km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Három hete jelennek meg a lapunkban fizetett politikai hirdetések, a helyi Fidesz szerint ők nem tudtak erről a lehetőségről – kormánypárti sajtótájékoztató több témában

Három hete jelennek meg a lapunkban fizetett politikai hirdetések, a helyi Fidesz szerint ők nem tudtak erről a lehetőségről – kormánypárti sajtótájékoztató több témában

A plakátügyről, lapunk választási mellékletéről, politikai hirdetésekről tartott előzetes témamegjelölés nélküli sajtótájékoztatót a szombathelyi Fidesz.

Újabb rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett hétfő délelőttre Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a szombathelyi Fidesz-irodába. A meghívóban egyedüli megszólalóként szerepelt, ehhez képest a helyszínen derült ki, hogy mellette mások is szót kapnak. 

 

Plakátok

Illés azzal kezdte, szerinte példátlan dolog, ami mostanában Szombathelyen történik a választási kampányok sorozatában, majd felidézte múltkori sajtótájékoztatóját, amin az Éljen Szombathely! Egyesület (ÉSZ!) kampányát kifogásolta.

„Múltkor a helyi választási bizottsághoz fordultam az úgynevezett szombathelyi plakátkampány tekintetében, ugyanis a városvezetés, illetve az ÉSZ! teljesen összekeveri a saját kampányát az úgynevezett identitás kampánnyal. E tekintetben a választási bizottság ezt elutasította, majd aztán a Területi Választási Bizottsághoz (TVB) fellebbeztünk. A TVB pedig megállapította a jogszabálysértést, azzal együtt, hogy az Állami Számvevőszékhez továbbította az ügyet, hogy vizsgálják ki, állapítsák meg a jogsértést, illetve a szankcionálást is végezzék el” – mondta.

Illés hozzátette, hogy a TVB döntése kapcsán a Kúriához is fordultak a tekintetben, hogy tiltsák el az ÉSZ!-t a további jogszabálysértéstől, kvázi kötelezzék őket arra, hogy szedjék le a megtévesztő plakátokat. 

„Nem tudom, mitől fél ennyire a baloldali városvezetés, hogy már ilyen aljas módon próbálják a kampányukat megvalósítani. Én úgy gondolom, hogy ez mindenképp példátlan Szombathely életében” – tette hozzá.

(Az identitáskampány ügyében született határozat ellen az AGORA is fellebbezést nyújtott be a szerk.)

 

Beadvány

Majd Jagodits Zsuzsa képviselőjelölt (4. választókerület, Derkovits-lakótelep és környéke, ellenfele Horváth Soma – Éljen Szombathely!, Szombathely alpolgármestere) beszélt, aki a Területi Választási Bizottsághoz benyújtott beadványában azt kifogásolta, hogy a Savaria Fórum április 26-án és május 3-án megjelent két egymást követő lapszámban Horváth Soma, az Éljen Szombathely! Egyesület jelölőszervezet 4. számú egyéni választókerületi képviselőjelöltje az általa készített összesítés szerint több alkalommal jelent meg, ezzel szemben a választókerület többi jelöltje nem kapott megjelenési lehetőséget az érintett témákkal kapcsolatban.

„A választói akarat befolyásolására alkalmas maga a Savaria Fórum szerkesztése is. Két lapszámot vizsgáltunk, a 4-es számú választókerület vonatkozásában, ott egyértelműen megmutatkozott, hogy két egymást követő lapszámban összesen 10 alkalommal szerepelt Horváth Soma képviselő úr különböző minőségeiben. Ebből egyébként 5 fotós tudósítás volt, 6 pedig a körzettel kapcsolatos információkat tartalmazott. Összességében ezzel kapcsolatban állapította meg a TVB, hogy ez a választói akarat befolyásolására alkalmas, hiszen egyébként számomra nem biztosították ezzel kapcsolatban a megnyilvánulási lehetőséget” – mondta most Jagodits.

