km/óra
  2021.10.27., szerda  •  Szabina napja
Prof. dr. Széll Kálmán: Hiszek a jóérzésű emberekben!

Prof. dr. Széll Kálmán: "Hiszek a jóérzésű emberekben!"

Széll Kálmán professzor, a város díszpolgára meghatottan mond köszönetet azoknak, akik önzetlen segítségüket ajánlják fel másoknak. Az intenzív terápiás ellátás szombathelyi megalapításában élen járó főorvos az egészségügyi dolgozók munkáját is méltatta, amikor telefonon érdeklődtünk arról, hogyan telnek a napjai a karantén idején.

 

– Köszönöm, jól vagyok! Most végre van időm olvasgatni a könyveket, amelyeket korábban azért vettem, hogy majd nyugdíjasként elütöm velük az időt. Eddig sokféle dolgom volt, viszont a bezártság más időbeosztásra késztet. Igaz, közben írok egy vitaindító cikket is az Orvosi Hetilapnak. Az embernek addig érdemes élni, amíg alkotni tud! A következő hónapban 94 éves leszek, de nem szeretek tétlenkedni.


– Hogyan tartja a kapcsolatot most a családjával, az ismerősökkel?


– Egyfelől telefonon, részben pedig az interneten keresztül, amihez jó darabig ellenérzésekkel közelítettem, de aztán beadtam a derekamat – aminek ebben a helyzetben nagyon örülök –, hiszen áthidalja a földrajzi távolságokat, összehozza az embereket – virtuálisan legalábbis. A három hónapos dédunokámmal személyesen csak egyszer találkoztam a születése óta, aztán jött a járvány. Azóta minden nap kapok képeket róla, így legalább láthatom a fejlődését, gyarapodását, ami nagyon fontos számomra.


– Naprakészen követi a koronavírus-járvánnyal összefüggő híreket? Most az intenzív ellátás a fókuszba került, aminek ön Szombathelyen az úttörője volt.


– Az egészségügyi dolgozókat próbára teszi ez helyzet. Sokra becsülöm a munkájukat, tudom, mennyi áldozatot hoznak. Jól emlékszem arra, hogy sokat kellett harcolni az osztály megalapításáért, a szakmai szemléletformálásért. Amikor a kanadai tanulmányutamról hazaérkeztem, elsőként a lélegeztetőgépek beszerzését szorgalmaztam. 1967-ben Nyugat- Dunántúlon mi kaptuk az első két ilyen berendezést. A korszerű gépek a koronavírus elleni harc élvonalában állnak most.


– Hitében erős, a vallását gyakorló emberként mit gondol a ma sok vonatkozásban érzékelhető bizonytalanságról?


– Ez nagyon foglalkoztat engem. Isten a Biblia szerint felhatalmazást adott arra, hogy az ember hajtsa uralma alá földet – csakhogy egyúttal ránk is bízta a természetet, és nem biztos, hogy mi jól sáfárkodunk azzal. Az az érzésem, hogy most fricskát kaptunk mindezért. Az emberiség nagyra tarja magát, mert jelentős technológiai eredményekkel büszkélkedhet, holott a mesterséges intelligencia, a robotok mindössze annyira okosak, amennyire mi ezt lehetővé tesszük. Egyre kevesebb termőföldet hagyunk, a fogyasztói társadalom a pazarlásra rendezkedett be – ez vétség a természet ellen. A járvány következményeit még nem tudjuk felmérni, de az biztos, hogy a világ nem lesz ugyanolyan, mint előtte volt. Ezekben a hetekben, hónapokban az embereknek talán több idejük jut az elmélkedésre is.


– Ön bízik abban, hogy megváltozhat az emberek gondolkodása? Az életükben máshova kerülhetnek a sarokkövek, eltolódhatnak a hangsúlyok?


– Én már látok erre példát magam körül. Többen felismerték, hogy milyen esendőek vagyunk. Mert miről van szó? Egy fénymikroszkóppal nem is látható vírus az öntelt homo sapienst két vállra fekteti. Ez kétkedővé teszi azokat, akik eddig sérthetetlennek képzelték magukat. Kiderül, hogy a földi mennyország ígéretével kecsegtető anyagi biztonság nem ad halhatatlanságot! A tolerancia, a humanizmus, a szabadság szavak tartalma, ezek mértéke is átgondolásra vár most. Szerencsére azonban ez a helyzet sokakból a jót hozza ki. Ha igaz, hogy bajban ismerszik meg a barát, akkor én most ezt bőségesen tapasztalom. Meghat, hogy volt betegeim, de ismeretlenek is felajánlották a segítségüket, mindezt jó szívvel, minden haszon nélkül! Emlékeztet ez az egyetemi éveimre: fizikai munkát kellett végezni, hogy legyen pénz a létfenntartásra. Télen nem fűtöttem a szobámban; amíg tudtam, a könyvtárban tanultam, utána otthon a paplan alatt bújtam a könyveket. Akkor is mindig akadtak kedves emberek, akiktől kaptam ezt-azt. Én hiszem, hogy az emberek eredendően jók!


