km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Télre vadászva: havazott a Kőszegi-hegységben (fotókkal, videóval)

Télre vadászva: havazott a Kőszegi-hegységben (fotókkal, videóval)

Havazásra váltott a kedd délután érkezett eső a Kőszegi-hegység magasabb részein, az Írottkő környékén 20-23 centiméteres vizes, tapadó hó esett. Mi Velemből indulva néztük meg a téli világot: jegyzet a rövidke utazásról.

Ahogy az ígérték kedden megérkezett az eső, aztán éjfél környékén havazásra váltott, de Szombathelyen és környékén nem maradt meg, így aztán szerda délelőtt autóba be, irány a hóhatár. Velemben a faluban eső esik változatlanul, lehetne akár Anglia is, de aztán az Avar-szálló után ott hagyta első nyomait a tél.

A szerpentinen egyre magasabbra kapaszkodva alakul a helyzet, a Szent-Vid parkoló után, már teljesen havas a táj és van már izgalom is, hátha ugrik egyet a dimenzió és nem a Kendig jön, hanem Gyergyó vagy a Szent Anna-tó. Aztán megállnak a kocsik, az egyik kanyarnál hajtóvonták találkozása van, autó úszna lefele, BMW meg driftelne felfele, annak ugye alapon nem árt valami szilárd talaj, hogy megtolja a gépezetet a két síbot hátulról, már pedig itt  nem könnyű aszfaltot fogni. De aztán megvan a logisztika, egy kis tetrisz az útleágazódásnál, egy kis tologatás és jamaikai bobcsapat-edzés, lehet csapatni tovább, egészen addig amíg jön a hótoló, sofőr fejcsóválva nézi a népeket, hogy ezek mind megbolondultak, miért is igyekeznek felfele, nincs ott semmi látnivaló.

Pedig van, mert ilyen ez: panoptikum, rezervátum, telet meg havat csak itt lehet látni, elklímaváltoztak azok az idők meg évek, amikor ment még a kollektív jégbalett a város utcáin, az 1-es busz pedig Szentkirálynál feladta, onnét csak a Delta főcímzenjét szolgáltatták a szorgos népeknek, akik elküzdötték magukat Bogátig a hófúvásban, mert az utat keresztbe rakta bohókás hótorlaszokkal a vicces északi szél. A Kendig-parkolónál már tényleg izmos, fitnesz jellegű tél játszadozik, isten hozta Norvégiában vagy valami hasonló havas helyen, éppen két alak szorgoskodik, egy behavazott kocsit bontanak ki, gyanús a fényképezőgép egyikük nyakában, ők is biztos télre, jetire vagy házi jegesmedvére vadásznak. Hát ti, érdeklődünk az egyre sűrűbb hóesésben, mi meg itten fotózunk, mondják, a MetKépnek gyártjuk az anyagot, sikerült a autóban hegyen tölteni az éjszakát, ami alapvetően egyetlen szóval jellemezhető: hideg, de ez ilyen, az anyagért, a képekért mindent, ezt nem lehet Kőszegszerdahelyről telével meglőni, vagy ha mégis, akkor az van a furgonra írva: NASA vagy CIA. Szegedről jöttem, mondja a fotós, kollégát meg felvettem Szolnokon, szerencsére stimmeltek a modellek, bólogatunk, hogy az jó, mert ha a frontok meg a futások tréfálkoznak, akkor se fotó, se videó, azok nélkül pedig megáll és lehasal az egész virtuális univerzum.

Dehát mi is azért jöttünk, hogy töltsük bele az üzemanyagot, ballagunk a Kendig felé, fenyők, hó, a nyeregben megjön a szél is, szóval tisztelettel jelentjük, Tél tábornok keze betette a lábát és kimutatta a foga fehérjét. Egyszerűbben: havazott a Kőszegi-hegység 500 méter feletti részein. 
 

 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Hét balesetnél helyszíneltek a rendőrök tegnap a vármegyében
A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányságra a 2023. február 1-jén 5 óra és 2023. február 2-án 5 óra közötti időben kettő könnyű sérüléssel járó és öt anyagi kárral végződött közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés, olvasható a police.hu-n.
Örömkorcsolyázással köszönt el a jégcsarnok
Elköszönt a Fedett Jégcsarnok a nagyközönségtől - szombaton jégdiscót tartottak, közönségkorcsolyázásra pedig vasárnap délelőtt volt lehetőség a szezonban utoljára. A jégkészítést az elszabadult rezsi díjak miatt állították le. A csarnok a tervek szerint néhány hét múlva görkorcsolyapályaként nyit ki újra, a hokicsapatok is részben műanyagborításon edzenek tovább.
Szabadságvesztésre ítélte Szombathelyen a bíróság az édesapjára késsel támadó vádlottat
A Szombathelyi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt állapította meg a bűnösségét annak a férfinak, aki 2021 februárjában késsel megsebesítette édesapját, közölte a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály.
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Koronavírus: 620 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 19 beteg
A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 498, közülük 6 208 088-an a második, 3 904 558-an a harmadik, 422 103-an pedig már a negyedik oltását is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat a Koronavírus Sajtóközpont.