km/óra
  2022.07.01., péntek  •  Tihamér, Annamária napja
Horvátországban a fertőzésben elhunytak többsége nem volt beoltva

Horvátországban a fertőzésben elhunytak többsége nem volt beoltva

Horvátországban a fertőzésben elhunytak többsége nem volt beoltva - derült ki a kormány szerdai jelentéséből.

 

Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta: az elmúlt héten 390-en haltak meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben, közülük 273-an nem voltak beoltva. Tízen 50 évnél fiatalabbak voltak, közülük senki nem volt beoltva - hangsúlyozta a tárcavezető. Kiemelte, hogy ugyanakkor nőtt a beoltottak száma az országban. Egy hét alatt 120 ezren vették fel valamelyik vakcina egyik adagját.


A kormány szerdai jelentéséből kiderült: a járvány kezdete óta a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma átlépte a félmilliót, az elhunytak száma pedig 10 050 főre emelkedett  


Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője közölte: azzal, hogy keddtől kötelezővé tették a Covid-igazolványok használatát az állami szférában, nem tették kötelezővé az oltást is. Azoknak, akik nincsenek beoltva, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer kell teszteltetniük magukat. "Bár volt példa incidensekre, és többen tüntettek a rendelet ellen, a dolgozók többsége megértéssel fogadta az új szabályozást" - mondta.


Andrej Plenkovic kormányfő bejelentette: törvényt módosítanak annak érdekében, hogy szankcionálni lehessen azokat, akik nem tartják be a járványügyi rendeleteket, vagy arra buzdítanak. "Nem látom, hogy egy egyszerű mintavétel miért okoz bárkinek is problémát, mert úgy néz ki, hogy a tüntetések nem az oltások, hanem az egy másodpercig tartó tesztelések ellen vannak" - húzta alá a kormányfő. Egyben azzal vádolta az ellenzéket, hogy ők szólítanak fel rendbontásra. "Ha vannak más politikai ambícióik, akkor azt nyíltan mondják meg, ne játsszanak emberi jogi és szabadságharcosokat, miközben ők a harmadik oltást is felvették" - fogalmazott.


A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban az elmúlt 24 órában 6670 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 64-en haltak meg. Kórházban 2433 beteget ápolnak, közülük 323-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 076 934-en kaptak védőoltást, közülük 1 873 073-an már a második adagot is felvették.


A szomszédos Szlovéniában szerdára 4276 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 19 beteg halt meg. Kórházban 1095 beteget ápolnak, közülük 251-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 212 523-an kaptak védőoltást, közülük 1 133 262-en már a második adagot is. A szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tanácsa szerint a kórházban kezelt betegek száma tovább fog növekedni, ezért újabb korlátozásokat javasolnak. Szigorúbb járványügyi szabályozásokat kérnek a szolgáltatókra, javasolják az egyetemek online oktatásra történő átállását, valamint azt, hogy ahol csak lehet, otthoni munkára álljanak át a munkavállalók. (MTI)

Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A lakosság többsége bízik a biztosítókban
A lakosság fele havi legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra.
12 445-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön
A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak 
A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.
Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái
Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.
Gyengült csütörtökön a forint