km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits

Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits

A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.

– Mi a titka annak, hogy a 2019-es választáson ön nyerte meg legnagyobb fölénnyel a körzetét?
– Igazából már 2014-ben is a legtöbb szavazattal és a legnagyobb százalékkal nyertem, de ez nem is igazán fontos. Azt hiszem, mindössze annyi a titok, hogy egytől egyig minden választópolgáromhoz elmentem, és nemcsak egyszer, hanem kétszer, háromszor is. Konkrét programmal kopogtattam be, és azt hiszem, hogy ennek a programnak számos megvalósult eredménye lett már a körzetben.  A legfontosabb a személyes jelenlét, nemcsak a választások idején, hanem a mindennapokban is.

Hogyan írná le a választókörzetét?
– Még 2014-ben mondtam, hogy fejlesszük közösen a Derkovitsot, és azt hiszem, hogy most kezdünk révbe érni, hisz az elmúlt 8 és főként az elmúlt 3 évben számos fejlesztést tudtam kiharcolni. Komplett járdaszakaszok újultak meg, három helyszínen új parkolóhelyeket alakítottunk ki, LED-jelzőrendszeres okoszebra létesült a Vácin, házak közötti parkokat létesítettünk, négy játszótér újult meg, és most itt ülünk az ötödiken, a Derkovits északi részének legnagyobb, nemrég átadott játszóterén, ami az Unió és a város támogatásának köszönhetően valósulhatott meg. Elkészült a Pipitér Óvoda teljes körű rekonstrukciója és a Váci úti orvosi rendelő felújítása, valamint a héten készült el egy fitneszpark a Szűrcsapó utcában. Ezek mellett ügyelünk az apróbb, de nagyon fontos dolgokra is: rengeteg új szemetest és pihenőpadot helyeztünk ki, és nagyon sok fát ültettünk el az elmúlt években. Azt hiszem, hogy 2022-re  nagyon komoly fejlődési pályára állítottuk a körzetet.


– Az alpolgármesteri és a képviselői poszt hogyan egyeztethető össze? Van most is ugyanannyi ideje a körzetére, mint az előző ciklusban?
– Ha nem is lenne, akkor is tennék azért, hogy legyen. Már másodjára tiszteltek meg a körzet lakói a bizalmukkal, ezt pedig nem is lehet mással meghálálni, mint munkával. Nekem mindig a második gondolatom Szombathely után a Derkovits. Ide jövök haza, itt vásárolok, itt látogatom meg a nagymamámat, és ilyenkor akarva-akaratlanul is nézem a közterületet, találkozom emberekkel, beszélgettünk, tehát alapvetően a derkovitsi képviselőségből szinte soha nem tudok – és nem is akarok kibújni. Mindig azt érzem, hogy felelős vagyok ezért a lakótelepért. De ennek időt is kell szentelni. Az alpolgármesteri munkám mellett is szakítok időt arra, hogy egy héten minimum egyszer körül tudjak nézni a körzetben. Ha ez hétvégére esik, akkor hétvégén. Megismertem a körzet problémáit, az igényeit, azokkal is találkozom, akik nélkülöznek és szociális segítségre szorulnak. A körzet általánosnak mondható fejlesztésein túl a derkovitsi képviselőtársaimmal együtt – Czeglédy Csaba, Kopcsándi József és László Győző alpolgármester társam – például minden karácsonykor segítünk a rászorulókon ajándékcsomagokkal és élelmiszerosztással. Hangsúlyozom: a körzet alapvető fejlesztése fontos dolog, de ennél még fontosabb az itt élők segítése, életkörülményeinek javítása. A Derkovits Városrészért Egyesülettel azon is dolgozunk, hogy több közösségi program legyen a lakótelepen élők számára. Idén szeptemberben családi délutánt tartottunk, két hete adventi programot rendeztünk, és évek óta közösségi szemétszedést is szervezünk a körzetben.


– Milyen körzeti fejlesztések vannak még tervben?
– Itt szerencsére sosem áll meg az élet, a város legrégebbi és legnagyobb lakótelepéről van szó, így kiemelten kezeljük a jövőben is. Rengeteg parkolótervet készítettünk, melyek a TOP Plusz forrásból valósulhatnak meg, amennyiben a kormány és az EU meg tud állapodni ezekről az összegekről. Nagyon-nagyon fontos lenne, hogy a Benedek Elek és a Bem József utcák találkozásánál lévő transzformátorház mögött egy parkolót tudjunk építeni. Megterveztettük, és természetesen azon leszek, hogy ez minél előbb megvalósuljon. De ugyanígy a Bem-buszfordulónál, a Váci Mihály utcában több helyen és a Szűrcsapó 6–8. környékén is vannak olyan területek, ahol előkészítettük a parkolóbővítéseket. Emellett kiemelten fontos és reális cél a házak közötti zöldterületek fejlesztése és a járda- és játszótérfelújítások folytatása is a körzetben. Rengeteg ember él itt, én pedig azért dolgozom, hogy az ő mindennapjaik könnyebbek, nyugodtabbak és komfortosabbak legyenek. De ezt a munkát közösen, a derkovitsiakkal együtt végeztük eddig  és ezután is.
 

Én az a képviselő vagyok, aki…
…a szó jó értelmében vett, lelkiismeretes „gondnok”, aki tényleg mindig igyekszik segíteni, ha tud.

Horváth Soma hobbija: „szenvedélyes hobbifutó vagyok. Kedvenc útvonalam a Csónakázó-tó és környéke, de mindig el szoktam kanyarodni a Derkovitsra is.”


 

kapcsolódó cikkek
Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek
Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek
A jövő év nagy változásokat fog hozni a szombathelyi városüzemeltetés terén. A részletekről, és persze a Derkovits-lakótelepről Horváth Soma alpolgármester beszélt a Szombathelyi Televíziónak.
kapcsolódó cikkek
Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek
Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek
A jövő év nagy változásokat fog hozni a szombathelyi városüzemeltetés terén. A részletekről, és persze a Derkovits-lakótelepről Horváth Soma alpolgármester beszélt a Szombathelyi Televíziónak.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Koronavírus: 620 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 19 beteg
A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 498, közülük 6 208 088-an a második, 3 904 558-an a harmadik, 422 103-an pedig már a negyedik oltását is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat a Koronavírus Sajtóközpont.
Elektromos rövidzárlat miatt keletkezhetett tűz egy nemesládonyi családi házban
Döcögős kezdés, majd magabiztos Falco-győzelem az Atomerőmű ellen
A szombathelyieket felpaprikázta az elveszített első negyed, onnantól kezdve nem volt kérdés a győztes kilétét illetően. Az összecsapás 92-67-es eredménnyel zárult.
A kormány azon dolgozik, hogy megmentse a Dunaferrt
Azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt - jelentette be a miniszterelnök szerdán a Facebook-oldalán.