km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Hetekkel hamarabb kezdődött a Medárd napjához kötődő csapadékos nyár eleji időszak

Hetekkel hamarabb kezdődött a Medárd napjához kötődő csapadékos nyár eleji időszak

Idén a Medárd napjához kötődő csapadékos nyár eleji időszak hetekkel hamarabb kezdődött a szokásosnál: az elmúlt három hét záporos, zivataros időjárása országszerte jelentősen csökkentette a tavasszal felhalmozódott csapadékhiányt, sokfelé jóval több esett az átlagosnál – írta a HungaroMet Zrt.

Azt írták, az elmúlt tíz napban nagy területen 30-60 milliméter közötti eső esett, kisebb foltokban valamint az Alföld déli és keleti részén esett ennél jóval kevesebb. A talajnak nem csak a felszínközeli, hanem sokfelé a felső fél méteres rétege is alaposan átnedvesedett, a Dunántúl délnyugati részén, és a nagyobb felhőszakadások által érintett területeken telítetté vált, az Alföld déli és keleti tájain azonban előfordulnak még mindig igen száraz, aszályos területek is, bár ezek kiterjedése a héten tovább csökkent. A mélyebb talajréteg nedvességtartalma azonban ezeken a helyeken is bőséges, így összességében a felső egy méteres talajrétegben országszerte megfelelő mennyiségű nedvességet találnak a növények.

A hőmérséklet a május végi 25-30 Celsius-fokos maximum-értékekről előbb a Dunántúlon, majd hétfőn és kedden országszerte 25 fok alá esett vissza, de szerdától ismét melegedés kezdődött.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, sokfelé sárgák már a gabona- és repcetáblák, elindult az érés folyamata. A szemképződés és -növekedés vízigényes fejlődési fázisaiban a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet találtak a talajban, mostantól már a napos, száraz, de nem forró időjárás lenne a kedvező számukra. A napraforgó- és kukoricaállományok intenzív fejlődéséhez a mostani meleg, záporos időjárás jó feltételeket teremt.

Az előrejelzés szerint egy átmeneti szárazabb időszak után ismét többfelé várható zápor, zivatar, esetleg felhőszakadás, így a talajok felső, majd középső rétege ismét többfelé nedvesedni kezd. A hőmérséklet csúcsértéke egyre nagyobb területen eléri vagy meghaladja a 30 fokot, majd egy hidegfront hatására több fokkal visszaesik.

 

(MTI)

Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.