km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Horváth Ákos: Szeretném, ha a fiaink normális világban élnének

Horváth Ákos: Szeretném, ha a fiaink normális világban élnének

Bár születésnap az apropója annak, hogy számvetésfélére kértük Horváth Ákost (1968), a Weöres Sándor Színház egyik alapító művészét, jóllehet a családjában most nem ő az első számú ünnepelt. Ikerfiai, Igor és Simon március végén látták meg járvány sújtotta világunkat a Markusovszky Kórházban. Köszönik szépen, édesanyjukkal együtt jól vannak szombathelyi otthonukban.

 

– Feleségem az ikerterhesség miatt eleve veszélyeztetett terhesnek számított. Február huszonhatodikán került be a kórházba. Hétvégére még hazaengedték, ám amikor a koronavírus miatt szigorodtak az óvintézkedések, már nem jöhetett ki. Telefonon tartottuk a kapcsolatot, ám tiszta ruhát meg egyéb apróságot, a járványhelyzet függvényében, be lehetett vinni. Néhány mondatot is tudtunk tisztes távolból váltani. Itthon a lakást négyzetcentiméterről-négyzetcentiméterre fertőtlenítettük anyósommal, csak úgy csillogott-villogott minden, mire a múlt pénteken hazajöhettek. Gyönyörűek a fiaink! Nagyon hasonlítanak az édesanyjukra. 


– Ön mit kapott otthon?  


– Jó kérdés. Egyrészt a kultúra szeretetét. Tanáremberek a szüleim. Remek zenéket tettek fel Tesla lemezjátszójukra. Rengeteg könyvük volt. Kormos István Vackorját, Lázár Ervin meséit igen szerettem, később Salinger Zabhegyezője vált fontossá számomra. Huszonhárom éves Panna lányomnak is a kezébe adtam ezeket a köteteket, egészen biztos, hogy a fiaim is megkapják őket. Zűrös kamaszkoromról csak annyit, hogy pesti gyerekként Pápán, a Türr István Gimnáziumba jártam, ahol csodálatos magyartanárom volt, Szabó István (Csicsa). Ő terelgetett az irodalom, a versek, a versmondás mélyebb rétegei felé. A Színművészeti Főiskola filmrendező szakára felvételiztem, ahová persze nem vettek fel, viszont a Nemzeti Színház stúdiójának pótfelvételijén megfeleltem. Következett a Merlin Színészképző Műhely, Lázár Kati és Jordán Tamás tanítványa le(he)ttem. Két fantasztikus művész! Elmélyülten foglalkozott velünk Lázár Kati, akivel helyzeteket, jeleneteket dolgoztunk ki, melyek szomorúak, de őszinték voltak. Tamás ezeket megnézte, véleményezte. Megmaradt az őszinteségük, de eltűnt belőlük a szomorúság, s fogyaszthatóvá váltak. Miután Jordán Tamást kinevezték a Nemzeti igazgatójának, hármunkat magával vitt: Koleszár Bazil Pétert, Orosz Róbertet és engem. Igazándiból mély nyomot nem hagytunk a Nemzeti életében, ám nagyon érdekes találkozásaink voltak. Valló Péterrel dolgozhattunk együtt, aki remek kurzust tartott. Igen tanulságos volt közelről nézni Törőcsik Marit, Udvaros Dorottyát, Kulka Jánost, Kaszás Attilát, Sinkó Lászlót, Bodrogi Gyuszi bácsit. Óriási élmény volt benne lenni a Mohácsi János rendezte fantasztikus Sárga liliomban (2004). Erős kohéziójú, sokrétű, megrendítő, de szórakoztató is volt egyben. Valójában az ilyen előadások miatt éri meg színésznek lenni. Amiként például Szombathelyen a szintén Mohácsi-féle Szentivánéji álomban (2012). 


– Mi, nézők, a WSSZ-ben hitet, energiát, útmutatást kap(t)unk az embertelen, hazug, kirekesztő honi légkörben. Ön mit adott, s mit kapott itt? Még sohasem láttuk rossznak. 


 – Bár szívesen mondanám az ellenkezőjét, de én többet kaptam Szombathelytől, az itt lakóktól, mint amennyit adtam. Élhető város, kedves, egymást becsülő emberekkel. A felénk áradó nézői figyelem igen erős élmény. S ez egyben nagy felelősség. Én az előadásokon tényleg mindig próbálom a leghitelesebben hozni az adott színdarab adott szereplőjének a létezését.  


– Milyen világot képzel, kíván, remél a fiainak? 


– A koronavírus-járvány kellős közepén születtek. Abban fognak szocializálódni, hogy időnként maszkos emberek mászkálnak, amikor újra ránk tör a kór. S megint, teljesen indokolatlanul, túl nagy hatalmat kap egy-egy politikus, aminek semmi értelme nincs. Ez az egész 1990-ben nemcsak jól, de euforikus hangulatban indult. Most mindenképpen itt lenne az összefogás ideje. Politikai és pénz(es) csatározásoknak jó messze el kellene kerülnie ezt az országot, mert tényleg baj van. És akik a legjobban kiabálják, hogy össze kéne fogni, azok akarnak a legkevésbé összefogni. Szeretném, ha a fiaink normális világban élnének. Amennyire lehetséges. 


Szenkovits Péter 

Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa arab beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.