km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Lamantin Jazz Fesztivál 2024: improvizációs tábor és koncertek Szombathelyen (június 30.-július 6.)

Lamantin Jazz Fesztivál 2024: improvizációs tábor és koncertek Szombathelyen (június 30.-július 6.)

1985 és 1989 között évente rendeztek improvizációs táborokat Szombathelyen Nesztor Iván vezetésével. A Lamantin Jazz Fesztivál ideje alatt – Márkus Tibor ötlete alapján és művészeti vezetésével – a régi hagyományt újjáélesztve immár 20. alkalommal szervezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs tábort.

A rendezvény két évtizedes fennállását ünneplik idén, ami magyarországi viszonylatban egyedülálló. A kurzusokat vezető tanárok a magyar jazzélet vezető személyiségei közül kerülnek ki, a fesztiválon fellépő művészek pedig mesterkurzusokat tartanak, amelyek szintén maradandó élményt ígérnek. A tábor résztvevői az ország minden részéből érkeznek. Közel 100 hallgató csiszolja improvizációs készségét ezekben a napokban városunk zenei kurzusán. Vasárnaptól elméleti és hangszeres oktatáson, illetve zenekari órákon vesznek részt, valamint a tábor klubjában, a Lamantin Klubban minden este tanáraikkal együtt műhely-koncerteket, jam-sessionöket adnak, amelyek természetesen nyilvánosak és ingyenesek. Aki arra kíváncsi, kik lesznek a jövő sztárjai, ezeket az alkalmakat ne hagyja ki!
 

A fellépők


Oláh Kálmán Septet


Nem kisebb név érkezik az idei Lamantin Jazz Fesztiválra, mint Oláh Kálmán! Rendkívül sokoldalú jazz-zongorista, zeneszerző, hangszerelő és tanár, a kortárs magyar jazz kiemelkedő alakja, aki mesterien ötvözi a jazz, a népzene és a kortárs klasszikus zene elemeit. Számos szakmai díjjal ismerték el több évtizedes munkásságát, köztük az amerikai Thelonious Monk Jazz Zeneszerzői Nagydíjjal, két alkalommal Artisjus díjjal – az Év Könnyűzene-szerzőjeként, Szabó Gábor-életműdíjjal, valamint Liszt Ferenc-díjjal és Erkel Ferenc-díjjal. A Lamantinra saját zenekarával, az Oláh Kálmán Septettel érkezik, melynek stílusára leginkább a contemporary jazz elnevezés illik, hiszen nagymértékben dominál benne a 20. századi kompozíciós zene, elsősorban a bartóki hangzásvilág. Az együttes tagjai kivétel nélkül a magyar jazz legkiemelkedőbb alakjai! A zenekar kiváló szólistái, valamint a ritmusszekció rendkívül kreatív, helyenként kollektív improvizációi és a különleges, modern kompozíciók együttesen újszerű, igazi XXI. századi kamarazenét eredményeznek. Több nagy sikerű koncertet adtak az elmúlt években, az együttes sztárvendége volt többek között John Patitucci, a világhírű nagybőgős. Izgalmas, egyedi hangzásvilággal rendelkező, felejthetetlen muzsikát hallhat a közönség!


Intergeese

 

Az Intergeese-t három fiatal zenész alapította 2023 februárjában. A tagok mindegyike különböző zenei háttérből érkezett és új, aktív résztvevői a feltörekvő zenész-szcénának. A trió felállás kellő szabadságot, ugyanakkor fontos feladatot ad a fiataloknak a közös muzsikálásban. Zenei inspirációjuk összetett: egyaránt megtalálhatóak benne a post-bop és avantgárd jazz nagymesterei, a kortárs jazz-zenészek, késő huszadik századi pop és hip-hop előadók, de az autentikus magyar népzene is. Mindezeket felhasználva törekednek sajátos, sokszor hangszeridegen hangzást kialakítani, műfajokat keverni, határokat feszegetni. Koncertjeiken saját szerzeményeiket játsszák, új zenei utakat keresve az írott és improvizált zene határvidékén. A zenekar a 2024-es Müpa Jazz Showcase szakmai díjazottja, illetve a Lamantin Jazz Fesztivál által felajánlott különdíj nyertese is. Hogy miért őket választottuk? Aki ellátogat a koncertre, annak ez nem lesz többet kérdés!


