km/óra
  2023.06.02., péntek  •  Kármen, Anita napja
Sárga Zebra
Horvátország és Szlovénia nem tervez további enyhítéseket

Horvátország és Szlovénia nem tervez további enyhítéseket

Néhány járványügyi korlátozás megszüntetése után sem Horvátország, sem Szlovénia nem tervez további enyhítéseket az elkövetkező hetekben - közölte a helyi sajtó pénteken.

 

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: heti és napi szinten is csökkent az újonnan fertőzöttek száma, ami tükröződik a kórházi ellátásra szoruló betegek számában is. Hosszú idő után először fordult elő, hogy a kórházban kezelt betegek száma 1300 alá csökkent - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ennek ellenére ezen betegek klinikai képe továbbra is súlyos, amit a téli időszaknak tulajdonított.

 

Horvátország a héten enyhített néhány járványügyi korlátozáson, így hétfőtől újraindulhat a hagyományos oktatás az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban, és engedélyezik a szabadtéri sportolást is. Nem engedélyezték viszont a kávézók és éttermek teraszainak megnyitását, ami miatt a vendéglátósok azzal fenyegetőznek, hogy február 1-jétől a tiltások ellenére kinyitnak.
   

Horvátországban az utóbbi 24 órában 561 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 231 539-et. Egy nap alatt 29 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak számát 4972-ra emelve. Kórházban 1286 beteget ápolnak, közülük 121-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 3117, és eddig közel 80 ezer embert oltottak be a koronavírus ellen.
   

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 1294-gyel 164 529-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában húsz beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3468-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1082-en vannak kórházban, 169-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 17 482. Az országban eddig 52 214 embert oltottak be a koronavírus ellen.
   

Szlovéniában is enyhítettek a héten, hét régióban a 12-ből kinyithattak az óvodák, és megkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák első három osztályában, valamint a laboratóriumi gyakorlatok az egyetemisták számára. Kinyithattak továbbá a múzeumok, a könyvtárak, a galériák, az autószerelő műhelyek és más hasonló szolgáltatók, néhány üzlet, és itt is engedélyezték a szabadtéri sportolást, a következő hetekben azonban nem tervez további enyhítést a kormány. (MTI)

Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Relax az arborétumban: ÖkoPlusz Fesztivál másodszor
Második alkalommal rendezték meg a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában és a Kámoni Fiókkönyvtárban az ÖkoPlusz Fesztivált: a pénteken kezdődő fesztivál kiemelt napján, szombaton látogattunk ki az arborétumba – a környezettudatosság, a testi-lelki egészség köré épülő programok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a növénykert harmonikus környezetében.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
Nem látta a szemből érkező Volvót a Suzuki vezetője
Pillanatnyi figyelmetlenség vezetett balesethez Szombathelyen. Az okozó nem tudja megmagyarázni magának sem, hogy mi történt az ütközés előtti másodpercben - írja a 112press.
legfrissebbek
Folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása
Menetrend szerint folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása. A gázművek június 5. hétfőtől várhatóan június 20-ig a Vörösmarty utca északi végén található gázvezeték rekonstrukcióját végzik.
Három autó ütközött össze Szombathely és Ják között
Egy balra kanyarodni szándékozó jármű vezetője erősen fékezett, emiatt a mögötte érkezőknek is bele kellett taposnia a fékbe. Először a sorban harmadik autónak koccant egy jármű, amibe ezután belehajtott egy másik - írja a 112press.
Gyerekeket kényszerített szexuális cselekményekre egy 43 éves férfi
"Intézetis" kisfiúkat csalt otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal és pénzzel honorálta szexuális igényeinek kielégítését a gyanú szerint a 43 éves férfi, akit a Pest vármegyei rendőrök fogtak el az Érdi Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Szexet ajánlott egy apácának és egy kiskorúnak Budaörsön
Vádat emelt a Budaörsi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki tavaly májusban szexet ajánlott egy apácának, novemberben pedig egy kiskorút próbált rávenni közösülésre Budaörsön - tudatta a Pest Vármegyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.