km/óra
  2021.05.14., péntek  •  Bonifác napja
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában

Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában

Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 

Az idokep.hu tudósítása szerint Nyugat- illetve Kelet-Magyarországon 2 óra után "robbantak be" a zivatarok. Farkasfánál szupercellát is rögzített a portál kamerája. 


 

 

Délután 3 órára az Alpokalján alaposan lehűlt a levegő. Több helyen 16-17 fok volt, sőt a Kendig-csúcson mindössze 12 fokot mértek. Az Alföldön ezzel szemben 33-35 fokot mutattak ekkor a hőmérők.
 

Steiermarkban, Graz nyugati részén már vasárnap este komoly gondot okozott egy zivatar. Berndorfban, Stiwollban és Eisbach-Reinben fák dőltek ki, közel 100 tűzoltó dolgozott a károk elhárításán. St. Bartholomä településen szélvihar tombolt, több épület tetejét leszakította. Viharokat, felhőszakadást jelentettek Felső-Ausztria, Salzburg és Karintia több régiójából, itt villámárvizek, kisebb áradások adtak munkát a tűzoltóknak. 


 


 

 


Hétfőn Graz és Gleisdorf környékét érte el felhőszakadással, jégesővel déli 12-13 óra körül egy zivatarzóna, - az autópályát jókora szakaszon elöntötte a gyorsan lezúduló özönvíz. A Weiz körüli településeken annyi eső esett, hogy a patakok utcákat, házakat árasztottak el, számos pincében állt a víz. Flöckingben az iskolai tornaterem tetejét leszakította  a vihar. A szemtanúk szerint a hirtelen feltámadó szél egyszerűen leemelte a tetőzetet az épületről, annak darabjai a környéken és a sportpályán szóródtak szét. A B317-es út egyik sávját Scheifling le kellett zárni, mert sárlavina öntötte el az úttestet.A flöckingi tornaterem a vihar után: Fotó: ORFKét óra körül Fürstenfeld környékéről és a Rába-völgyéből jelentettek viharokat. A zivatarok délkelet fele mozogtak,  Steiermark déli részén többfelé pusztított jégverés, Hofstätten an der Raab környékén 2-4 centis darabok estek. A tartományban 17 ezer villámlást észleltek délután 5-ig, ekkor a zivatarzóna elhagyta Ausztria területét.


 

 

 

 

Borítókép: az A2-es autópálya hétfőn kora délután Gleisdorfnál Fotó: Andreas Suppinger

Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Horvátországba is lehet utazni bármilyen oltással
Magyarország és Horvátország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat, és mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között.
57 új fertőzött Vasban, 1541 Magyarországon, 106-an meghaltak
1541 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.898-ról 22.955-re nőtt.
35 új fertőzött Vasban, 1680 Magyarországon, 124-en meghaltak
1680 az új fertőzött, elhunyt 124 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.863-ról 22.898-ra nőtt.
Jön a digitális védettségi igazolvány
Sajtóhírek szerint napokon belül letölthető lesz az app.
legfrissebbek
Sporttörténelmet írt a magyar bringás
Valter Attila átvette a vezetést az összetettben a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik, csütörtöki szakaszán.
Két szabadnap jár a MÁV-nál az oltásért
Már a cég dolgozóinak 40 százaléka túl van az oltakozáson.
Hétvégére is marad a borús idő
Jellemzően a hétvégén is borúsabb, csapadékosabb lesz az időjárás. Egyelőre nem tér vissza a héten tapasztalt nyárias meleg, 20 Celsius-fok körüli maximumok várhatók.
Doppingolhatott a 14-szeres paralimpiai bajnok
Nagy-Britannia legeredményesebb paralimpiai bajnokát, a 14-szeres aranyérmes Sarah Storeyt azzal vádolják, hogy visszaélt az engedélyezett asztmagyógyszer használatával, vagyis doppingolt.
Diszkontáron adná el az önkormányzati bérlakásokat a kormány - tiltakoznak a polgármesterek
Több tízmilliárd forinttal csökkentené Szombathely ingatlanvagyonát a kormány törvénytervezete, amely szerint jelentős kedvezménnyel vásárolhatnák meg a városi bérlakásokat az önkormányzatoktól a bérlők. Az ellenzéki települések polgármesterei közösen tiltakoznak a lépés ellen, írja dr. Nemény András polgármester.