km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Hidegebb termek, hosszabb téli szünet - így spórolnak a diákokon

Hidegebb termek, hosszabb téli szünet - így spórolnak a diákokon

Megint nem volt előzetes egyeztetés, a tanárok és igazgatók tudta nélkül jelentették be az őszi szünetet eltörlő, a télit meghosszabbító döntést – mondta az egyik pedagógus-szakszervezet a Szabad Európának. A 18 fokra fűtött középiskolák ötlete is sok kritikát váltott ki, ráadásul betartani sem lehet egykönnyen.

Nincs jó véleménnyel a kormány bejelentéséről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – mondta a választmányi elnök. Elsőként azt emelte ki, hogy csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még azt mondta, majd az intézmények maguk eldönthetik, hogy a négynapos hosszú hétvégét követő három napot (november 2-3-4.) odaadják-e, és mégis megtartható az őszi szünet, amit a téli meghosszabbítása miatt eltörölt a kormány a spórolásra hivatkozva.

Komjáthy Anna szerint a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent rendelet ezt nem tartalmazza. Ha benne lenne, az iskolák akkor sem tudnák odaadni, mert az idén ötről négyre csökkentett, szabadon felhasználható tanítás nélküli munkanapok közül kettő meghatározott. Így valójában csak két napról tudna dönteni az iskola, de ez sem ilyen egyszerű, mert az intézmények az éves munkatervükben ezt már valamire betervezték, például tanárok továbbképzésére, családi napra, kirándulásra.

Hozzátette: augusztusban a minisztériumban még tagadták, hogy tervben lenne az őszi szünet eltörlése. Ezt a szünetet nem véletlenül találták ki, egész Európában azért tartják, mert körülbelül másfél hónap után kezdenek annyira elfáradni a gyerekek, hogy szükség van egy hét pihenőre. Nem gondolja, hogy három napon annyit lehetne spórolni, ami megérné ezt a lépést.

Nem könnyíti meg a családok életét a két és fél hetes téli szünet. A Szabad Európának nyilatkozó szülők közül volt olyan, aki nem tudja megoldani az év eleji szabadságot, ezért lehet, hogy a nagyszülőkhöz viszik a gyerekeket. Az eltörölt őszi szünet is sokaknál okozhat gondot. Például ott, ahol már lefoglaltak egy egyhetes utazást, és az egyik szülő pedagógus, így neki dolgoznia kell, a gyereknek pedig iskola lesz várhatóan a hét második felében - a teljes anyag a Szabad Európa oldalán olvasható.

Fotó: Pixabay

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.