km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Halloweeni sütemények - az Élelmiszeripari Technikum receptjeiből

Halloweeni sütemények - az Élelmiszeripari Technikum receptjeiből

Egyre terjednek a vidám halloweeni hagyományok tökfaragással, jelmezes bulikkal és mókás díszítésekkel. Kedveskedhetünk a gyerekeknek ilyenkor néhány hátborzongató édességgel.

Pusztai Karolin, az Élelmiszeripari Technikum szakoktatója adott ötleteket ahhoz, hogyan süthetünk és díszíthetünk vérfagyasztóan ízletes finomságokat, például pókhálós islert vagy boszorkányujjat.

LINZERTÉSZTA
Hozzávalók:
60 dkg liszt
40 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 db tojássárgája
hántolt, egész mandula
ételfesték
kakaópor
gyümölcsíz
olvasztott csoki

A sütemények omlós linzertésztából készülnek. A lisztet alaposan elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojást. Összegyúrjuk, kettévesszük, és az egyik felét összedolgozzuk kakaóporral. Tehetünk hozzá akár darált diót, kókuszreszeléket, mandulát is. Hűtőben pihentetjük 15-20 percet.
A boszorkányujjakhoz a tésztából lecsippentünk egy darabot, és hosszú hengerformára sodorjuk. A végét kissé ellapítjuk, és tojásfehérjével egy szem hántolt mandulát ragasztunk rá, ez lesz a köröm. Késsel bevagdossuk az ujjak barázdáit, hogy még élethűbb legyen. 190-200 fokon 8 percig sütjük. Miután kihűlt, a szélesebb végét piros ételfestékkel színezzük, mintha levágott ujj lenne.
Ugyanebből a tésztából körformákat szaggatunk, megsütjük, és a karikákat baracklekvárral összeragasztjuk. A korongokat olvasztott csokiba mártjuk, majd a felületére fehér csokoládéval csigaformát rajzolunk, és fogpiszkáló segítségével vonalakat húzunk rá, így pókhálómintát kapunk.
A maradék tésztából kör alakú kiszúróval korongokat készítünk, és megsütjük. Ezekből lesznek a szellemarcok és a rémisztő tökök. A mázhoz egy tojásfehérjét kikeverünk 20 dkg porcukorral és egy kis ecettel. Egy részéhez narancssárga ételfestéket adunk, ezzel színezzük a tökök felületét, a fehérrel a szellemarcokat mázazzuk. Készítünk a glazúrból egy sűrűbb verziót is, amit fekete ételfestékkel színezünk, ezzel rajzolhatjuk meg a figurák szemét, orrát, száját. Így variálva igazi dekoratív halloweeni finomsággá varázsolhatjuk ezt az egyszerű süteményt. Jó étvágyat kívánunk!
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.