km/óra
  2022.01.24., hétfő  •  Timót napja
Hét dinoszaurusz-maradványt találtak Triesztnél

Hét dinoszaurusz-maradványt találtak Triesztnél

Az egyik lelet egy gyakorlatilag teljesen ép egyedhez tartozik.

Hét dinoszauruszfosszíliát találtak egy paleontológiai lelőhelyen az olaszországi Trieszt közelében. A dinoszaurusz-maradványokat a Federico Fanti, a Bolognai Egyetem szakembere által vezetett nemzetközi kutatócsoport elemezte. Az egyik lelet egy gyakorlatilag teljesen megőrződött egyedhez tartozik. Az állatok a Tethyshadros insularis fajba tartoznak. Ez a növényevő állat, amely csaknem öt méter hosszúra nőtt, mintegy 80 millió éve élt a Földön. Az első felfedezett példányt 30 éve azonosították, a kutatók az Antonio nevet adták neki.

 

Már 30 évvel ezelőtt különleges lelet került elő a Trieszt melletti Villaggio del Pescatore, Olaszország legfontosabb paleontológiai lelőhelye területéről, egy szinte tökéletes állapotban megőrződött Tethyshadros insularis példány. Az azonban egyedüli lelet volt, mint ahogyan az összes többi az országban. Most először fedeztünk fel egy olyan helyet, ahol több példányra bukkantunk. A maradványokat feltártuk, elemeztük és összehasonlítottuk - mondta Fanti.

 

Az egykori mészkőbányából előkerült szinte teljesen ép példánynak a paleontológusok a Bruno nevet adták. Miután összehasonlították Antonio maradványaival, megállapították, hogy a korábban talált fosszília egy fiatalabb állaté volt. Nem csak dinoszauruszok kerültek elő a lelőhelyről: halak, krokodilok, tengeri hüllők és apró rákfélék fosszíliái is. Számos most előkerült leletet a Trieszti Természettudományi Múzeumban állítanak ki.

 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Mentőhelikopter érkezett a 84-es főúton történt balesethez
Lövöldözés a magyar-osztrák határon (frissítve)
Súlyos incidens történt a magyar határon: hétfőn egy furgon áttört egy ellenőrzőponton a burgenlandi Eberau (Monyorókerék) határátkelőnél. A járművet a katonák meg tudták állítani, az emberkereskedő viszont elmenekült, s menekülés közben azonnal tüzet nyitott a katonákra, olvasható a krone.at-n.
legfrissebbek
Futsal: vereséget szenvedett a Berettyóújfalutól a Haladás
A szombathelyiek hiába küzdöttek, a vendégek a hajrában eldöntötték a három pont sorsát.
Vizsgálóbizottságról döntött az izraeli kormány a korrupt tengeralattjáró-beszerzések felderítésére
A létrehozandó bizottság azt vizsgálja meg, miként támogatták 2009 és 2016 között a ThyssenKrupp három tengeralattjárójának a megvételét, miközben a hadvezetés az akkori helyzetben nem akart újabb tengeralattjárókat. 
Ferenc pápa imanapot hirdetett meg a békéért Ukrajnában 
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi a növekvő feszültséget, amely "újabb csapást mérhet a békére Ukrajnában, és megkérdőjelezheti a biztonságot az európai kontinensen, még szélesebb következményekkel". 
Kásler: újra kell szervezni a budapesti sürgősségi ellátást a Szent Imre kórházban történt tűzeset miatt
Egy fiatal nő súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. Hozzátette: a helyszínre hét mentőegység érkezett, két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára vittek.
Befagyhat a Balaton a jövő heti hidegben
A havas tájakon -15 foknál is csípősebb lehet a hideg.