km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek

Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek

A jövő év nagy változásokat fog hozni a szombathelyi városüzemeltetés terén. A részletekről, és persze a Derkovits-lakótelepről Horváth Soma alpolgármester beszélt a Szombathelyi Televíziónak.

Hatékonyabb parkfenntartás kell


Tizenegy év után közös megegyezéssel távozott Kiss Dávid a sok kritikát kapott Szombathelyi Parkfenntartási Kft. (Szompark) éléről, utódja Izer Gábor, a Prenor Kertészeti és Parképítő Kft. ügyvezetője lett. A városüzemeltetésért felelős alpolgármester elmondta, a ciklus első pillanatától tudták, ahogy ez a cég működött 2010 és 2019 között, az nem mehet tovább – utalva a folyamatos forrás- és eszközhiányra, amit a parkfenntartás minősége szenvedett meg, ugyanakkor a saját cég most már egy adottság, ezzel kell tovább dolgozni. Látva a rossz döntések következményeit, Horváth Soma szerint nem csoda, hogy az elmúlt évtizedben politikai kérdés lett abból, hogy éppen mekkora a fű mérete Szombathelyen. Az alpolgármester emlékeztetett, hogy a Fidesz előtti időkben a parkfenntartás hatékony volt, a munkát két vállalkozás végezte, akiket piaci közbeszerzés keretében választottak ki a feladatra. A jobboldal belenyúlt a rendszerbe, az olcsóbb és jobb munkavégzés reményében létrehozta az önkormányzati céget. „Hát, egyik sem lett, és ezt nemcsak mi mondjuk, hanem a szombathelyi polgárok is” – emelte ki a politikus, aki bizakodó, hiszen a „megörökölt” Szompark vezetésére az az  Izer Gábor került, aki 1996 és 2010 között már irányította a városi parkgondozást. Az önkormányzat egy megújult és hatékony parkfenntartási rendszer kiépítését várja az ügyvezetőtől, aki legkésőbb novemberig a közgyűlés asztalára teszi az új üzemeltetési koncepcióját.


21. századi tömegközlekedés


Januártól a Blaguss biztosítja a szombathelyi tömegközlekedést az eddigi szolgáltató Volánbusz Zrt. helyett. A váltás mögött a városvezetés szerint nem kell bonyolult okokat keresni; az osztrák-magyar cég olcsóbban vállalja az üzemeltetést a Volánbusz folytatásra vonatkozó ajánlatánál, és modern és környezetkímélő járművekkel tudja üzemeltetni a megyeszékhely helyijáratait a következő 10 évben – hisz az eddigi szolgáltató nemcsak érvénytelen pályázatot, hanem sokkal drágább ajánlatot adott Szombathelynek a 2021 utáni tömegközlekedés üzemeltetésére.

Horváth Somától elhangzott, sajnos úgy tűnik, a korábbi partner nagyon nem akar beletörődni a váltásba, az idei és a tavalyi évre pluszköltségeket akar kifizettetni az önkormányzattal a szolgáltatásért, melyek a városháza szerint alapvetően a pandémiás helyzet miatt léptek fel – például a buszokon az első ajtók lezárása miatt nem volt kivitelezhető a jegyvétel –, ezeket nem szabad a szombathelyi adófizetők nyakába varrni.
 
Bármilyen jogi csatározás várható, az alpolgármester szerint a lényeg, hogy 2022. január elsejétől jön a Blaguss, és együtt átvezetik a szombathelyi tömegközlekedést a 21. századba. A modern szolgáltatás gerincét a környezetbarát, klimatizált, alacsony padlós és vadiúj Mercedes buszok fogják adni. „Ha úgy tetszik, az idén lízingelt hét volános csuklósbusz a beharagozója volt annak, amit jövőre a teljes Blaguss-flotta fog nyújtani” – hangsúlyozta a politikus, aki az újítások kapcsán elmondta, egy olyan applikációt is bevezetnek, amin valós időben lehet majd követni a buszmenetrendet, így az érkezési idővel és az esetleges késéssekkel is tervezni tudnak majd az utasok. Mint elhangzott, három frekventált helyen (a Thököly Imre utcában, a vasútállomásnál és a Domusnál) jegyértékesítő automaták kerülnek kihelyezésre, mellettük pedig a Tourinform irodában és egyéb városi értékesítőhelyeken is be lehet majd szerezni a jegyeket és a bérleteket. A menetrend lehetséges átalakításáról az októberi közgyűlés fog tárgyalni.Fejlődik a Derkovits 


Horváth Soma a városvezetői poszt mellett a Derkovits északi felét jelentő 4-es számú választókörzet egyéni képviselője is, már az előző ciklus óta. „Sohasem felejtem el, honnan érkeztem és kiknek köszönhetem azt, hogy az alpolgármesteri székben ülhetek. Nagyon hálás vagyok a derkovitsiaknak, igyekszem ezt munkámmal meghálálni” – mondta el, majd felidézte, hogy az utóbbi időben sem maradtak el a helyi fejlesztések. Nemrég megújult a Pipitér Óvoda 120 milliós uniós forrásból és 60 millió forint önkormányzati keretből, mellette járdafelújítás is volt a Bem 1-3-5. tömbök előtt ötmilliós értékben, valamint TOP-os forrásból a környék több pontján (a Rohonci úton, a Szűrcsapó és a Bem József utcák közötti szakaszon, valamint a Váci Mihály utca Paragvári u. felőli végében) új kerékpárutak készültek el – mint kiderült, az előző ciklusban a körzetfelelős ragaszkodott hozzá, hogy ezek a szakaszok se maradjanak ki a városi kerékpáros-fejlesztésekből. „Jó hírrel szolgálhatok a jövő évre vonatkozóan; a Szűrcsapó 24. mögött fitneszparkot létesítünk EU-s forrásból, és megújul a Bem József utca 2. mögötti játszótér is” – mesélte Horváth Soma a Fogadóórában.

 

Nézze vissza a Fogadóóra teljes adását a Szombathelyi Televízió YouTube-csatornáján!

 

 

 

 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.
legfrissebbek
A melegben végzett munka veszélyeire figyelni kell
A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a minisztérium honlapján.
230 településen gyérítik a szúnyogokat a héten, Vas megyében egy helyen sem
A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Foci Eb 2024: Románia-Ukrajna 3-0
A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.
Zsúfolásig megtelt a szurkolói sátor a Sportház előtt
Zsúfolásig megtelt az Agora és a TDK által közösen kialakított szurkolói zóna szombaton a Sportház előtti téren. 15 órakor első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó válogatott a németországi tornán. A szurkolói házban a drukkerek óriáskivetítőn követhették a Svájc elleni találkozót, amely 3-1-es vereséggel ért véget.
ÖkoPlusz Fesztivál a környezettudatosság jegyében
Nyolc helyszínen közel 100 programmal várta a látogatókat az ÖkoPlusz Fesztivál pénteken és szombaton a Kámoni Arborétumban. A természetközeli rendezvényt immár harmadszor szervezte meg a H+ Média és Kulturális Egyesület a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a szórakoztatás jegyében, minden korosztály számára.