Szalóky Classic Jazz Quartet

 

Igazi örömzene a Lamantin színpadán! A Szalóky Béla jazztrombitás és harsonás által 2016-ban alapított zenekar az amerikai klasszikus jazz világát tárja a közönség elé. A zenekar szaxofonosa és klarinétosa, Dennert Árpád a legkeresettebb magyar tradicionális és swing muzsikusok közé tartozik, nélküle szinte nincs early jazz zenekar Magyarországon. Gitáron Gyárfás Istvánt, a magyar és európai jazz élvonalába tartozó jazzmuzsikust hallhatja a nagyérdemű, aki lehengerlő, mindig vidám, elsöprő előadásmódjával teszi még emlékezetesebbé a koncertet. A nagybőgős Oláh Zoltán játékában ötvöződik a stabil tempó, az izgalmas hang és a szellemes, virtuóz bőgőszólók. A zenekar életre hívójáról, Szalóky Béláról pedig nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar klasszikus jazz egyik legkiemelkedőbb rézfúvósa, de Európa-szerte sem ismeretlen. Ha négy ilyen muzsikus összeáll, abból rossz nem sülhet ki!

 


Tóth Viktor – Skylark Metropolitan

 


A többszörösen az Év Altszaxofonosa és az Év Zeneszerzője díjjal kitüntetett Tóth Viktor legújabb formációjának koncertjét hallhatja a Lamantin Jazz Fesztivál közönsége szerdán. A Skylark Metropolitan repertoárja szaxofonos-zeneszerző kompozíciókból áll. Cseh Péter, a formáció gitárosa a fiatal generáció egyik legeredetibb hangú muzsikusa. Szólóiban elképesztő könnyedséggel és eleganciával szólaltat meg gyönyörű balladákat és metálos, hátborzongató szabad zenei kakofóniát. Orbán György a hazai jazzszcéna méltán legtöbbet foglalkoztatott bőgőse, aki a legkiemelkedőbb jazz-zenekarok megkerülhetetlen alakja. A dobok mögött Gyárfás Attilát hallhatja a közönség, aki az ország egyik legérzékenyebb játékú dobosa, ütőgardonon is fantasztikus szólókra képes és a szabadzene avatott tolmácsolója. A nagyszerű zenészektől egy különleges repülésre számíthatunk ezen a koncerten a swing alapú modern jazz és a tört groove-ok tájai fölött. Aki egy testi-lelki, spirituális utazásra vágyik, ne hagyja ki ezt a különleges koncertet!


The Ian Siegal Electric Band (NL)

 

Az európai blues fenegyereke ismét a Lamantin színpadán! A legendás 60-as évek óta Ian Siegal a brit blues megkerülhetetlen alakja és azon kevesek közé tartozik, akiket Amerikában, a blues otthonában is elismernek.  S mi a fényes blueskarrier titka? Ian húszévesen otthagyta a zeneművészeti főiskolát, Berlinbe költözött és utcazenélésből élt. Visszatérve Londonba a főváros bluestársadalmának oszlopos tagja lett. Felkerült a brit Blues Hall of Fame-re, a British Blues Award tízszeres nyertese és a European Blues Award négyszeres győztese lett, sőt, még az amerikai Blues Music Award is három alkalommal jelölte! Legnagyobb zenei élményének mégis azt a 2005-ös koncertet tartja, melyen a 92 éves Pinetop Perkinsszel és Muddy Waters zenekarának néhány régi tagjával játszott. Ha Ian egyszer gitárt kap a kezébe, ott a blues átveszi az uralmat! Fergeteges koncert várható!


Wojciech Staroniewicz Quintet (PL)


Újra lengyel jazzt hallhat a Lamantin közönsége! Wojciech Staroniewicz Európa-szerte híres szaxofonos és zeneszerző, akinek ezidáig 9 saját albuma jelent meg, de teljes diszkográfiája több, mint 40 lemezt tartalmaz. Pályafutása során számos kiváló zenésszel lépett fel, mint például: Andrzej Jagodziński, Włodek Pawlik, Cezary Konrad, Krzysztof Herdzin, Adam Cegielski, Nippy Noya, Helge Lien, Erik Johannessen, Brian Melvin. A lengyel jazz élvonalába tartozó muzsikusokkal érkezik a Lamantinra kvintettjével, melyet többek között Dominik Bukowski vibrafonművész játéka tesz igazán izgalmassá. Az öttagú zenekarnak 2020-ban jelent meg lemeze „North Park” címmel. Nagyszerű program, nem csak ínyenceknek!

 

A program:


A koncertek helyszíne: Lamantin Klub - Weöres Sándor Színház – Szombathely.

Június 30. 20.00
A Lamantin Improvizációs Tábor nyitókoncertje: bemutatkoznak a tanárok. Lakatos Ágnes – ének, Hajdu Klára – ének, Elek István – szaxofon, Tóth Viktor – szaxofon, Szalóky Béla – trombita, Friedrich Károly – harsona, Gyárfás István – gitár, Juhász Gábor – gitár, Márkus Tibor – zongora, Spányi Emil – zongora, Csuhaj-Barna Tibor – nagybőgő, Nesztor Iván – dob, ütőhangszerek, Gyárfás Attila – dob, ütőhangszerek.
Lamantin Jam.

 

Július 1. 19.30:
Előzenekar.
Oláh Kálmán Septet: Bacsó Krisztóf – tenorszaxofon, fuvola. Borbély Mihály – klarinét, basszusklarinét, tárogató. Oláh Kálmán jr. – szopránszaxofon, altszaxofon. Schreck Ferenc – harsona, baritonkürt. Oláh Kálmán – zongora. Barcza Horváth József – nagybőgő.Balázs Elemér – dob.
Lamantin Jam

 

Július 2. 19.00

Előzenekar.
Intergeese: Horváth Áron – cimbalom, Mohácsy Lőrinc Ágoston – nagybőgő,Fekete Zoltán – dob. Szalóky Classic Jazz Quartet: Dennert Árpád – klarinét, szaxofon. Szalóky Béla – trombita, szárnykürt. Gyárfás István – gitár. Oláh Zoltán – nagybőgő.
Lamantin Jam.

 

Július 3. 19.30

Előzenekar.
Tóth Viktor – Skylark Metropolitan: Tóth Viktor altszaxofon, Cseh Péter gitár, Orbán György bőgő, Gyárfás Atila dob.
Lamantin Jam.

 

Július 4. 19.30 Blues nap

Előzenekar.
The Ian Siegal Electric Band (NL):Ian Siegal – gitár, Dusty Ciggaar – gitár, Danny van ‘t Hoff – basszusgitár, Darryl Ciggaar – dob.
Lamantin Jam.

 

Július 5. 19.30

Előzenekar.
Wojciech Staroniewicz Quintet (PL): Wojciech Staroniewicz – tenor és szopránszaxofon, Erik Johannessen – harsona, Dominik Bukowski – vibrafon, Konrad Żołnierek – bőgő, Przemysław Jarosz – dob.
Lamantin Jam.

 

Július 6. 13.00

A Lamantin Improvizációs Tábor zárókoncertje: bemutatkoznak a diákok.

 

