km/óra
  2022.10.06., csütörtök  •  Brúnó, Renáta napja
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél

Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél

Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!

 

– Talán mondhatjuk, hogy hazajössz Szombathelyre. Milyen emlékeket őrzöl a városról? 


– Nemcsak én, hanem Hock Zoli, a basszusgitárosunk is itt tanult – kicsit mindketten hazatérünk. Nem tudom, mennyit változott a város, de amikor fősulis voltam, úgy tűnt, mintha a Hair díszletébe csöppentem volna… A főiskola a virágkorát élte, mindenütt fiatalokat láthattál, ültek az MMIK lépcsőjén vagy a padokon, olvastak a zöldben. Életem egyik legboldogabb időszaka volt. Olyan közösségben sikerült otthonra lelnem, ami rengeteg inspirációt adott nekem. A mostani barátaim 90 százaléka a főiskoláról származik, tőlük sokat tanultam. Rengeteg olyan zenei, film- és könyvélményt szereztem általuk, amelyek hatottak rám, és segítettek az alkotói munkámban. Csupa pozitív élménnyel térek vissza.


– Vannak olyan dalaid, amiket az itt töltött évek ihlettek?


– Hogyne! Például a Lehetek én is című dalomat Szombathelyen kezdtem írni, az alap félig-meddig akkor született, de félbemaradt. Találtam róla feljegyzéseket. Emlékszem a sorban állásokra az OTP-ben (Fásultan vár, végtelen sorban áll – én vagyok), de a hétköznapok és a fősulis bulik is megjelennek a dalokban (pl. Másodpercek és decibelek, Goa). 


– Kamaszkorod óta játszol. A főiskolás években miként volt jelen az életedben a zene?


– Az otthoni zenekarom végig megmaradt, kisebb-nagyobb szünetekkel működött. Nem voltak üresjárataim, ha nem élőben, akkor elektronikus eszközökkel dolgoztam. Gyerekkorom óta kórustag voltam, a főiskolán beléptem a Lassus Kamarakórusba. Sokat énekeltünk együtt. Szórakozásként eljártam a Strong Deformity koncertjeire, Animára – Németh Jucit ismertem is a főiskoláról. Akkor élte virágkorát az elektronikus zenei underground, és engem minden új dolog érdekelt.


– Kollégista voltál? 


– Igen, a Magyar utcai kollégiumban laktam, mi csak Bejrútnak hívtuk. Akkor teljesen más volt a kollégiumi élet, egy összetartó kommunaként működtünk. Kint ültünk a folyosókon, bömböltek a magnók. Ha leléptünk a klubba, az folyton tele volt, szállt a cigarettafüst, beszélgettünk, söröztünk, csocsóztunk a tanárokkal, vagy a tesi tanszékről kölcsönöztünk tollaslabda szettet, gyakran benéztünk a rajzosokhoz is. Szinte mindenhol voltak barátaim.


– Emlékszel ikonikus helyekre, ahová szórakozni jártatok?


– Elektronikus zenei partyk voltak a Szimfóniában, és sokat buliztunk a Képtárban. A vasútállomás felé volt egy titkos bulihely, egy pince. A levélszekrény ajtaján keresztül lestek ki a szervezők, így lehetett bejutni. Teljesen illegálban szólt a drum and bass, és 500 forintos kuponért kaptunk sört meg zsíros kenyeret. Aztán az oladi művelődési házban volt még sok koncert, meg a Végállomásban. Oda autó vitte ki az embereket. Megállt a kollégiumok előtt egy Żuk, és mint egy különjárat, összeszedett minket. Rendszeresen tartottak kolibulit, szerdánként pedig a Romkertben jöttünk össze, a földszinten mulatós zene szólt, az emeleten meg disco. Rémes volt, de ezt kaptuk. Betértünk a POTE-bulikra is. Elég sokfelé lehetett menni szórakozni, színes volt az a korszak, nem mondhatnám, hogy unatkoztunk.


– Mikor jártál utoljára Szombathelyen?


– Évente 30-40 koncertet adunk, eléggé összekutyulódnak a dolgok a fejemben, igazából fogalmam sincs. De emlékszem, hogy a Sportházban felléptem egy szál gitárral, és meg is lepődtem, mennyien eljöttek. Vagy 600-an voltak rám kíváncsiak.


– A karneváli fellépésetek előtt lesz lehetőségetek kicsit nosztalgiázni?


– Mindannyiunknak családja van, szanaszét lakunk az országban, és erőteljes szervezés, mire eljutunk egy-egy koncerthelyszínre, de Zolival szoktunk romantikázni, ha van rá időnk. Megnézzük például, hogy létezik-e még az Imre&Béla, vagy a Gödör... Meghívást kaptunk egy Kőszegi utcai vendéglátóhelyre, azt biztosan útba ejtjük.


– Ezen a koncerten nem csak rajongók hallgatnak majd titeket. Hogyan válogatjátok a dalokat?


– Nem igazán térünk el attól, amit egyébként a fesztiválokon játszanánk. Az a lényeg, hogy mit szeretnénk a közönséggel közölni. A dallistát meghatározza az is, hogy mikor játszunk, este vagy délután. Ettől függ, hogy beleférnek-e a lassú számok, és mennyire energikus, pörgős a koncert.


– 2018-ban jelentkeztetek utoljára albummal. Várható, hogy készül egy újabb?


– Most itthon vagyok a gyerekekkel, mert szünet van az oviban. Élvezem, csak közben dolgoznom is kellene az új lemezen, és nehéz a kettőt összeegyeztetni. Valamikor a harmadik negyedévben kijön valami, ezen munkálkodunk éppen. Folyton azt mondják az előadók, hogy ez most elképesztően jó lesz, meg más – és ebben az esetben tényleg így is lesz.

 

kzs


 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Nem nézhette meg elhunyt édesapja holttestét a járvány alatt, bántalmazta az orvost
A Sárvári Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat egy német nővel szemben, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Megújult a vezetékrendszer és a járda egy szakasza a Váci utcában
Befejeződött a vezetékrendszer felújítás és a járda egy szakasza is megújult a Váci Mihály utcában, osztotta meg a hírt közösségi oldalán Horváth Soma alpolgármester.
Vadbaleset, ittas vezetés, elütött kerékpáros – az elmúlt 24 óra rendőrségi hírei
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. október 5-én 5 óra és 2022. október 6-án 5 óra közötti időben kettő, könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik négy, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Elfogtak egy Top 50-es magyar bűnözőt, egy 52 éves körmendi férfit Németországban
Elfogtak egy körözött, a rendőrségi Top 50-es listán is szereplő körmendi férfit Németországban - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu oldalon.
Aradi vértanúk: felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az Országház előtt
Katonai tiszteletadás mellett, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, csütörtök reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren.