km/óra
  2021.01.27., szerda  •  Angelika napja
HáyComeBeck

HáyComeBeck

Minden kilenc évvel ezelőtt kezdődött egy huzatos metrómegállóban, az akkor még épülő 4-es vonalán. Egy popzenész és egy író találkozása. Ez a Háy Come Beck. Azóta rengeteg estén játszottak együtt, telt ház előtt. Most a könyvheti programsorozat vendégeként léptek fel a könyvtár nagytermében.

Ahogy Háy János készülődik a rögtönzött próbateremben, maga a meg­testesült precizitás. Válogat a könyvek közt, bele-belelapoz egy kötetbe. Azt mondja, van olyan szöveg, amit majd telefonról olvas fel. Friss, vadonatúj. Beck Zoltán, a 30Y frontembere egy korty levegőért szalad ki a folyosóra. Őrült meleg van, ezer fok az intézmény manzárdjában. Szívesen beszélnek a kezdetekről, az együtt gondolkodásról, és arról is, hogy több ez már köztük munkakapcsolatnál. Valódi barátok lettek az elmúlt közel egy évtizedben. Zoli azt mondja, az a logikája ennek az estnek, hogy minden egyes alkalommal játszanak valamit, amit azelőtt nem adtak még elő. Miközben Zoli dramaturgiai ívről beszél, János rendületlenül írja a sorrendet. Valódi dialógus jön létre köztük, igazi odafigyelés, hatással vannak egymásra. Így épül meg a szó és a dal egysége.

Egyáltalán nem jellemző, hogy fiatalok látogatják az esteket, jócskán képviselteti magát a középkorosztály és az idősek is. Zoli szerint, akik János olvasói, örömmel hallgatják a szövegeket akusztikus gitáron, és a 30Y rajongói is kíváncsiak arra, mire képes imádott frontemberük, ha egy kortárs verset szólaltat meg. Nem hagyhatom ki a kérdést, vajon más-e Szombathelyen játszani annak, aki ide járt főiskolára. A zenész vallja, mindig más kicsit. Szeret nálunk koncertezni, nemcsak a barátok miatt, akik a kedvéért jönnek el, de mert várja őt ilyenkor a „mindig aktuális város konstrukció”, ami csak az övé. Sosem az idő a kérdés, hanem az időbe írt alkotói potenciál, válaszolja kérdésemre, hogy vajon meddig lehet még ezt a projektet futtatni. Ez addig érdekes, amíg nem finomul, nem nemesedik automatizmussá a közös munka. Háy János helyesel, azt mondja, persze senki ne várja tőle, hogy a jövőben slágerlistákat ostromló popszámmal jelenjen meg. A gitárt csak szelíden pengeti. És dorombon is játszik, mert ugye nem is magyar költő, aki nem dorombol – teszi hozzá játékosan. A költő számára az az érdekes, hogy ez a közös szellemi kaland hogyan befolyásolja mindegyikük valós szakmáját. Szerinte meghatározza mindkettőjük gondolkodását. Háy szerint Zoli, aki a pécsi egyetem bölcsészkarán oktat is, sokkal jobb irodalomból, mint amilyen jó ő maga beatzenéből. Szívesen beszél arról a könyvről, amelyben kísérletet tett egy újfajta irodalomtörténet megírására. A Kik vagytok ti? című kötetet jól fogadta a közönség. Szeretik, hogy kézen foghatják kedvenc költőiket. Háy János áthágja a korlátokat, úgy beszél Balassiról, Adyról és József Attiláról, mintha a barátunk, jó ismerősünk volna. Viccesen jegyzem meg Háy Jánosnak, hogy gyakran hallgatóztam a szigligeti strandon, mikor egy főtt kukorica és rozéfröccs fölött beszélgetett Esterházyval. Mi lenne, ha megírnám, amit akkor mondott. Nevetve válaszolja, nem baj, csak azért nem örül neki, mert hát, mire megírom, már lehet, hogy ő holt költő lesz. És egy élő mégis jobb, mint egy holt. Aztán beszáguldanak a terembe, ahol rengetegen várják őket. Összekacsintanak, a húrok közé csapnak.

Megszólal egy gyerekvers, egy szomorú ballada, és a tengerre vágyó magyar család története a Bogyósból. Így emlegeti csak kedves könyvét a szerző. Az Óceán című írást mosolyogva hallgatja a közönség, és biztosra veszem, hogy a teremben lévők közül bárki – akár ebben a minutumban – kocsiba szuszakolná a dunyhát, és meg sem állna a magyar tengerig. Mert ez a két férfi mi vagyunk. Modern bárdok, elhozzák nekünk bő egy órára a boldogság kék madarát. A bogyósgyümölcskertész fia fülszövege szerint, aki ezt elolvassa, az biztosan tovább él. Az író nem tudja, mennyivel, egy vagy két évvel, esetleg tízzel, nem tudja. Nincs vita, aki a Háy come Beckre váltott jegyet, szerintem az is.

»Kovács Ágnes
 

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.
legfrissebbek
Bezárták az ausztriai edzőtábort, hazatért a magyar cselgáncsválogatott
Idő előtt hazakényszerült az ausztriai nemzetközi edzőtáborból a magyar cselgáncsválogatott.
Magabiztos Falco-győzelem az Alba elleni rangadón
A rendkívül hullámzó találkozón a Falco bizonyult kiegyensúlyozottabbnak és stabilabbnak, ez pedig győzelmet ért Forray Gábor együttese ellen.
Kaliforniában felfüggesztették a karantént
Kalifornia államban felfüggesztették a koronavírus-járvány miatt december elején bevezetett karantént - közölte Gavin Newsom kormányzó.
Kásler: az angliai mutáció ellen is hatékony készítményt engedélyeztek Magyarországon
Engedélyeztek Magyarországon egy, a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony készítményt - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden a Facebook-oldalán. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel azt közölte: az egyik leghatékonyabb Covid-ellenes hatóanyag első szállítmánya szerdán érkezik.
Továbbra is az FC Barcelona a leggazdagabb futballklub
A koronavírus-járvány miatti bevételkiesések ellenére továbbra is az FC Barcelona vezeti a leggazdagabb futballklubok listáját a Real Madrid és a Bayern München előtt.