(A döntés ellen lapunk kiadója, az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. fellebbezést nyújtott be, a képviselőjelölt által közölt számok nem valósak, beleszámolta például azt a közgyűlési sajtótájékoztatót is, amelyen az alpolgármester a városvezetésés részéről szólalt meg. A tudósításában nem mellesleg Illés Károly is szerepelt, aki a TOP Plusz keretből megvalósítandó 8,5 milliárd forintos útfelújítási program kapcsán megjegyezte: már  rég  itt  lenne ez a pénz, ha a baloldal nem Magyarország érdekei ellen dolgozna Brüsszelben a szerk.)

Ezt követően a Savaria Fórum legutóbbi, körzetekre lebontott, 12 verzióban megjelent számáról kezdett beszélni. „Ezzel kapcsolatban azt már most el tudjuk mondani, hogy az NMHH felé fogunk fordulni, ugyanis 12 lapszámból egyben sem szerepel az impresszum, ami egyébként ilyen formában szintén egy jogellenes eljárás. Felvetődik a kérdés, hogy ez miért történt így?” – tette fel a kérdést.

Jagodits kifogásolta azt is, hogy miért nem kaptak a további jelölő szervezetek tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy 12 diverzifikált lapszám fog megjelenni. Kijelentette, sem ő, sem többi fideszes jelölttársa nem kapott ilyen megkeresést, így feltette a kérdést, kinek a feladata lett volna a tájékoztatás arról, hogy fizetett politikai hirdetést helyezhetnek el ebben a bizonyos számban. Ennek folytán pedig szerinte felvetődik a kérdés, hogy mekkora bevételtől esett el a Savaria Fórum.

 


Lapunk április 17-én, a frakcióvezetőknek elküldött levele
 

A fizetett politikai hirdetésekkel kapcsolatban Illés elmondta még: felmerült benne a kérdés, hogy vajon a Savaria Fórumot tartja-e a kezében, vagy pedig az ÉSZ! kampánykiadványát, ahol egyébként megtévesztően használják a Savaria Fórum nevet.

„Ez a lap mindenképp a választók megtévesztésére szolgál, mondjuk ki, hülyének próbálják nézni a szombathelyi választókat. Többször éreztük már, hogy sikerült a Savaria Fórumot az elmúlt öt évben lesüllyeszteni egy mondjuk úgy, hogy propagandalap szintjére, ami ellen többször tiltakozott egyébként még a főszerkesztő úr is. Itt a remek példája és bizonyítéka annak, hogy a Savaria Fórum nem más, mint a városvezetés propagandalapja” – jelentette ki.

 

Melléklet

Horváth Gábor képviselő elmondta, dr. Szendrő Németh Tamás az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont FEB-tagjaihoz érkezett levelét követően vizsgálatot kezdeményezett. Múlt csütörtökön volt egy informális ülés, amire bekérték az összes adathalmazt, harminc napon belül pedig lesz egy újabb ülés, ahol határoznak majd.

Úgy gondolja, ki kell vizsgálni, hogy felmerült-e a tiltott kampányfinanszírozás és a hűtlen kezelés ebben az ügyben, főleg, hogy a Területi Választási Bizottság az Állami Számvevőszékhez vitte az ügyet.

Horváth kifogásolta, hogy a Savaria Fórum legutóbbi lapszámainál nincs jelölve, hogy több különböző verzióban jelent meg. Elmondta, a regnáló képviselőkkel négyoldalas interjú készült, illetve ehhez kapcsolódott egy civil melléklet is, maga is küldött ezekhez képeket, de nem kapott visszajelzést az ügyben, hogy hogyan fog megjelenni.

„Az összes többi lapszámban egyébként a négy oldal tényleg lement úgy, ahogy kell, kivétel az enyém, mert mindjárt az első oldal után László Győző fizetett hirdetése látszik és a címlapon, ahol az szerepel, hogy Virágos Herény, László Győző neve is szerepel egy pipával, tehát, gyakorlatilag az az üzenet, hogy László Győzőre kell szavazni, mert ő érte el a virágos Herényt” – kifogásolta.

Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy képviselőjelölti ellenfele, Marton Zsolt egy egész oldalas fizetett hirdetést jelentetett meg, így biztosan nagyon jól informált lehetett. Majd meg is nevezte Horváth Zoltánt, az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, mondván, nem titkoltan LMP-s párttag, Marton pedig a megyei LMP lista második helyén szerepelt, így valószínűleg tőle kaphatta meg azt az információt, hogy lehet hirdetni.

Majd ő is elmondta, sem ő, sem a többi fideszes képviselő nem kapott tájékoztatást arról, hogy lehet hirdetni, ezt pedig nagyon aggályosnak tartja, szerinte ezt is meg kell vizsgálni. Hozzátette, ha tudtak volna arról, hogy lehetőség hirdetni, akkor ők is behirdették volna egy egész oldalon az Éljen Szombathely!-es regnáló képviselők körzetében a jelöltjeiket.

 

A Savaria Fórum közleménye

A Savaria Fórumban a kampány kezdete óta jelennek politikai hirdetések, ha másból nem, az ezeken elhelyezett FIZETETT POLITIKAI HIRDETÉS feliratból értesülhetett a közvélemény is. A politikusok és képviselőjelöltek pedig bizonyára ismerik azt az előírást, hogy a politikai hirdetéseket közzétevő lapoknak ELŐZETES bejelentési kötelezettsége van, ezen sajtótermékek pedig felkerülnek az Állami Számvevőszék honlapjára.

Egészen pontosan:

A sajtótermékeknek a választás kitűzését követő 5 munkanapon belül kell az Állami Számvevőszékhez eljuttatnia hirdetési árjegyzékét, amelyet az ÁSZ nyilvántartásba vesz, és honlapján közzétesz – vagyis március második fele óta ismert, hogy a Savaria Fórumban politikai hirdetések lesznek.

https://www.asz.hu/arjegyzekek?onkormanyzati-valasztasok-2024

Ezek után azt a látszatot kelteni, hogy a hirdetés elhelyezéséhez jól informáltságra van szükség, gyakorlatilag annak beismerése, hogy a felügyelő bizottság tagja nincsen tisztában azzal, hogyan jár el a lap a politikai hirdetések kérdésében, illetve hogyan kell kezelnie az ilyen tartalmakat.

A Savaria Fórum egyébként a 2019-es kampányban is közölt fizetett politikai hirdetéseket, a Fidesz akkor nem élt ezzel a lehetőséggel.

Nem fedi a valóságot, hogy a jelölő szervezetek nem kaptak értesítést arról, hogy május 11-én hogyan jelenik meg a Savaria Fórum, a levelet  április 17-én a frakcióvezetőknek elküldtük. Ebben jeleztük, milyen tartalom szerepel majd ebben – hogy a frakcióvezetők ezt kivel osztották meg, arra a szerkesztőségnek nincsen ráhatása.

Az impresszum egy sajnálatos technikai probléma miatt maradt ki a lapból, az ilyenkor szokásos hivatalos eljárásnak a kiadó haladéktalanul eleget tett. A hibáért Olvasóink elnézését kérjük.

A sajtótájékoztatón a hirdetési mellékletet érintő kifogások (impresszum, hirdetési lehetőség, politikai hirdetések tartalma) egyike sem a tartalmat érint – ahogy az néhány évnyi gyakorlat után is tisztán látszik. Ha elfogadjuk az ellentétes (a sajtótájékoztatón tapasztalt) logikát, akkor a mellékletben megszólaló négy fideszes képviselő mondanivalója is propaganda.

Török Tibor főszerkesztő

 

A vizsgálatokra visszatérve elmondták, nem kizárt, hogy még a választásokig meglesznek az eredmények. Horváth hozzátette, ha ez így megy folytatólagosan az AGORA-nál, akkor a FEB-vizsgálat lezárulta előtt lehet, hogy a rendőrségen is feljelentést tesz az ügyben.

 

CzB

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
Fidesz: kifogásolt ÉSZ-kampány – reagált a városvezető frakció
Fidesz: kifogásolt ÉSZ-kampány – reagált a városvezető frakció
A Fidesz helyi szervezete a választási bizottsághoz fordult, mert véleményük szerint az Éljen Szombathely! Egyesület az identitáserősítő programot felhasználva közpénzből is kampányol, mondta Illés Károly frakcióvezető ma délelőtt a párt sajtótájékoztatóján. Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) közleményben így reagált: A Fidesznek nem tetszik a “Mindenki Szombathelyi!” kifejezés, ami érthető, hiszen az ő polgármester-jelöltjük rábahídvégi."
Éljen Szombathely: Gyerekeket ne vonjanak be a kampányba!
Éljen Szombathely: Gyerekeket ne vonjanak be a kampányba!
Dr. Horváth Attila, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje rendkívüli sajtótájékoztatót tartott ma ebéd után. Meglátása szerint a területi választási bizottság – amely még nem teljes, ugyanis csak a Fidesz delegált tagot a testületbe - egy fideszes képviselőjelölt kérelme alapján elkezdett nyomozóhatóságot játszani, amire semmilyen jogköre nincsen.
Elutasította a Kúria a Fidesz kifogását a városi identitás kampányra
Elutasította a Kúria a Fidesz kifogását a városi identitás kampányra
A Fidesz előbb a helyi választási bizottsághoz, majd a Területi Választási Bizottsághoz (TVB) fordult, mert szerintük az Éljen Szombathely Egyesület (ÉSZ!)! és önkormányzati gazdasági társaságok teljesen összekeverik a városvezetés kampányát az úgynevezett városi identitás kampánnyal. A Kúria szerint semmi ilyen nem történt.
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
kapcsolódó cikkek
Fidesz: kifogásolt ÉSZ-kampány – reagált a városvezető frakció
Fidesz: kifogásolt ÉSZ-kampány – reagált a városvezető frakció
A Fidesz helyi szervezete a választási bizottsághoz fordult, mert véleményük szerint az Éljen Szombathely! Egyesület az identitáserősítő programot felhasználva közpénzből is kampányol, mondta Illés Károly frakcióvezető ma délelőtt a párt sajtótájékoztatóján. Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) közleményben így reagált: A Fidesznek nem tetszik a “Mindenki Szombathelyi!” kifejezés, ami érthető, hiszen az ő polgármester-jelöltjük rábahídvégi."
Éljen Szombathely: Gyerekeket ne vonjanak be a kampányba!
Éljen Szombathely: Gyerekeket ne vonjanak be a kampányba!
Dr. Horváth Attila, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje rendkívüli sajtótájékoztatót tartott ma ebéd után. Meglátása szerint a területi választási bizottság – amely még nem teljes, ugyanis csak a Fidesz delegált tagot a testületbe - egy fideszes képviselőjelölt kérelme alapján elkezdett nyomozóhatóságot játszani, amire semmilyen jogköre nincsen.
Elutasította a Kúria a Fidesz kifogását a városi identitás kampányra
Elutasította a Kúria a Fidesz kifogását a városi identitás kampányra
A Fidesz előbb a helyi választási bizottsághoz, majd a Területi Választási Bizottsághoz (TVB) fordult, mert szerintük az Éljen Szombathely Egyesület (ÉSZ!)! és önkormányzati gazdasági társaságok teljesen összekeverik a városvezetés kampányát az úgynevezett városi identitás kampánnyal. A Kúria szerint semmi ilyen nem történt.
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Parkoló autónak ütközött, ami kidöntött egy 20 kilovoltos vezetéket is tartó villanyoszlopot
A baleset Kenyeriben történt péntek reggel, az azt okozó Opelen nem volt érvényes kötelező felelősségbiztosítás, ráadásul a kocsi fiatal sofőrje, megpróbálta másra hárítani a felelősséget.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Diploma-kiállítás: létkérdések és válaszok (képgalériával)
Diploma-kiállítás nyílt pénteken az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék (VMT) képi ábrázolás szakos hallgatóinak mestermunkáiból az Írokéz Galériában (a Képtár épületében). A diákoknak az elmúlt három évben megszerzett tapasztalataikat is reprezentálják az alkotások.
Öt emberből négy használja az e-receptet
Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót - derült ki a Semmelweis Egyetem (SE) Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből.