km/óra
  2020.10.28., szerda  •  Simon, Szimonetta napja
Hattyú- és libafiókák keltek ki a Vasi Skanzenben

Hattyú- és libafiókák keltek ki a Vasi Skanzenben

Hosszú idő után fiókát költött a Vasi Skanzenben egy hattyú. Erről az intézmény közösségi oldalán közöltek képeket, ahogy néhány hete a kislibákról is. A szaporulat talán annak is köszönhető, hogy a járvány miatt bezárt a falumúzeum, nem fogadtak látogatót, így a nyugalomban a hattyú zavartalanul költhette ki a tojását.

 

Horváth Sándor néprajzkutató, intézményvezető elmondta, hogy a hattyút nem kell annyira félteni. A szamaruk, a Sára arra legelészett és a gácsér úgy döntött, hogy túl közel ment a fészekhez és akkorát csípett az oldalába, hogy nagyot ugrott a szamár. Akkor még a hattyú ült a tojásokon. Azóta megtörtént a csoda, egy hattyú kikelt.  


A libacsalád kezdetben négy fiókával szállt vízre, aztán mára csak két kicsi maradt életben. A Csónakázótó környékén gyakran találnak megrágott haltetemet, a szakemberek arra gyanakodnak, vidra vitte el a kislibákat is. 


A Csónakázótón sétálók pedig nemsokára a kis hattyút is megnézhetik. Fontos azonban, hogy a libákat, kacsákat, hattyúkat ne kenyérrel etessék, mert attól felfúvódhatnak az állatok. Ha valaki mégis megetetné a vízimadarakat, inkább kukoricával tegye, azzal nem árt nekik. Sára, a tízéves szamár viszont a sárgarépát szereti inkább. A múzeum munkatársai remélik, hogy a négylábú kedvenc is világra hozhat még egy kiscsacsit, hiszen fiatalnak számít. A skanzen egyelőre még nem nyit ki, az intézmény munkatársai most a nyilvántartási munkákkal vannak elfoglalva. Jövő héttől visszatérnek az irodákba és a fotótár, a műtárgyak digitalizálását végzik el.

 

 

Fotó: Vasi Skanzen Facebook-oldala
 

címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Új korlátozások érvényesek Ausztriában
A koronavírus-járvány megfékezésére vonatkozó új rendelet számos szigorítást tartalmaz Ausztriában. Kibővül többek között a maszk viselésének kötelezettsége, jelentősen csökken az események maximális létszáma, és ismét kötelező lesz a távolságtartás szabálya, olvasható az orf.at-n.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Közel 2500 fertőzött egy nap alatt Ausztriában
Az Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium ma 2435 újonnan regisztrált koronavírus-esetet jelentett be. Ez az eddigi legmagasabb érték, olvasható az orf.at-n.
Ausztria szigorít: legfeljebb hatan tartózkodhatnak egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken
Szigorúbb intézkedéseket vezet be az osztrák kormány a koronavírus terjedése miatt – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn. Péntektől legfeljebb hat ember tartózkodhat egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken is, de ezt a hatóságok nem fogják ellenőrizni, hisz jogszabályt sértenének, olvasható az orf.at-n.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Méltó módon emlékezik meg a város a halottakról
2020. október 30-án halottak napi megemlékezésen és koszorúzáson vesz részt a városvezetés 10 órától, a Jáki úti temetőben. Elsőként dr. Újvári Endre néhai polgármester síremlékénél helyezik el a megemlékezés virágait, majd Brutscher József, a Szombathelyi Önkéntes Tűzoltó és Mentőszolgálat megalapítójának sírjánál helyeznek el mécseseket.
Milánóban és Nápolyban kritikus a járvány terjedése
A lombardiai sürgősségi osztályok vezetője a tízmilliós tartomány azonnali lezárását sürgette a kórházak telítettsége miatt kedden, miközben a kormány ötmilliárd eurót különített el a korlátozásoktól sújtott vendéglátás megsegítésére.
Extrém tél lehet Magyarországon
Nem kezdett el visszafagyni a sarkvidék, ez extrém telet eredményezhet Magyarországon is, olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán.
Horvátországban elrendelték az egészségügy mozgósítását
Horvátországban Vili Beros egészségügyi miniszter elrendelte az egészségügy mozgósítását a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek számának növekedése miatt - jelentette az N1 horvát hírcsatorna kedden.
Traktorral ütközött egy gépkocsi a 86-os főúton, Beled és Páli közötti