km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Megnyílt Horváth János festőművész emlékkiállítása

Megnyílt Horváth János festőművész emlékkiállítása

A nagyközönség számára ismeretlen alkotásokkal, személyes tárgyakkal, dokumentumokkal nyílt meg március 11-én a Weöres Sándor Színház aulájában Horváth János festőművész emlékkiállítása, melyen részt vett a 2021-ben, 91 évesen elhunyt képzőművész lánya, Horváth Nóra is. A tárlatot Oroszy Csaba festőművész nyitotta meg, az eseményen Horváth Soma mondott köszöntőbeszédet, olvasható a város honlapján.

 

Mint írják, Szombathely MJV kultúráért is felelős alpolgármestere kiemelte: Horváth János vezető szerepet vállalt a régió képzőművészeti közéletében, évtizedeken keresztül egy személyben volt a Vas megyei képzőművészet motorja, mindenese, vezette többek között az akkori városi finanszírozásból működő Derkovits Gyula Képzőművész Kört; tagja volt a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelepnek, a Magyar Vízfestők Társaságának, a Magyar Képzőművészek Szövetségének - de mindezek soha nem vonták el a rajzpedagógiába fektetett energiáit: először a tanítóképzőben, később a tanárképző főiskola docenseként tevékenykedett 1992-es nyugdíjazásáig. Kezei közül nemcsak szombathelyi, hanem dunántúli és ma már országosan ismert művészek is kikerültek, akik közül sokakat a barátjának is tekintett.


"Az Őrség színeinek és formáinak nagy szerelmese volt, 1972-ben vásárolt parasztházat Szalafőn, ahol az ott élők és a környék rengeteg témát adott számára. Bár életének utolsó éveiben egy súlyos szembetegség miatt már nem tudott alkotni, a pasztellkrétát mégis megpróbálta használni, hisz a színek és formák papírra vetése az egész életét végig kísérte.


Horváth Jánosnak számos önálló kiállítása volt Szombathelyen és az ország több pontján, de több csoportos bemutatón is szerepelt itthon és külföldön egyaránt. Munkásságát csaknem 20 díjjal, kitüntetéssel ismerték el; köztéri munkái pedig Celldömölktől Őriszentpéteren át, egészen Debrecenig láthatóak az országban, - ezzel is megőrizve művészetét az örökkévalóság számára" - zárta szavait Horváth Soma.


A tárlat a Weöres Sándor Színház aulájában a színház nyitvatartási idejében ingyesen látogatható április végéig.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.