km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Szombathelyi háziorvosok a frontvonalban

Szombathelyi háziorvosok a frontvonalban

Óriási terhelést jelent a koronavírus-járvány az alapellátásban dolgozó háziorvosok számára. A telefonos gyógyítás, a betegek állapotának figyelemmel kísérése, a napi adminisztráció komoly feladat, miközben egyre többen fordulnak hozzájuk segítségért. Az önkormányzat minden szükséges eszközt igyekszik biztosítani számukra, és a folyamatos egyeztetések révén nyomon követi az ellátórendszer helyzetét. Dr. Haklits Györgyi háziorvossal, a kollegiális vezető testület tagjával beszélgettünk arról, mit hozott az egészségügy számára 2020.

 

– Nyomasztó, szürreális, megoldhatatlannak látszó feladatokkal és szorongással teli év volt az idei, ami teljesen felkavarta az eddigi életünket – kezdte a beszélgetést dr. Haklits Györgyi, a Kiskar utcai rendelő háziorvosa, akivel elsőként a tavaszi hullám távolinak tűnő eseményeit idéztük fel. A járvány felkészületlenül érte az alapellátást, február végén azzal szembesültek, hogy nincs hozzáférhető védőfelszerelés. Kiszolgáltatottnak érezték magukat.


– Elkeseredésünkben levelet írtunk a városvezetésnek, amelyben kértük, hogy biztosítsanak számunkra védőfelszereléseket. Azonnal reagáltak, egyeztetésre hívtak minket. Megértették a kérésünket, és azonnal intézkedtek, pedig valójában ezt a problémát kormányzati szinten kellett volna kezelni. Pár napon belül megérkeztek a szájmaszkok, gumikesztyűk, arcpajzsok, védőszemüvegek, egyszer használatos overallok minden háziorvosi praxisba – mondta a doktornő. A kormányzati segítség nyáron érkezett meg, fertőtlenítőszereket, maszkokat, gumikesztyűt kaptak az orvosok, majd saját költségükön további eszközöket szereztek be, mert tudták, hogy jön a második hullám, ami ősszel be is robbant.


– Ránk zúdultak a járványügyi feladatok. A gyanús betegek adatait három különböző felületen kell jelentenünk, amelyek összehangolása nem történt meg. Nehezítette a helyzetet, hogy több alapellátásban dolgozó orvos, asszisztens is megfertőződött. Meg kellett tanulnunk a telemedicinális ellátás módszerét. A feltételek megteremtésében sokat segített az Egészségügyi GESZ vezetője és informatikai felelőse. Az alapellátás előnye, hogy jól ismerjük a pácienseket, ha belépnek a rendelőbe, rájuk nézünk, és látjuk, ha baj van. Most a beteg hangjából kell következtetéseket levonnunk. Hosszú folyamat volt elfogadtatni velük ezt a rendszert, de mára megszokták, működik, az esetek jelentős részét meg tudjuk oldani telefonon – magyarázta dr. Haklits Györgyi. A Kiskar utcai rendelőkbe naponta 800-1000 hívás érkezik, ami szinte kezelhetetlen mennyiség. Türelmet kérnek a betegektől, többször kell próbálkozni a hívással, főként a rendelési idő második felében. Nagy segítség, hogy van diszpécserük, akit az önkormányzat alkalmaz, és kaptak önkénteseket is, akik a betegek beléptetésénél a fertőtlenítésről, a leletek kiadásáról gondoskodnak.


– Az önkormányzat jóváhagyásával összeállítottunk egy kezelési protokollt, meghatároztuk a fokozottan veszélyeztetett betegek körét, akikkel naponta akár több alkalommal is konzultálunk kell. Fontos a megelőzés, napi 1000 mg C-vitamin, 3000 NE D-vitamin, 2x25 mg cink, 300-400 mg magnézium fogyasztása javasolt – tanácsolja a háziorvos. Többletfeladatot jelent a fertőzésen átesett betegek követése is, hiszen sokaknál jelentkeznek maradványtünetek, 30-40 százalékuknál alakul ki például szív-érintettség. A betegeket leggyakrabban légzési elégtelenség miatt kell kórházba utalni, mert külső oxigéntámogatásra van szükség. Állapotuk követésében nagyon hasznos a pulzoximéter, amely a vér oxigén-telítettségét méri. Ha ez 90-93 százalék felett van, a beteg otthon maradhat, ha az érték csökken, mentőt kell hívni. Az önkormányzat jóvoltából 150 darab véroxigénszint-mérőt kapnak a háziorvosok, ezeket kiadják a betegeknek, így szorosabban követhető az állapotuk.


– Ennek a helyzetnek nem mostanában lesz vége, a járvány újabb és újabb kihívások elé állítja az egészségügyi rendszert. Túl kell élni a koronavírust, az influenzát, jövőre pedig nagy feladat lesz a Covid elleni oltás. De nincs mese, ezt végig kell csinálni – tette hozzá dr. Haklits Györgyi.

Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.