km/óra
  2023.01.30., hétfő  •  Martina, Gerda napja
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában

Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában

Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 

Az idokep.hu tudósítása szerint Nyugat- illetve Kelet-Magyarországon 2 óra után "robbantak be" a zivatarok. Farkasfánál szupercellát is rögzített a portál kamerája. 


 

 

Délután 3 órára az Alpokalján alaposan lehűlt a levegő. Több helyen 16-17 fok volt, sőt a Kendig-csúcson mindössze 12 fokot mértek. Az Alföldön ezzel szemben 33-35 fokot mutattak ekkor a hőmérők.
 

Steiermarkban, Graz nyugati részén már vasárnap este komoly gondot okozott egy zivatar. Berndorfban, Stiwollban és Eisbach-Reinben fák dőltek ki, közel 100 tűzoltó dolgozott a károk elhárításán. St. Bartholomä településen szélvihar tombolt, több épület tetejét leszakította. Viharokat, felhőszakadást jelentettek Felső-Ausztria, Salzburg és Karintia több régiójából, itt villámárvizek, kisebb áradások adtak munkát a tűzoltóknak. 


 


 

 


Hétfőn Graz és Gleisdorf környékét érte el felhőszakadással, jégesővel déli 12-13 óra körül egy zivatarzóna, - az autópályát jókora szakaszon elöntötte a gyorsan lezúduló özönvíz. A Weiz körüli településeken annyi eső esett, hogy a patakok utcákat, házakat árasztottak el, számos pincében állt a víz. Flöckingben az iskolai tornaterem tetejét leszakította  a vihar. A szemtanúk szerint a hirtelen feltámadó szél egyszerűen leemelte a tetőzetet az épületről, annak darabjai a környéken és a sportpályán szóródtak szét. A B317-es út egyik sávját Scheifling le kellett zárni, mert sárlavina öntötte el az úttestet.A flöckingi tornaterem a vihar után: Fotó: ORFKét óra körül Fürstenfeld környékéről és a Rába-völgyéből jelentettek viharokat. A zivatarok délkelet fele mozogtak,  Steiermark déli részén többfelé pusztított jégverés, Hofstätten an der Raab környékén 2-4 centis darabok estek. A tartományban 17 ezer villámlást észleltek délután 5-ig, ekkor a zivatarzóna elhagyta Ausztria területét.


 

 

 

 

Borítókép: az A2-es autópálya hétfőn kora délután Gleisdorfnál Fotó: Andreas Suppinger

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Ukrajnai háború: csaknem kilencezren érkeztek Ukrajnából vasárnap
Az ukrán-magyar határszakaszon 4168-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4689-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.
Devizapiac: gyengült a forint hétfő reggelre
Gyengült a forint péntek esti árfolyamához képest hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Elköltözött tőle az élettársa, megfenyegette, hogy megöli
A Sárvári Járási Ügyészség lopás vétsége, zaklatás bűntette és magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint 2022 októberében, amikor élettársa egy veszekedést követően elköltözött a közösen bérelt Celldömölk közeli ingatlanból, ellopta a sértett 68.000 Ft értékű mobiltelefonját, írja közleményében a Vas Vármegyei Főügyészség.
SZKKA: Kiélezett meccsen fontos győzelem!
A női NB/I B-s kézibajnokság 16. fordulójában a vasi együttes 28-26-ra nyert Komáromban.
Kézműves Kuckó: Farsangi trombitát készítenek
Február 4-én, szombaton délelőtt folytatódik az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. programsorozata a kicsiknek. Ezúttal trombitákat készíthetnek a gyerekek.