km/óra
  2024.05.30., csütörtök  •  Janka, Zsanett napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Hivatalos: felfüggeszti a kormány az északkeleti elkerülő építését és a Megyeháza felújítását Szombathelyen

Hivatalos: felfüggeszti a kormány az északkeleti elkerülő építését és a Megyeháza felújítását Szombathelyen

Csaknem 300 állami beruházást függeszt fel a kormány, köztük a Szombathely melletti északkeleti (a 89-es főutat és az M86-ost t összekötő) elkerülő építését, valamint a Megyeháza felújítását - ez derült ki immár hivatalosan abból a listából amelyet Csepreghy Nándor, a Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára csatolt a DK-s Vadai Ágnes képviselőnek adott válaszához.

A felsorolásban azok a beruházások szerepelnek, amelyek elmaradásáról kormánydöntés is született. A kormány képviselői az elmúlt hetekben többször hangsúlyozták, hogy a felfüggesztés csak a 2022/2023-as évekre vonatkozik, és utána mindent be fognak pótolni, írja a 444.hu


A felfüggesztett fejlesztések között van az M1-es 2x3 sávra bővítése Budapest és Bicske között, M100-as gyorsforgalmi út egyes szakaszai, Zalaegerszeg és M7-es közötti gyorsforgalmi megépítése tanuszodák, kézilabda csarnokok, továbbá a szombathelyi Megyeháza felújítása is - egészen pontosan így fogalmazták meg: a Vas megyei Kormányhivatal székhelyeként műlödő Szombathely Megyeháza épületének átfogó felújítása


Az egyik talonba tett tétel a 87-89-es főút Szombathely elkerülő szakasz kiviteli terveinek elkészítése és a kivitelezési feladatok megvalósítása nevet viseli. Tavaly november végén, szakadó esőben a reptéren helyszíni sajtótájékoztatót tartott dr. Hende Csaba arról, hogy 37 milliárd és 42 milliárd forint közötti árajánlatok érkeztek az M87-es és a 89-es utak északkeleti elkerülőjére illetve a Puskás Tivadar utca felüljáróval történő átkötésére a jelenlegi körgyűrűre.  Az újságírók szombathelyi reptér végén, a leendő nyomvonalon megnézhették a serény munkagépeket, a bejelentés szerint a régészeti feltárás előkészítése kezdődött meg a hideg novemberi esőben.


A képviselő akkor azt mondta, az egyik legfontosabb fejlesztés az M87-es, amely Ausztria irányába nyit majd 2x2 sávos összeköttetést. Ennek első üteme készül el, vele együtt meghosszabbítják a 89-es elkerülőjét keleti irányba, a 87-es főút körforgalmától. Ebbe a csomagba került bele a Puskás Tivadar utca rákötése a körgyűrűre - a vasútvonalon átvezető felüljáróval.  A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. még  2021 szeptemberében írta ki a kiviteli tervek elkészítéséről és a kivitelezési feladatok megvalósításáról szóló közbeszerzést. Hende Csaba tavaly novemberben bejelentette, hogy három érvényes ajánlat érkezett, 37 és 42 milliárd forintnyi összegekkel. A képviselő azt mondta, a kormány a szükséges összegre garanciát vállalt egy határozattal, hazai forrásból, mivel az Unió nem finanszíroz útépítést. Hende Csaba azt mondta, a győztes kiválasztása után újabb kormányhatározat születik a szükséges fedezet biztosításáról. 

Ez a határozat maradt el - az útszakasz megépítését elhalasztották.

Tavaly úgy számoltak, hogy a várhatóan 30 hónap megépülő M87-es összekötő 2x2 sávos, első ütemben körülbelül 4 kilométeres szakasza az M86-os Zanati úti felüljárójától indul északi irányba, és új nyomvonalon halad az új iparterület felé. Az új Schaeffler-üzem és Söpte között alakítanak ki egy nagy, külön szintű csomópontot. Ezen keresztül lesznek elérhetőek az idetelepülő cégek, vállalkozások, továbbá Söpte is. Ide csatlakozik majd a 89-es út is egy közel 4 kilométeres új szakasszal – ennek a kezdete a 87-es főút korforgalmában már látható (jelenleg egy csemetekertbe torkollik), amely a volt laktanya (jelenleg börtön) mellett éri el az új kereszteződést. A tervek szerint Söpte és Szombathely közötti csomópont lesz a 13,5 kilométeren keresztül 2x2, (Kőszegig), majd 4,5 kilométeren át a határig 1x2 sávos M87-es hivatalos kezdőpontja is. Az új gyorsforgalmi Ausztria fele nyit új folyosót, osztrák oldalon egy viszonylag rövid 1x2 sávos szakasz után Felsőpulyánál (Oberpullendorf) a gyorsforgalmi hálózathoz csatlakozik.A Vas megyét (is) érintő, felfüggesztett beruházások között főleg útépítések szerepelnek, ilyen a "2022-2023-es komplex felújítási munkálatok a 8-as fúton (Székesfehárvár-Jánosháza-Rábafüzes)", Jákon Nemzeti Szabadidős Egészség Sportpark építése.  (A program során megvalósuló sportparkoknak négy típusa van: A, B, C és D, melyeknek a mérete és a felszereltsége is különbözik. A minimális alapterületük 40 négyzetmétertől 150-ig terjed, a minimális eszközszám pedig 5 és 15 között van - programról az Átlátszó írt hosszabban


Későbbi időpontra kerül a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola épületenergetikai fejlesztése, a Rábahídvég-Kisunyom illetve a Várkesző - Vönöck mellékút felújítása is.

 

Borítókép:

Tavaly novemberben a reptéren megkezdődött a régészeti feltárás előkészítése Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
Programajánló – Szombathely: Food & Music Weekend, gyereknap és magyar hősök napja
A május 25-26-ai hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.