk volna ajánlani. A privatizáció során a város környéki területek magánkézbe kerültek, így azok nem jöhettek számításba, mivel a nagy cégek szívesebben tárgyaltak az állammal, vagy az önkormányzattal. Nekünk viszont nem volt területünk. Az Opel ezért települt Szentgotthárdra, az ADA bútorgyár pedig Körmendre. Ekkor úgy döntöttünk, hogy lépni kell. Wagner András megpróbált az SZDSZ-es kapcsolatain keresztül területet szerezni a városnak, de nem járt eredménnyel. Én jól ismertem Suchman Tamás privatizációs minisztert, ezért az ő segítségét kértem. Elmondtam neki, hogy az ipari fejlesztésekhez kell terület, az államnak a város környékén voltak is földjei. Suchmant sikerült meggyőzni, rábólintott arra, hogy kapjunk több mint 40 hektárnyi területet. Azt azonban kikötötte, hogy ezt csak munkahelyteremtő beruházásokra használhatjuk. A legnagyobb problémát ekkor a munkanélküliség jelentette. Egy hónapon belül meg is jelent a kormányhatározat, így elhárultak az akadályok az iparfejlesztés elől. Ezen a területen a Tesco áruház, valamint az LuK gyára épült fel. Ez utóbbi éppen az elmúlt időszakban indított el egy újabb gigaberuházást Szombathelyen.  

 

– Mi az, amit sajnál, hogy nem valósult meg?

 

– Több ilyen is van, így például a felhagyott gyöngyöshermáni bányatavak hasznosítása. Egy vizes szabadidőközpontot szerettünk volna ezekből kialakítani. Egy horvátországi modell alapján elkezdődött a tervezőmunka, amit az 1998-as választás megakasztott, végül nem is lett belőle semmi. 

 

– Milyen volt Wagner Andrással együtt dolgozni?

 

– Egy nagyszerű ember volt, én szerettem vele dolgozni, tekintélyt adott a polgármesteri tisztségnek. Az 1998-as választásokon aztán ellenfelek lettünk, miután az MSZP-nek és az SZDSZ-nek nem sikerült megegyeznie a közös jelöltről. Így lett akkor nevető harmadikként polgármester a fideszes Szabó Gábor. A második legtöbb szavazat azonban az enyém volt, András a harmadik lett. 

 

– Több mint másfél évtizede elszakadt az önkormányzattól, amikor átnyergelt a közigazgatásba. Nem bánta meg a váltást? 

 

– Az elején még úgy gondoltam, hiányozni fog az önkormányzati munka, aztán kiderült, hogy mégsem. A földhivatalban rendkívül jól éreztem magam, tovább tudtam segíteni Szombathely és a megye fejlődését. Új földhivatalt építettünk a megyeszékhelyen és Vasváron. Egyetlen olyan megyei földhivatal voltunk, amelyik nem veszített egy közigazgatási pert sem, ez is a szakmai munka színvonalát bizonyítja. 

 

– Mivel foglalkozik jelenleg?  

 

– 43 év közszolgálat után vonultam nyugdíjba. Büszke vagyok arra, hogy a köztáraság kormányától Batthyány-díjat kaptam, amely a legmagasabb kitüntetés, amit köztisztviselő kaphat. Most több időm van a vadászatra is, amely egy örökké tartó szerelem. A politikai és szakmai pályafutásom alatt végig magam mögött tudhattam a család támogatását. Miután elmentem nyugdíjba, úgy gondoltam, most nekem kell hátralépnem, és én segítem a családot. Nagyon nagy dolognak tartom, hogy ma a fiam dolgozhat abban az alpolgármesteri irodában, ahol egykor én is tevékenykedtem. 

 

EDZ

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában
Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
legfrissebbek
Futsal: már az első félidőben eldöntötte a DEAC elleni mérkőzést a Haladás
A zöld-fehér alakulat ugyan a 2. percben hátrányba került, erre azonban még a szünet előtt 5 góllal tudott válaszolni, s végül 6-2-es győzelemmel térhet haza.
Kiss Norbert: négy EB-cím után is új célok, tervek viszik előre
2014, 2015, valamint 2021 után a tavalyi esztendőben is megnyerte a kamion Európa-bajnokságot, amivel már négyszeres győztesnek mondhatja magát, a szakági örökrangsorban pedig csupán a német Jochen Hahn előzi meg. A szombathelyi Kiss Norberttel az előző idény legfontosabb momentumairól, az idei várakozásokról, de a kamionsport jövőjéről is beszélgettünk.
A Savaria InterCity mozdonyának áramszedője letört, nem közlekednek a vonatok Budaörs és Kelenföld
A Szombathelyről a Keleti pályaudvarra tartó Savaria InterCity mozdonyának áramszedője Budaörsnél letört, a felsővezeték is megrongálódott. Az állomásra ekkor érkező, a Keleti pályaudvarról Salzburgba 17:40-kor induló railjet mozdonyának szélvédője betörött. Mindkét vonat Budaörsnél vesztegel, olvasható a MÁV Facebook-oldalán.
Disznóvágáshoz használt eszközöket lopott el Vasegerszegről
A legjobbak között a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum
Megjelent az IKK 2023-as technikumi rangsora, melyen előkelő, harmadik helyen végzett a Vas Megyei SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum. Több vasi iskola is fent van a 100-as listán.