km/óra
  2022.10.03., hétfő  •  Helga napja
Felhőszakadás sem kizárt, a megye kis területén akár 70-80 milliméter csapadékkal

Felhőszakadás sem kizárt, a megye kis területén akár 70-80 milliméter csapadékkal

A Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebook-oldal összegzése szerint pénteken nagyjából 18 óra után egy sekély ciklon alakul ki az országban, ez a ciklon szombat kora délutánig lehet hatással az Alpokalja időjárására. Ez kezdetben zivataros időjárást vetít előre, péntek estére délnyugat felől akár rendszerbe szerveződve.

 

Mint írják, a zivatarokat a magas kihullatható víz és a viszonylagos lassú áthelyeződés miatt felhőszakadás kísérheti. Péntek éjjel, szombat hajnalban a már említett sekély ciklon hátoldalára kerülünk, emiatt a záporokat, beágyazott zivatarokat egyre inkább intenzív esőzés váltja fel, szombat délelőttől fokozatosan gyengülő intenzitással.


A térség 100 százalékán szinte biztosan lesz meteorológiai értelemben jelentős, 5 mm feletti csapadék. Nagyobb területen számíthatunk szombat délig 30-40 mm csapadékra, de a térség 30 százalékán lesznek 50 mm feletti összegek is. Kis területen 70-80 mm sem zárható ki, ehhez többszöri felhőszakadások szükségesek, és várhatóan a délebbi területeket érintheti.


A talaj felső rétege nagy területen telített, emiatt a lehulló nagyobb mennyiségű csapadék villámárvízeket okozhat az erre érzékeny vidékeken. A környező vízfolyások vízszintje jelentősen megemelkedhet szombatra.

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Fokozatosan csökken parlagfű pollenkoncentrációja
Továbbra is az alacsony-közepes tartományban van az allergén növény virágpor-koncentrációja.
Szombathelyen és Sárváron is többször tankolt, de egyszer sem fizetett
Az ősemberek genetikájának kutatása kapta az orvosi Nobelt
Pääbo munkásságával átalakította az ember eredetének kutatását, mivel az általa kifejlesztett megközelítések lehetővé tették a DNS-ben lévő bázisok sorrendjének a vizsgálatát. 
Burgonyát kapnak a rászorulók: egyre kevesebb az adomány, pedig egyre többre lenne szükség
Burgonyát oszt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a rászorulóknak 3,2 millió forint értékben. Elsősorban olyan nagycsaládosok részesülnek az adományból, akik az élelmiszermentő akcióban nem vesznek részt. A tízkilós zsákokat a plébániák osztják szét Vas és Zala megyei településeken.
Maradandó fogyatékosságot szenvedett el a motoros, vádat emeltek a sofőr ellen