km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Hivatalos: felfüggeszti a kormány az északkeleti elkerülő építését és a Megyeháza felújítását Szombathelyen

Hivatalos: felfüggeszti a kormány az északkeleti elkerülő építését és a Megyeháza felújítását Szombathelyen

Csaknem 300 állami beruházást függeszt fel a kormány, köztük a Szombathely melletti északkeleti (a 89-es főutat és az M86-ost t összekötő) elkerülő építését, valamint a Megyeháza felújítását - ez derült ki immár hivatalosan abból a listából amelyet Csepreghy Nándor, a Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára csatolt a DK-s Vadai Ágnes képviselőnek adott válaszához.

A felsorolásban azok a beruházások szerepelnek, amelyek elmaradásáról kormánydöntés is született. A kormány képviselői az elmúlt hetekben többször hangsúlyozták, hogy a felfüggesztés csak a 2022/2023-as évekre vonatkozik, és utána mindent be fognak pótolni, írja a 444.hu


A felfüggesztett fejlesztések között van az M1-es 2x3 sávra bővítése Budapest és Bicske között, M100-as gyorsforgalmi út egyes szakaszai, Zalaegerszeg és M7-es közötti gyorsforgalmi megépítése tanuszodák, kézilabda csarnokok, továbbá a szombathelyi Megyeháza felújítása is - egészen pontosan így fogalmazták meg: a Vas megyei Kormányhivatal székhelyeként műlödő Szombathely Megyeháza épületének átfogó felújítása


Az egyik talonba tett tétel a 87-89-es főút Szombathely elkerülő szakasz kiviteli terveinek elkészítése és a kivitelezési feladatok megvalósítása nevet viseli. Tavaly november végén, szakadó esőben a reptéren helyszíni sajtótájékoztatót tartott dr. Hende Csaba arról, hogy 37 milliárd és 42 milliárd forint közötti árajánlatok érkeztek az M87-es és a 89-es utak északkeleti elkerülőjére illetve a Puskás Tivadar utca felüljáróval történő átkötésére a jelenlegi körgyűrűre.  Az újságírók szombathelyi reptér végén, a leendő nyomvonalon megnézhették a serény munkagépeket, a bejelentés szerint a régészeti feltárás előkészítése kezdődött meg a hideg novemberi esőben.


A képviselő akkor azt mondta, az egyik legfontosabb fejlesztés az M87-es, amely Ausztria irányába nyit majd 2x2 sávos összeköttetést. Ennek első üteme készül el, vele együtt meghosszabbítják a 89-es elkerülőjét keleti irányba, a 87-es főút körforgalmától. Ebbe a csomagba került bele a Puskás Tivadar utca rákötése a körgyűrűre - a vasútvonalon átvezető felüljáróval.  A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. még  2021 szeptemberében írta ki a kiviteli tervek elkészítéséről és a kivitelezési feladatok megvalósításáról szóló közbeszerzést. Hende Csaba tavaly novemberben bejelentette, hogy három érvényes ajánlat érkezett, 37 és 42 milliárd forintnyi összegekkel. A képviselő azt mondta, a kormány a szükséges összegre garanciát vállalt egy határozattal, hazai forrásból, mivel az Unió nem finanszíroz útépítést. Hende Csaba azt mondta, a győztes kiválasztása után újabb kormányhatározat születik a szükséges fedezet biztosításáról. 

Ez a határozat maradt el - az útszakasz megépítését elhalasztották.

Tavaly úgy számoltak, hogy a várhatóan 30 hónap megépülő M87-es összekötő 2x2 sávos, első ütemben körülbelül 4 kilométeres szakasza az M86-os Zanati úti felüljárójától indul északi irányba, és új nyomvonalon halad az új iparterület felé. Az új Schaeffler-üzem és Söpte között alakítanak ki egy nagy, külön szintű csomópontot. Ezen keresztül lesznek elérhetőek az idetelepülő cégek, vállalkozások, továbbá Söpte is. Ide csatlakozik majd a 89-es út is egy közel 4 kilométeres új szakasszal – ennek a kezdete a 87-es főút korforgalmában már látható (jelenleg egy csemetekertbe torkollik), amely a volt laktanya (jelenleg börtön) mellett éri el az új kereszteződést. A tervek szerint Söpte és Szombathely közötti csomópont lesz a 13,5 kilométeren keresztül 2x2, (Kőszegig), majd 4,5 kilométeren át a határig 1x2 sávos M87-es hivatalos kezdőpontja is. Az új gyorsforgalmi Ausztria fele nyit új folyosót, osztrák oldalon egy viszonylag rövid 1x2 sávos szakasz után Felsőpulyánál (Oberpullendorf) a gyorsforgalmi hálózathoz csatlakozik.A Vas megyét (is) érintő, felfüggesztett beruházások között főleg útépítések szerepelnek, ilyen a "2022-2023-es komplex felújítási munkálatok a 8-as fúton (Székesfehárvár-Jánosháza-Rábafüzes)", Jákon Nemzeti Szabadidős Egészség Sportpark építése.  (A program során megvalósuló sportparkoknak négy típusa van: A, B, C és D, melyeknek a mérete és a felszereltsége is különbözik. A minimális alapterületük 40 négyzetmétertől 150-ig terjed, a minimális eszközszám pedig 5 és 15 között van - programról az Átlátszó írt hosszabban


Későbbi időpontra kerül a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola épületenergetikai fejlesztése, a Rábahídvég-Kisunyom illetve a Várkesző - Vönöck mellékút felújítása is.

 

Borítókép:

Tavaly novemberben a reptéren megkezdődött a régészeti feltárás előkészítése Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.