km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Hogyan voksolhatunk, mi lesz a töredékszavazatokkal? Összefoglaltuk a tudnivalókat

Hogyan voksolhatunk, mi lesz a töredékszavazatokkal? Összefoglaltuk a tudnivalókat

A helyi önkormányzati választásokon szavazni október 13-án, vasárnap reggel 6 órától 19 óráig lehet. A postán megküldött választási értesítő tartalmazza a szavazókör pontos címét.


Igazolvány és lakcímkártya nélkül nem lehet szavazni


A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel. A választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát – érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel –, valamint a lakcímét a lakcímkártyával. A szavazóhelyiségben az azonosítás után a választópolgár megkapja a lebélyegzett szavazólapokat, amelynek átvételét a névjegyzék aláírásával igazolja.


A lejárt érvényességű okmányokkal rendelkezők nem szavazhatnak, őket a szavazatszámláló bizottság köteles visszautasítani.  Megfelelő okmányok hiányában a szavazásra abban az esetben sincs mód, ha a választópolgárt a bizottság tagja vagy tagjai személyesen ismerik és a névjegyzéken is szerepel, ezért fontos, hogy a választópolgárok a szavazás napja előtt vizsgálják meg okmányaik érvényességét, és időben gondoskodjanak az érvényes dokumentumok beszerzéséről.

 


A helyi önkormányzati választáson két szavazólapot kapnak a választók. Az egyiken a polgármester-, a másikon pedig a választókerületi képviselőjelöltek szerepelnek. Érvényesen szavazni kizárólag egy jelöltre lehet. Polgármester, képviselő az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Szavazni kizárólag személyesen lehet. Ha a választópolgár a szavazólap urnába dobása előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, akkor a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, egy külön e célra szolgáló borítékba helyezi, és a rontott szavazólap helyett új szavazólapot ad ki. Egy választópolgár rontás miatt szavazólapfajtánként csak egyszer kérhet új szavazólapot. Ha a választópolgár a szavazatát bedobta az urnába, már nem kérheti a cserét.  


A szavazáskor érdemes ellenőrizni azt is, hogy a szavazólapon van-e pecsét, ugyanis amelyik lap nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal, az érvénytelen.


Töredékszavazatok, kompenzációs listák


A 10 ezernél több lakosú településen, így Szombathelyen is, a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz október 13-án, a helyi önkormányzati választáson. A választópolgárok az egyéni választókerületi jelöltre szavazhatnak, a kompenzációs listára  nem.  


Egyéni választókerületből 14-en, kompenzációs listáról 6-an  jutnak be a szombathelyi közgyűlésbe.
A kompenzációs listák a kapott töredékszavazatok arányában kapnak mandátumot. Töredékszavazatnak minősül az egyéni választókerületekben a jelölő szervezet jelöltjére leadott minden olyan szavazat, amellyel nem szereztek mandátumot.  A kompenzációs listáról a jelöltek a bejelentés sorrendjében kapnak mandátumot. A kieső jelölt helyébe a sorrendben utána következő jelölt lép.


Ha a kompenzációs lista jelöltjét polgármesternek, vagy az egyéni választókerületben képviselőnek választották, a kompenzációs listáról törölni kell, és helyébe a listán következő jelölt lép. Nem kap mandátumot a jelölő szervezet kompenzációs listája, ha az azt állító jelölő szervezet jelöltjei a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok öt százalékát nem érték el, vagy a közös kompenzációs lista, ha a közös listát állító jelölő szervezetek közös jelöltjei a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok tíz százalékát, kettőnél több jelölő szervezet által állított közös kompenzációs lista esetében tizenöt százalékát nem érték el.


Szombathelyen a következő jelölő szervezetek állítottak kompenzációs listát:

Az Éljen Szombathely! Egyesület, a Momentum Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Lehet Más a Politika, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Mindenki Magyarországa Mozgalom közös listája. Listavezető: dr. László Győző.

Fidesz-Magyar-Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt közös listája. Listavezető: dr. Balázsy Péter.  

Pro Savaria Egyesület Szombathely. Listavezető: Molnár Miklós.

 

Borítófotó: Szavazólap a kunágotai általános iskolában kialakított szavazókörben. A településen - ahol 49 egyéni listás jelölt indul - szavaznak az ország legnagyobb, 420x635 milliméteres szavazólapjával. MTI/Rosta Tibor

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.