km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Hárman a padon: lázadni sosem késő

Hárman a padon: lázadni sosem késő

Vegetálni, a sors által irányítottnak lenni: bűn. Az agyköd, a közöny, az érzéketlenség nemzedékeket „bénít”. Létezik ellene hatásos „vakcina”: legyünk képesek s merjünk változtatni, újjászületni, teremteni. Lázadni sohasem késő. Az életkor nem számít.

 

Az egykori óvó néni/gyermekkertész több szeretetet kap hajdani lurkóitól, mint a vér szerinti gyerekeitől, unokáitól a valamikor nyomdai szedőként, illetve nagyvállalati számfejtőként ténykedő kortársai. Aldo Nicolaj (1920-2004, itáliai író) Hárman a padon című színművében keltek életre e „figurák” a WSSZ nagyszínpadán. Az Orlai Produkciós Iroda (OPI) jóvoltából, Göttinger Pál (1983) rendezésében. Benedek Miklós (1946), Gálvölgyi János (1948), Egri Márta (1950) neve mágnesként vonzotta a közönséget. Amiként azt mondani szokták: egy gombostűt sem lehetett volna leejteni. 


Amikor „bezár” az ember, kifelé s befelé egyaránt, akkor van itt a vég. S bizony, valljuk be, korosztálytól függetlenül: hajlamos „az én” a kényelmesebb utat választani, elmerülni az érdektelenség, az érzéketlenség, a tompultság, a fásultság, a szenvtelenség, a részvétlenség, a nembánomság mocsarában. Képes /még/ bennünket kimozdítani valaki s valami? Esetünkben akkor, amikor a családon belüli megfélemlítés, már-már terrorizmus lenullázni igyekszik az egykori gürcölőket, akik a teremtő időszakukban a szeretteikért mindent előteremtettek. Van még vigaszuk, menekvésük? Kiútjuk? Távlatuk? De miért is mondanának – mondanánk le erről? El kell kezdenünk kiszedegetni a ki- és befelé ártalmas sündisznó tüské(in)ket. Ha nem tesszük: „fölzabál” bennünket a nihilizációs ártalom. Aldo Nicolaj tragikomikus villanásában a három szuggesszív színművész diagnózisa/védőoltása: „Erre kemény tél van. De ott, ahová megyünk, mindig süt a nap. Arrafelé a tél nem is létezik. Csak néha felkerekedik a szél és fölborzolja a tengert; az életünk legszebb része csak ezután kezdődik.” De ha mégsem, legalább: megpróbáltuk. 

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Orlai Produkciós Iroda 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.