 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Ismét szól a dzsessz: két év után újra Lamantin Szombathelyen
Ismét szól a dzsessz: két év után újra Lamantin Szombathelyen
A covidos évek után vasárnap este ismét szólt a dzsessz Szombathelyen: megkezdődött a hagyományos nyári Lamantin jazzhét. A nyitókoncertet a hagyományokhoz híven a jazztábor tanárai adták a Weöres Sándor Színházban.
A magyar dzsessz: a Dresch Quartet koncertje a Lamantin héten
A magyar dzsessz: a Dresch Quartet koncertje a Lamantin héten
Létezik-e, létezhet-e magyar dzsessz, hiszen a műfaj annyira amerikai, hogy annál amerikaibb nem is lehet – vetődik fel időnként a kérdés a gondolkodó dzsesszbarátok fejében. És általában „nem” a válasz, hiszen két egymástól nagyon távoli zenéről van szó, hazai zenébe lehetetlen beültetni egy idegen földrész, nép muzsikáját, a kísérlet nem járhat eredménnyel, vélik, véltük sokan.
Szárnyalt a szárnykürt: a Magyar Jazz Quintet koncertje a Lamantin fesztiválon
Szárnyalt a szárnykürt: a Magyar Jazz Quintet koncertje a Lamantin fesztiválon
Mindenki Szakcsi Lakatos Bélát várta szerda este a színház Krúdy klubjába, azonban szomorúan kellett tudomásul vennünk, hogy a zongorista-zeneszerző betegség miatt lemondta a fellépést. Fekete Kovács Kovács Kornél elmondta, a zongorista kovidos lett, már jobban van, de a fellépést még nem tudja vállalni. Az együttes azonban nem mondta le a koncertet, Oláh Kálmán helyettesíti őt a zongoránál, aki nagyon gyorsan megtanult néhány kompozíciót a kvintett programjából.
A jazz hete Szombathelyen: megkezdődött a Lamantin Fesztivál
A jazz hete Szombathelyen: megkezdődött a Lamantin Fesztivál
Egy héten keresztül mindennap lesz jazzkoncert a városban, ugyanis vasárnap este megkezdődött a 23. Lamantin fesztivál és a 19. jazztábor.
Lamantin: egy hétig szólt a dzsessz
Lamantin: egy hétig szólt a dzsessz
A június utolsó hete Szombathelyen mindig a dzsesszé: ekkor gyűlnek itt össze az ország minden részéből a műfaj rajongói, tanárai és azok, akik avatott tanároktól akarják ellesni a dzsessz minden csínját-bínját. A 23. Lamantin fesztivál és a 19. tábor a növendékek koncertjével zárult.
kapcsolódó cikkek
Ismét szól a dzsessz: két év után újra Lamantin Szombathelyen
Ismét szól a dzsessz: két év után újra Lamantin Szombathelyen
A covidos évek után vasárnap este ismét szólt a dzsessz Szombathelyen: megkezdődött a hagyományos nyári Lamantin jazzhét. A nyitókoncertet a hagyományokhoz híven a jazztábor tanárai adták a Weöres Sándor Színházban.
A magyar dzsessz: a Dresch Quartet koncertje a Lamantin héten
A magyar dzsessz: a Dresch Quartet koncertje a Lamantin héten
Létezik-e, létezhet-e magyar dzsessz, hiszen a műfaj annyira amerikai, hogy annál amerikaibb nem is lehet – vetődik fel időnként a kérdés a gondolkodó dzsesszbarátok fejében. És általában „nem” a válasz, hiszen két egymástól nagyon távoli zenéről van szó, hazai zenébe lehetetlen beültetni egy idegen földrész, nép muzsikáját, a kísérlet nem járhat eredménnyel, vélik, véltük sokan.
Szárnyalt a szárnykürt: a Magyar Jazz Quintet koncertje a Lamantin fesztiválon
Szárnyalt a szárnykürt: a Magyar Jazz Quintet koncertje a Lamantin fesztiválon
Mindenki Szakcsi Lakatos Bélát várta szerda este a színház Krúdy klubjába, azonban szomorúan kellett tudomásul vennünk, hogy a zongorista-zeneszerző betegség miatt lemondta a fellépést. Fekete Kovács Kovács Kornél elmondta, a zongorista kovidos lett, már jobban van, de a fellépést még nem tudja vállalni. Az együttes azonban nem mondta le a koncertet, Oláh Kálmán helyettesíti őt a zongoránál, aki nagyon gyorsan megtanult néhány kompozíciót a kvintett programjából.
A jazz hete Szombathelyen: megkezdődött a Lamantin Fesztivál
A jazz hete Szombathelyen: megkezdődött a Lamantin Fesztivál
Egy héten keresztül mindennap lesz jazzkoncert a városban, ugyanis vasárnap este megkezdődött a 23. Lamantin fesztivál és a 19. jazztábor.
Lamantin: egy hétig szólt a dzsessz
Lamantin: egy hétig szólt a dzsessz
A június utolsó hete Szombathelyen mindig a dzsesszé: ekkor gyűlnek itt össze az ország minden részéből a műfaj rajongói, tanárai és azok, akik avatott tanároktól akarják ellesni a dzsessz minden csínját-bínját. A 23. Lamantin fesztivál és a 19. tábor a növendékek koncertjével zárult.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.