km/óra
  2023.06.02., péntek  •  Kármen, Anita napja
Sárga Zebra
Hiába vezetett sokáig, vereséget szenvedett a Falco a vasi klasszikuson

Hiába vezetett sokáig, vereséget szenvedett a Falco a vasi klasszikuson

A címvédő 21 ponttal is vezetett, a Körmend azonban fordított és 80-87-re nyert az Aréna Savariában.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I./A 25. FORDULÓ

FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY - EGIS KÖRMEND 80-87 (21-14, 26-14, 15-29, 18-30)

Falco: Pot 12, Brown 13/3 Kovács B. 8/6, Tiby 10/6, Keller Á. 2. Csere: Sövegjártó 2, Krivacsevics 2, Perl 15, Cowels 7/3, Barac 9.

Edző: Milos Konakov

Körmend: Chambers 16/6, Takács 14/3, Mitchell 15/3, Durázi 13/3, Cakarun 7. Csere: Omenaka 15, Edwards 4, Ferencz 14/9, Adams -, Doktor P. 3/3.

Edző: Kocsis Tamás

 

Szuperrangadót, vasi klasszikust rendeztek az férfi élvonalbeli kosárlabda-bajnokságban, a címvédő Falco együttese a tavalyi ezüstérmes Körmendet fogadta. A szombathelyiek már bebiztosították első helyüket az alapszakaszban, a Rába-partiak számára viszont élet-halál harc volt az összecsapás a playoff-ba kerülés szempontjából. A két együttes decemberi, körmendi találkozója remek mérkőzést hozott, amely végül a sárga-feketék 95-89-es sikerével zárult.

 

Mindkét oldal hibákkal, pontatlanságokkal kezdte a rangadót, majd a körmendiek szerezték az első kosarat, Cakarun köszönt be. A házigazda Brown zsákolásával felelt, majd Kovács Benedek saroktriplájával fordított, két és fél perc elteltével 5-2 állt az eredményjelző táblán. Nem lehet mondani, hogy nagyon megszórták volna magukat a felek, hosszú ideig csak egy újabb vendég duplát jegyezhettünk, utána Kovács Benedek ismét elsüllyesztett egy hármast, jobban kezdtek a sárga-feketék (8-4). Az Egis nem igazán találta a ritmust, a címvédő pedig növelni is tudta előnyét. 12-4-nél időt kért Kocsis Tamás. A timeoutot követően négy körmendi pont esett, a hazaiakat Tiby két hármasa nyugtathatta meg a felzárkózás után, rövid idő leforgása alatt 18-8-ra módosult az állás. Már-már sormintaszerűen vendég kosarakkal folytatódott az összecsás, majd Perl triplájának örülhetett a hazai publikum, biztosan őrizte előnyét a Konakov-legénység (21-12). Az etap utolsó pontjait a piros-feketék szereztek, 21-14-ről következhetett az összecsapás.

 

Omenaka zsákolására Sövegjártó ziccere érkezett feleletként, felváltva estek a pontok ebben a periódusban. A folytatásban Krivacevic próbálkozhatott a vonalról, kimaradtak a büntetők, Cowels viszont nem hibázott kintről és 26-18-ra módosította az eredményt. Ami büntetőből nem ment Krivacevicnek, az mezőnyből igen, tíz pontra nőtt a különbség (28-18). 31-20-nál bravúrtriplával kapaszkodott az Egis, majd Pot dobta be mindkét büntetőjét. Sőt, mi több, Tibytól is érkezett egy tripla, amit Pot 2+1-es akciója követett, a Falco pillanatai voltak ezek (39-23). Kocsis Tamás magához is hívta övéit, a játék képe azonban nem igazán változott, ráadásul egyre inkább közelített a húszhoz a differencia (43-25). Perl Zoltán kiváló védekezése után erre meg is volt az esély, az akciót azonban nem sikerült kosárral befejezni. A vendégek büntetőkkel araszoltak, a negyed végén Milos Konakov időt kért, Perl Zoltán büntetőinek köszönhetően pedig 47-28-cal mehettek a felek az öltözőbe a nagyszünetben.

 

Pontváltással kezdődött a harmadik etap, majd könnyű szombathelyi kosarakkal húsz ponton kívülre került a Körmend. 51-32-nél megrekedtek a csapatok, az ínséges időszakot Edwards kosara törte meg. A házigazda pillanatokon belül válaszolni tudott, ezután viszont a vendégek momentumai következtek, Milos Konakov pedig reagált is és időt kért. Perl Zoltán két büntetőjével a mezőnyből elsőként átlépte a tízpontos határt, a Körmend azonban rákapcsolt és 13 pontra csökkentette a különbséget (55-42) .Barac faultos kosara nagyon kellett a Falconak, miként Keller Ákos hatalmas sapkája is, ami után az ellenakciót kosárral fejezték be a szombathelyiek. Ez a játékrész sokkal inkább a támadásról szólt, mintsem a védekezésről, a 28. percben pedig 60-51-nél tíz pont alá került a Rába-parti gárda. Omenaka pöcizésére gyorsan válaszoltak a sárga-feketék, a Körmend légiósa azonban a vonalról is eredményes tudott lenni, 62-54 volt az állás fél perccel a felvonás vége előtt. A játékrész az Egis triplájával ért véget, a záró tízperc előtt 62-57 állt az eredményjelző táblán.

 

Brown középtávolija után valamelyest levegőhöz jutott a Falco, majd Pot is gondoskodott arról, hogy ne legyen esélye egy kosárra zárkóznia a körmendieknek. 68-59-nél kilenc pont volt a különbség, Ferencz Csaba és Godwin Omenaka azonban rövid idő leforgása alatt hetet lefaragott ebből, 68-66-nál Milos Konakov időkérése következett. Tiby büntetői a helyükre kerültek, majd Perl harcolt ki támadószabálytalanságot Omenaka ellen, támadhatott a címvédő. Pot tetszetős támadás után gyarapította pontjainak számát, a Körmend viszont elkezdett kapkodni, a Rába-partiak nem várták meg, hogy tiszta dobóhelyzeteket tudjanak kidolgozni. A házigazda is belehibázott, amit Durázi meg is büntetett egy hármassal, 72-69-re zárkózott az Egis. Brown értékesített két büntetőt, közelítettünk a hajrához, körömrágós végjátékra volt kilátás. 74-71-nél az egyenlítésért támadtak a vendégek, Ferencz Csaba révén össze is jött nekik, ráadásul egy újabb hármassal 74-77-re már ők vezettek. 74-78-nál Barac bedobta mindkét büntetőjét, majd Omenaka 2+1-e következett, majd 76-81-nél sárga-fekete időkérés. Igazi adok-kapok alakult ki, a különbség azonban nem csökkent, kevesebb, mint fél perccel a vége előtt 80-86 állt az eredményjelzőn. A hátralévő időben már csak egy Egis-pont esett, a Rába-partiak 80-87-es győzelmet arattak.

 

Perl Zoltánék jövő héten szombaton, április 1-én az Alba Fehérvár otthonában zárják az alapszakasz küzdelmeit.

 

Fotók: Hornyák Emőke

 

Malomsoki Cintia

Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Relax az arborétumban: ÖkoPlusz Fesztivál másodszor
Második alkalommal rendezték meg a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában és a Kámoni Fiókkönyvtárban az ÖkoPlusz Fesztivált: a pénteken kezdődő fesztivál kiemelt napján, szombaton látogattunk ki az arborétumba – a környezettudatosság, a testi-lelki egészség köré épülő programok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a növénykert harmonikus környezetében.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
Nem látta a szemből érkező Volvót a Suzuki vezetője
Pillanatnyi figyelmetlenség vezetett balesethez Szombathelyen. Az okozó nem tudja megmagyarázni magának sem, hogy mi történt az ütközés előtti másodpercben - írja a 112press.
legfrissebbek
Folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása
Menetrend szerint folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása. A gázművek június 5. hétfőtől várhatóan június 20-ig a Vörösmarty utca északi végén található gázvezeték rekonstrukcióját végzik.
Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból
Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket - közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.
Három autó ütközött össze Szombathely és Ják között
Egy balra kanyarodni szándékozó jármű vezetője erősen fékezett, emiatt a mögötte érkezőknek is bele kellett taposnia a fékbe. Először a sorban harmadik autónak koccant egy jármű, amibe ezután belehajtott egy másik - írja a 112press.
Újabb gyermekmentőmellényeket helyeztek ki a Balatonnál a vízimentők
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) három új állványt helyezett ki balatoni strandokon és egy kikötőben, ahonnan a gyerekek ingyenesen vehetnek kölcsön mentőmellényeket a strandoláshoz - tájékoztatta a VMSZ pénteken az MTI-t.
Gyerekeket kényszerített szexuális cselekményekre egy 43 éves férfi
"Intézetis" kisfiúkat csalt otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal és pénzzel honorálta szexuális igényeinek kielégítését a gyanú szerint a 43 éves férfi, akit a Pest vármegyei rendőrök fogtak el az Érdi Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.