km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Hárman a padon: lázadni sosem késő

Hárman a padon: lázadni sosem késő

Vegetálni, a sors által irányítottnak lenni: bűn. Az agyköd, a közöny, az érzéketlenség nemzedékeket „bénít”. Létezik ellene hatásos „vakcina”: legyünk képesek s merjünk változtatni, újjászületni, teremteni. Lázadni sohasem késő. Az életkor nem számít.

 

Az egykori óvó néni/gyermekkertész több szeretetet kap hajdani lurkóitól, mint a vér szerinti gyerekeitől, unokáitól a valamikor nyomdai szedőként, illetve nagyvállalati számfejtőként ténykedő kortársai. Aldo Nicolaj (1920-2004, itáliai író) Hárman a padon című színművében keltek életre e „figurák” a WSSZ nagyszínpadán. Az Orlai Produkciós Iroda (OPI) jóvoltából, Göttinger Pál (1983) rendezésében. Benedek Miklós (1946), Gálvölgyi János (1948), Egri Márta (1950) neve mágnesként vonzotta a közönséget. Amiként azt mondani szokták: egy gombostűt sem lehetett volna leejteni. 


Amikor „bezár” az ember, kifelé s befelé egyaránt, akkor van itt a vég. S bizony, valljuk be, korosztálytól függetlenül: hajlamos „az én” a kényelmesebb utat választani, elmerülni az érdektelenség, az érzéketlenség, a tompultság, a fásultság, a szenvtelenség, a részvétlenség, a nembánomság mocsarában. Képes /még/ bennünket kimozdítani valaki s valami? Esetünkben akkor, amikor a családon belüli megfélemlítés, már-már terrorizmus lenullázni igyekszik az egykori gürcölőket, akik a teremtő időszakukban a szeretteikért mindent előteremtettek. Van még vigaszuk, menekvésük? Kiútjuk? Távlatuk? De miért is mondanának – mondanánk le erről? El kell kezdenünk kiszedegetni a ki- és befelé ártalmas sündisznó tüské(in)ket. Ha nem tesszük: „fölzabál” bennünket a nihilizációs ártalom. Aldo Nicolaj tragikomikus villanásában a három szuggesszív színművész diagnózisa/védőoltása: „Erre kemény tél van. De ott, ahová megyünk, mindig süt a nap. Arrafelé a tél nem is létezik. Csak néha felkerekedik a szél és fölborzolja a tengert; az életünk legszebb része csak ezután kezdődik.” De ha mégsem, legalább: megpróbáltuk. 

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Orlai Produkciós Iroda 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Kiadták a figyelmeztetést: zápor, zivatar, jégeső is lehet
Szombaton Magyarország egész területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Szünetel hétfőn a melegvíz-szolgáltatás a Váci Mihály utcában és környékén
Bécsben spórolnak a díszkivilágítással karácsonykor
Az energiatakarékosság érdekében Bécsben a Ring az idei karácsonyi szezonban sötétben marad. A város és a kereskedelmi kamara is egyetértett ebben. Emellett a Rathausplatzon is korlátozásokat terveznek az ünnepi vásárkor. A spórolás, önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti, olvasható az orf.at-n.