km/óra
  2024.02.24., szombat  •  Szőkőnap napja
Halmarketingre 700 millió fordít a kormány

Halmarketingre 700 millió fordít a kormány

A kormány elkötelezett a halfogyasztás népszerűsítése és a halágazat támogatása mellett, ezért 2027-ig a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) Pluszon belül 700 millió forintot fordít halmarketingre - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn Budaörsön sajtótájékoztatón.

A tárcavezető elmondta, hogy Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás az elmúlt években többé-kevésbé, de folyamatosan nőtt. Amikor a MAHOP 2013-ban elindult, még 5,4 kilogramm volt,  2021-re pedig 6,52 kilogrammraa emelkedett, ez több, mint 20 százalékos növekedés - ismertette.

Élő pontyok a karácsonyi halkínálatról, a hazai haltermelés eredményeiről és a hazai halfogyasztásról tartott sajtótájékoztató helyszínén, a budaörsi Auchan áruház halpultjánál 2023. december 4-én. A kormány elkötelezett a halfogyasztás népszerűsítése és a halágazat támogatása mellett, ezért 2027-ig a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) Pluszon belül 700 millió forintot fordít halmarketingre Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
    
"Lassan, de biztosan haladunk tehát előre, ahogyan sok más területen is: a magunk útját járva" - fogalmazott az agrárminiszter.

Bőséges lesz egyébként itthon a karácsonyi halkínálat. A termelők az idén 10-12 százalékkal alacsonyabb áron értékestik a halat - mondta el a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) elnöke, Németh István, aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója is.
    
A piacon, illetve az árusító helyeken a ponty fogyasztói ára kilogrammonként 1700-2500 forint, míg a harcsáé 4-6 ezer forint között alakul. Egy kilogramm süllő 7-8 ezer forintba kerül. A feldolgozott halat ennél magasabb áron kínálják.
    
Az üzletekben az import lazac is megtalálható, de a Ma-Hal mindenkit a magyarországi hal fogyasztására biztat. Egyik előnye, hogy "alacsonyabb az ökológiai lábnyoma, és sokkal szigorúbb az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés, mint a távoli országokból érkező halaknál" - fogalmazott Németh István.  

MTI

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak