km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Hőszivattyúval fűtik majd a város új bölcsődéjét

Hőszivattyúval fűtik majd a város új bölcsődéjét

50 százalékos a régi városi strand területén uniós támogatásból és városi pénzből épülő új bölcsőde készültsége, a kivitelező az ütemterv szerint halad, jövő áprilisban pedig a gyerekek birtokba vehetik az új intézményt. Minderről kedden tartottak sajtótájékoztatót.

Dr. László Győző alpolgármester elsorolta a beruházás adatait: 460 millió forint uniós támogatásból, 202 millió forint önkormányzati pénzből épül a 660 négyzetméteres a Városligeti Bölcsőde, a kötelező elemeken kívül lesz benne sószoba, tornaszoba, 1000 négyzetméteres udvarrész, EU-szabványos játékokkal. A város bölcsődei szolgáltatásai kiemelkedőek, fogalmazott az alpolgármester, 48 férőhelyes intézmény tovább növeli a színvonalat. 


Sebestyén Bianka, a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény (EBI) vezetője elmondta, minden elemében modern intézmény jön létre, az építkezés a tervek szerint halad, a héten a kivitelező megkezdte a belső burkolási munkálatokat. A beiratozás is megtörtént már, mind 48 férőhely elkelt, ami jelzi azt, hogy a munkaerőpiaci trendek miatt (mindkét szülő dolgozik) nagy az igény a bölcsődei szolgáltatásra. Az intézményvezető beszámolt arról is, Szentkirályon is épül egy 40 férőhelyes bölcsőde - kérdésre válaszolva azt mondta, a két új egység lefedi a jelenlegi „keresletet”. 


Kopcsándi József, a körzet képviselője (Éljen Szombathely!) úgy összegzett,  nagy öröm számára, hogy az évekkel korábban megálmodott intézmény jövő tavasszal megkezdi működését - a környékbeli lakók jelezték, hogy nagy szükség lenne a bölcsődére. Beszélt arról is, hogy Szombathely városa élenjár a polgárainak nyújtott szociális támogatásokban, a Városligeti Bölcsőde is ennek a  rendszernek lesz a része. Beszámolt arról is, hogy a játékokra, bútorokra, informatikai eszközökre kiírt közbeszerzési eljárás sikeres volt, és megköszönte, hogy az önkormányzat saját forrásból segítette a beruházást.

 
Sebestyén Bianka újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az épület fűtését hőszivattyús rendszerrel oldják meg így, a rezsiárak elszabadulása nem érinti az új intézményt. Szólt arról is, hogy az óvoda udvarát sövény veszi körbe, fákat és növények kerülnek az udvarra, Pintér Gábor kertészmérnök tervei alapján.


 

A képviselők még 2019-ben konszenzussal döntötték el, hogy a város pályázik bölcsőde építésre, 4 csoportban 48 gyereknek lesz itt férőhely. Az első közbeszerzés eredménytelenül zárult, a második eljárásban pedig a legkedvezőbb árajánlat 145 millióval volt magasabb a tervezettnél, végül a 460 milliós uniós forrás mellé több mint 200 millió forintot biztosított a város. A telken belül 11 parkolót építenek a dolgozóknak, a szomszédos Esterházy utcában pedig 14 szülői parkolót alakítanak ki önkormányzati forrásból, ezek használati rendje még kidolgozás alatt van.

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.