km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Hyppolit, a lakáj nyitja a Köz-Játék Fesztivált Kőszegen

Hyppolit, a lakáj nyitja a Köz-Játék Fesztivált Kőszegen

A már zajló Kőszegi Várszínház keretében idén is megrendezik a Köz-Játék Fesztivált, amelyet a Hyppolit, a lakáj bemutatójával nyitnak meg július 11-én, csütörtökön – közölték az MTI-vel a szervezők.

A Kőszegi Várszínház az idei nyári szezonban 40 produkcióval várja a közönséget és számos saját bemutatót tart más teátrumokkal együttműködésben – tájékoztatott Pócza Zoltán, a kőszegi Jurisics-vár, Művelődési Központ és Várszínház igazgatója.

Szavai szerint a Köz-Játék-Fesztivál is több helyszínen zajlik majd július 11-e és 21-e között, a nagyszínpadi előadások mellett lesznek gyerek- és zenei programok, kamaraszínházi darabok, kiállítások és szakmai konferenciák is.

A Hyppolit, a lakájt a direktor elmondása szerint a dunaújvárosi Bartók Színházzal kooprodukcióban hozták létre, Őze Áron rendezésében. A főbb szerepekben Kálid Artúrt, Göttinger Pált, Balázs Andreát, Molnár Piroskát, Schneider Zoltánt és Auksz Évát láthatja és hallhatja a közönség.

Molnár Piroska visszatérő szereplője a Kőszegi Várszínháznak, 17 nyáron át játszott együtt az alkalmi társulattal, ő a közönség egyik nagy kedvence, akinek játéka várhatóan most is megkoronázza majd az előadást – vélekedett az igazgató.

Hozzáfűzte: a Hyppolithoz kapcsolódóan két könyvbemutatót is tartanak: Molnár Piroska a Kvittek vagyunk és Vajda Katalin a Maradok tisztelettel, Benedek Miklós című kötetét dedikálja július 13-án a kőszegi várban.

Július 14-én pedig Őze Áron tart egy kulturális emléksétát a kőszegi vártól indulva. Édesapja, Őze Lajos ugyanis 40 évvel ezelőtt forgatta Kőszegen a Hány az óra, Vekker úr? című filmet.

Pócza Zoltán szólt arról is: a Köz-Játék Fesztivál keretében lesz még egy különleges bemutató a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal közösen: Baka István felnőtteknek szóló rémhistóriáját Én, a vámpír címmel Fábián Péter rendezi.

A Kőszegi Várszínház nyári rendezvénysorozata két és fél hónapig tart. A következő hetekben – többek között – fellép Grecsó Krisztián, Epres Attila, Györgyi Anna, Kamarás Iván, Nagy-Kálózy Eszter, Pálos Hanna, Rudolf Péter, Sajgál Erika, Szulák Andrea, Vizi Dávid is.

 

Fotó: Kőszegi Várszínház

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Nem lesz többé Volánbusz, beolvad a MÁV-ba
A MÁV-Volán csoport felett az államot megillető tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket gyakorló építési és közlekedési miniszter hivatalosan is elrendelte a két állami tulajdonú személyszállító nagyvállalat, a MÁV-START Zrt. és a Volánbusz Zrt. egyesülését, írta a Magyarbusz.info. A fúziónak év végéig meg kell történnie.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.