– A húsvét ezúttal rendhagyó lesz az önök számára is?


– A feleségem már főzheti a sonkát és a tojást, hiszen azoknak a beszerzésében is segítettek nekünk. Az ünnepre leginkább lélekben készülünk, mert most a templomi alkalmakon nem vehetünk részt. A húsvét szép, misztikummal teli ünnep; átélhetjük a tavaszi frissességet, a természet újjáéledését – a remény szimbóluma ez.

Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
Visszavárunk, Doki! - mancsokkal is segítik az állatorvos felépülését
Mancsokkal a dokiért címmel jótékonysági sétát szervezett a Fekete István Állatvédő Egyesület a súlyos balesetet szenvedett állatorvos, Varjú Gábor javára. Szerették volna megmutatni, milyen sokan gondolnak rá és bíznak a gyógyulásában. A nevezési díjakból befolyt összeget az egyesület Varjú Gábor családjának juttatja el.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Kétezer felett a napi esetszám
Megyénkben 37 új koronavírusos beteget regisztráltak csütörtökre.
Megyei I. osztály: a Sárvár nyerte a Vép elleni rangadót, hetet rúgott a Haladás-Zanat
A Celldömölk Egyházasrádócról hozta el a három pontot, a Király SE, a Jánosháza, valamint a Táplán pedig hazai környezetben aratott győzelmet. A Kőszeg a Vasvárral, a Répcelak a Rábapaty gárdájával játszott 1-1-es döntetlent.
legfrissebbek
Közleményben reagált az ugytudjuk.hu egyik cikkére a szombathelyi Fidesz, mellékesen beleálltak a városi hetilapba is
Érdekes közleményt adott ki a szombathelyi Fidesz szerdán: szerintük a Savaria Fórum kicenzúrázza Hende Csabát (jelentsen ez bármit is), továbbá a hetilap dr. Nemény Andrást pedig levágja a fotókról. A bejelentés apropója az volt, hogy az ugytudjuk.hu egy cikkben értekezett arról, hogy szerintük hogyan kezeli a kormánypárti képviselő a Nemény Andrással közös fotókat. Miután a Savaria Fórum még csak nem is linkelte a szóban forgó dolgozatot, ezért úgy vagyunk a megjelent közleménnyel, mint az öreg székely a zsiráffal: látni látjuk, hogy van ilyen, csak nem hisszük el.
Tizenegyesekkel búcsúzott a Haladás a MOL Magyar Kupától
A szombathelyiek Gyirmót elleni összecsapásán 0-0-ás 120 perc után büntetők döntöttek a vendégek javára.
Százéves a Soroptimist International
A világszervezet szombathelyi klubja is megemlékezett a kerek évszámról, mely egybeesett a Soroptimist Club Szombathely fennállásának hetedik évfordulójával. Mit tehetnek a nők a nőkért, hogyan jusson egy kicsit több pénz, figyelem, szakértelem oda, ahol hiányzik, onnan, ahol esetleg van? Ilyen kérdésekre keresik a választ a különböző szakterületeken kiemelkedő képességeket felmutató klubtagok, akik egyetértenek a világ egyik legnagyobb önkéntes, jószolgálati civil szervezetének – a politika és a vallás tekintetében – szigorúan semleges értékrendjével, a faji megkülönböztetés minden formáját elutasítva.
Futsal: parádés győzelem, a máltai BL-minitornát is sikerrel indította a Haladás
A szombathelyiek gólzáporos mérkőzésen nyertek a házigazda ellen, Dróth Zoltán, Luiggi Longo és Henrique Diniz is duplázni tudott.
Intő példa a Brexit 
Miközben a magyar közélet az előválasztással és a most induló kampánnyal van elfoglalva, sorsfordító események játszódnak le az Európában. Az uniós kilépés utáni Nagy-Britanniát és a kelet-közép-európai régiót vette górcső alá az Euroinfo Székely Klára politológussal, az ELTE SEK oktatójával.