km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek

Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek

A jövő év nagy változásokat fog hozni a szombathelyi városüzemeltetés terén. A részletekről, és persze a Derkovits-lakótelepről Horváth Soma alpolgármester beszélt a Szombathelyi Televíziónak.

Hatékonyabb parkfenntartás kell


Tizenegy év után közös megegyezéssel távozott Kiss Dávid a sok kritikát kapott Szombathelyi Parkfenntartási Kft. (Szompark) éléről, utódja Izer Gábor, a Prenor Kertészeti és Parképítő Kft. ügyvezetője lett. A városüzemeltetésért felelős alpolgármester elmondta, a ciklus első pillanatától tudták, ahogy ez a cég működött 2010 és 2019 között, az nem mehet tovább – utalva a folyamatos forrás- és eszközhiányra, amit a parkfenntartás minősége szenvedett meg, ugyanakkor a saját cég most már egy adottság, ezzel kell tovább dolgozni. Látva a rossz döntések következményeit, Horváth Soma szerint nem csoda, hogy az elmúlt évtizedben politikai kérdés lett abból, hogy éppen mekkora a fű mérete Szombathelyen. Az alpolgármester emlékeztetett, hogy a Fidesz előtti időkben a parkfenntartás hatékony volt, a munkát két vállalkozás végezte, akiket piaci közbeszerzés keretében választottak ki a feladatra. A jobboldal belenyúlt a rendszerbe, az olcsóbb és jobb munkavégzés reményében létrehozta az önkormányzati céget. „Hát, egyik sem lett, és ezt nemcsak mi mondjuk, hanem a szombathelyi polgárok is” – emelte ki a politikus, aki bizakodó, hiszen a „megörökölt” Szompark vezetésére az az  Izer Gábor került, aki 1996 és 2010 között már irányította a városi parkgondozást. Az önkormányzat egy megújult és hatékony parkfenntartási rendszer kiépítését várja az ügyvezetőtől, aki legkésőbb novemberig a közgyűlés asztalára teszi az új üzemeltetési koncepcióját.


21. századi tömegközlekedés


Januártól a Blaguss biztosítja a szombathelyi tömegközlekedést az eddigi szolgáltató Volánbusz Zrt. helyett. A váltás mögött a városvezetés szerint nem kell bonyolult okokat keresni; az osztrák-magyar cég olcsóbban vállalja az üzemeltetést a Volánbusz folytatásra vonatkozó ajánlatánál, és modern és környezetkímélő járművekkel tudja üzemeltetni a megyeszékhely helyijáratait a következő 10 évben – hisz az eddigi szolgáltató nemcsak érvénytelen pályázatot, hanem sokkal drágább ajánlatot adott Szombathelynek a 2021 utáni tömegközlekedés üzemeltetésére.

Horváth Somától elhangzott, sajnos úgy tűnik, a korábbi partner nagyon nem akar beletörődni a váltásba, az idei és a tavalyi évre pluszköltségeket akar kifizettetni az önkormányzattal a szolgáltatásért, melyek a városháza szerint alapvetően a pandémiás helyzet miatt léptek fel – például a buszokon az első ajtók lezárása miatt nem volt kivitelezhető a jegyvétel –, ezeket nem szabad a szombathelyi adófizetők nyakába varrni.
 
Bármilyen jogi csatározás várható, az alpolgármester szerint a lényeg, hogy 2022. január elsejétől jön a Blaguss, és együtt átvezetik a szombathelyi tömegközlekedést a 21. századba. A modern szolgáltatás gerincét a környezetbarát, klimatizált, alacsony padlós és vadiúj Mercedes buszok fogják adni. „Ha úgy tetszik, az idén lízingelt hét volános csuklósbusz a beharagozója volt annak, amit jövőre a teljes Blaguss-flotta fog nyújtani” – hangsúlyozta a politikus, aki az újítások kapcsán elmondta, egy olyan applikációt is bevezetnek, amin valós időben lehet majd követni a buszmenetrendet, így az érkezési idővel és az esetleges késéssekkel is tervezni tudnak majd az utasok. Mint elhangzott, három frekventált helyen (a Thököly Imre utcában, a vasútállomásnál és a Domusnál) jegyértékesítő automaták kerülnek kihelyezésre, mellettük pedig a Tourinform irodában és egyéb városi értékesítőhelyeken is be lehet majd szerezni a jegyeket és a bérleteket. A menetrend lehetséges átalakításáról az októberi közgyűlés fog tárgyalni.Fejlődik a Derkovits 


Horváth Soma a városvezetői poszt mellett a Derkovits északi felét jelentő 4-es számú választókörzet egyéni képviselője is, már az előző ciklus óta. „Sohasem felejtem el, honnan érkeztem és kiknek köszönhetem azt, hogy az alpolgármesteri székben ülhetek. Nagyon hálás vagyok a derkovitsiaknak, igyekszem ezt munkámmal meghálálni” – mondta el, majd felidézte, hogy az utóbbi időben sem maradtak el a helyi fejlesztések. Nemrég megújult a Pipitér Óvoda 120 milliós uniós forrásból és 60 millió forint önkormányzati keretből, mellette járdafelújítás is volt a Bem 1-3-5. tömbök előtt ötmilliós értékben, valamint TOP-os forrásból a környék több pontján (a Rohonci úton, a Szűrcsapó és a Bem József utcák közötti szakaszon, valamint a Váci Mihály utca Paragvári u. felőli végében) új kerékpárutak készültek el – mint kiderült, az előző ciklusban a körzetfelelős ragaszkodott hozzá, hogy ezek a szakaszok se maradjanak ki a városi kerékpáros-fejlesztésekből. „Jó hírrel szolgálhatok a jövő évre vonatkozóan; a Szűrcsapó 24. mögött fitneszparkot létesítünk EU-s forrásból, és megújul a Bem József utca 2. mögötti játszótér is” – mesélte Horváth Soma a Fogadóórában.

 

Nézze vissza a Fogadóóra teljes adását a Szombathelyi Televízió YouTube-csatornáján!

 

 

 

 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését
Ezt Andrzej Duda államfő szerdán jelentette be.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.
A szombathelyi piacon dolgozók és bérlők helyzetén javítana az önkormányzat
A Szombathely Városi Vásárcsarnok igazgatója az intézmény működtetése kapcsán felmerülő nehézségek miatt két kérelemmel fordult az önkormányzathoz, erről is tárgyalnak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Szeretnék megemelni a dolgozók bérét, illetve segítséget nyújtani a bérlők energiaköltségeihez.