km/óra
  2021.09.23., csütörtök  •  Tekla napja
HáyComeBeck

HáyComeBeck

Minden kilenc évvel ezelőtt kezdődött egy huzatos metrómegállóban, az akkor még épülő 4-es vonalán. Egy popzenész és egy író találkozása. Ez a Háy Come Beck. Azóta rengeteg estén játszottak együtt, telt ház előtt. Most a könyvheti programsorozat vendégeként léptek fel a könyvtár nagytermében.

Ahogy Háy János készülődik a rögtönzött próbateremben, maga a meg­testesült precizitás. Válogat a könyvek közt, bele-belelapoz egy kötetbe. Azt mondja, van olyan szöveg, amit majd telefonról olvas fel. Friss, vadonatúj. Beck Zoltán, a 30Y frontembere egy korty levegőért szalad ki a folyosóra. Őrült meleg van, ezer fok az intézmény manzárdjában. Szívesen beszélnek a kezdetekről, az együtt gondolkodásról, és arról is, hogy több ez már köztük munkakapcsolatnál. Valódi barátok lettek az elmúlt közel egy évtizedben. Zoli azt mondja, az a logikája ennek az estnek, hogy minden egyes alkalommal játszanak valamit, amit azelőtt nem adtak még elő. Miközben Zoli dramaturgiai ívről beszél, János rendületlenül írja a sorrendet. Valódi dialógus jön létre köztük, igazi odafigyelés, hatással vannak egymásra. Így épül meg a szó és a dal egysége.

Egyáltalán nem jellemző, hogy fiatalok látogatják az esteket, jócskán képviselteti magát a középkorosztály és az idősek is. Zoli szerint, akik János olvasói, örömmel hallgatják a szövegeket akusztikus gitáron, és a 30Y rajongói is kíváncsiak arra, mire képes imádott frontemberük, ha egy kortárs verset szólaltat meg. Nem hagyhatom ki a kérdést, vajon más-e Szombathelyen játszani annak, aki ide járt főiskolára. A zenész vallja, mindig más kicsit. Szeret nálunk koncertezni, nemcsak a barátok miatt, akik a kedvéért jönnek el, de mert várja őt ilyenkor a „mindig aktuális város konstrukció”, ami csak az övé. Sosem az idő a kérdés, hanem az időbe írt alkotói potenciál, válaszolja kérdésemre, hogy vajon meddig lehet még ezt a projektet futtatni. Ez addig érdekes, amíg nem finomul, nem nemesedik automatizmussá a közös munka. Háy János helyesel, azt mondja, persze senki ne várja tőle, hogy a jövőben slágerlistákat ostromló popszámmal jelenjen meg. A gitárt csak szelíden pengeti. És dorombon is játszik, mert ugye nem is magyar költő, aki nem dorombol – teszi hozzá játékosan. A költő számára az az érdekes, hogy ez a közös szellemi kaland hogyan befolyásolja mindegyikük valós szakmáját. Szerinte meghatározza mindkettőjük gondolkodását. Háy szerint Zoli, aki a pécsi egyetem bölcsészkarán oktat is, sokkal jobb irodalomból, mint amilyen jó ő maga beatzenéből. Szívesen beszél arról a könyvről, amelyben kísérletet tett egy újfajta irodalomtörténet megírására. A Kik vagytok ti? című kötetet jól fogadta a közönség. Szeretik, hogy kézen foghatják kedvenc költőiket. Háy János áthágja a korlátokat, úgy beszél Balassiról, Adyról és József Attiláról, mintha a barátunk, jó ismerősünk volna. Viccesen jegyzem meg Háy Jánosnak, hogy gyakran hallgatóztam a szigligeti strandon, mikor egy főtt kukorica és rozéfröccs fölött beszélgetett Esterházyval. Mi lenne, ha megírnám, amit akkor mondott. Nevetve válaszolja, nem baj, csak azért nem örül neki, mert hát, mire megírom, már lehet, hogy ő holt költő lesz. És egy élő mégis jobb, mint egy holt. Aztán beszáguldanak a terembe, ahol rengetegen várják őket. Összekacsintanak, a húrok közé csapnak.

Megszólal egy gyerekvers, egy szomorú ballada, és a tengerre vágyó magyar család története a Bogyósból. Így emlegeti csak kedves könyvét a szerző. Az Óceán című írást mosolyogva hallgatja a közönség, és biztosra veszem, hogy a teremben lévők közül bárki – akár ebben a minutumban – kocsiba szuszakolná a dunyhát, és meg sem állna a magyar tengerig. Mert ez a két férfi mi vagyunk. Modern bárdok, elhozzák nekünk bő egy órára a boldogság kék madarát. A bogyósgyümölcskertész fia fülszövege szerint, aki ezt elolvassa, az biztosan tovább él. Az író nem tudja, mennyivel, egy vagy két évvel, esetleg tízzel, nem tudja. Nincs vita, aki a Háy come Beckre váltott jegyet, szerintem az is.

»Kovács Ágnes
 

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
Megyei labdarúgás: gólgazdag mérkőzések a Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa 3. fordulójában
Ebben a fordulóban is voltak első osztályú búcsúzók, a Torony KSK pedig egyedüli harmadosztályú csapatként lesz ott a negyedik körben.
legfrissebbek
ENSZ-főtitkár: ocsmányság a vakcinák egyenlőtlen elosztása
„Ocsmányságnak” nevezte António Guterres ENSZ-főtitkár a vakcinák egyenlőtlen elosztását a világban, miközben a szegényebb országok vezetői az úgynevezett vakcinanacionalizmus és az oltóanyagok gazdag országok általi felhalmozása ellen emeltek hangot az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán.
Megéri kulturális fővárosnak lenni
Talán a legjobb dolog, amit az Európai Unió tehet egy önkormányzattal, ha a településnek Európa kulturális fővárosa címet ad. Hogy miért, azt nagyon jól szemlélteti az első magyarországi kinevezett város, Pécs esete, ahol a nagy fejlődés és a reflektorfény ellenére közel sem sikerült egy zökkenőmentes projektet megvalósítani.
Tovább nőtt a biztosítók díjbevétele az idei első fél évben
Egyre népszerűbb az e-kárbejelentő, már 381 ezer alkalommal töltötték le az alkalmazást.
Az aluljáró fantom-Kula bácsija: valaki időnként fekáliával keni le a falat
Ismét rongálás történt a Thököly utcai aluljáróban. Valaki - már nem először - fekáliával szennyezte be a falat. A takarítást a szombathelyi önkéntes tűzoltók végezték el.
Megtalálták a radarernyőkről eltűnt repülő roncsait az orosz Távol-Keleten 
A balesetet feltételezések szerint időjárási körülmények okozhatták.