km/óra
  2020.12.01., kedd  •  Elza napja
Haladás: tagi kölcsönként kéri a 150 milliót a várostól a klub

Haladás: tagi kölcsönként kéri a 150 milliót a várostól a klub

A szombathelyi közgyűlés április végén úgy döntött, hogy 150 millió forinttal támogatja a Szombathelyi Haladás Kft-t, hogy a csapat NB I-es vagy NB II-es licencet kapjon. Azóta kiderült, hogy a Haladás a másodvonalban folytatja, a pénzre viszont így is szüksége van a klubnak, de már nem a rajtengedélyre kívánja felhasználni.

A júniusi közgyűlésre bekerülő anyag szerint a futballcsapatot működtető Szombathelyi Haladás Kft-ben a 2018-as mérlege alapján csaknem 390 millió forinttal van mínuszban a saját tőke, a cég pedig 200 milliós veszteséget termelt. Az NB-s licenc feltétele, hogy sem tartozása, sem negatív saját tőkéje nem lehet a klubnak. (A Haladás a múlt héten megkapta az NB II-es licencet.)
 

A tulajdonosoknak tehát rendezniük kellene a cég anyagi helyzetét, azonban a jövő heti közgyűlésre bekerülő anyag szerint a Kft. képviselői úgy nyilatkoztak, hogy önkormányzati támogatás nélkül a társaság a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján megszűnik. Elhangzott az is, hogy a hogy a „tulajdonostársak nyilatkozatot tettek a tőkehelyzethez rendezésére, de a többségi tulajdonos, működőképesség biztosításában való szerepvállalása jelen pillanatban nem ismert teljes bizonyossággal”.


Így a cég a 150 milliót (amely kizárólag a licencre fordítható) biztosító közgyűlési határozatra és annak feltételeire nemet mondott.  Ezek röviden: önkormányzat által kiválasztott szakértő világítja át a cég gazdálkodását, megnevezve a felelősöket. Az önkormányzat előírta azt is, utolsóként, a többi tulajdonos után fizet a licencre. Az ügyvezetőnek és a többségi tulajdonosnak kezességet kellett vállalni a 150 millió visszafizetésére, ha mégsem kap NB-s indulási engedélyt a csapat. A 150 millióval a város (amelynek mintegy 10 százalék tulajdona van a cégben) letudta a 2020-as, 2021-es és 2022-es támogatást.


A Szombathelyi Haladás Kft. ellenajánlattal élt kifogásolták, hogy a vizsgálat felelősöket keres, vétójogot kértek az ellenőrzésre és az azt végző személyre, szabad felhasználású támogatásként, tagi kölcsönként szeretnék a 150 milliót, ami egyszeri segítség lenne. Ezek mellett a Halmill Kft-t (a többségi tulajdonost) kivennék a szerződő felek közül, vagyis a városnak a Szombathelyi Haladás Kft-vel kellene szerződést kötnie.


A gazdasági bizottság ülésén nem született döntés az ügyben, tudtuk meg dr. Nemény Andrástól, így az a közgyűlés elé kerül, aki azt is elmondta, ebben a formájában nem tudják támogatni a kérést. Némelyik feltétel előtt teljesen értetlenül álltak. Az is kiderült, hogy a vállalkozás a Sportkomplexummal szemben sem számolt még el, így aztán a politikus bármilyen segítséget, az eddigiekhez hasonlóan, nagyon szigorú feltételek mellett tud csak elképzelni. Felelőtlenség lenne pénzt tenni egy olyan csapatba, aminek nem ismerjük az anyagi helyzetét.

Hasonlóan nyilatkozott a Fidesz frakcióvezetője, Lendvai Ferenc is. Elmondta, a polgármesternek a cégtől érkezett kérést a közgyűlés elé kell tárnia, azonban ez önmagában nem jelent semmit. Ahhoz, hogy a város felelősen pénzt adjon, rengeteg információ hiányzik, nem akarunk pénzt önteni egy feneketlen kútba, tette hozzá Lendvai. Ha város adna 150 milliót, akkor a többi tulajdonosnak 1,5 milliárdot kellene betenni a cégbe.  

kapcsolódó cikkek
Iksz a vége: döntetlennel búcsúzott a Haladás az NB I-től
Iksz a vége: döntetlennel búcsúzott a Haladás az NB I-től

Lejátszotta utolsó, immár tét nélküli mérkőzését a Haladás futballcsapata az NB I-ben. Az már korábban eldőlt, hogy a szombathelyi zöld-fehérek NB II-ben folytatják, a Videoton ellen a tisztes helytállás volt a cél.

kapcsolódó cikkek
Iksz a vége: döntetlennel búcsúzott a Haladás az NB I-től
Iksz a vége: döntetlennel búcsúzott a Haladás az NB I-től

Lejátszotta utolsó, immár tét nélküli mérkőzését a Haladás futballcsapata az NB I-ben. Az már korábban eldőlt, hogy a szombathelyi zöld-fehérek NB II-ben folytatják, a Videoton ellen a tisztes helytállás volt a cél.

Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
Péntektől változtak a kapcsolattartási szabályok Ausztriában
November 27-től változtak a személyes kapcsolattartás szabályai a kijárási korlátozás idején. Az új rendelet értelmében a közeli hozzátartozók közé csak a szülők, gyermekek és testvérek tartoznak majd, a nagyszülők viszont vigyázhatnak kiskorú unokáikra. Péntektől a háztartások egyszerre csak egy vendéget fogadhatnak, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
Rendőrautók vettek körbe egy Volvót Szombathely határában – több embert előállítottak a járműből
Kőszeg felé tartott a 86-os és 87-es főút közös szakaszán, Szombathely határában egy Volvo személyautó, amikor hirtelen több rendőrautó kényszerítette megállásra a sofőrt.
Szerdán több szombathelyi utcában is áramszünet várható
Az E.On üzemszüneti értesítője szerint 2020. december 2, án, szerdán reggel 7.30-tól délután 13.30-ig az alábbi területeken lesz áramszünet a hálózat fejlesztése miatt:
legfrissebbek
Termelői gasztrokaluz vezet át minket az országon
TOP 100 termelő címmel gyűjti össze a legmagasabb minőségű magyarországi alapanyagok előállítóit és beszerzési forrásait a Magyar Konyha legújabb gasztrokalauza. A 136 oldalas, térképpel ellátott kiadvány a magazin most megjelent ünnepi számával együtt érhető el.
Milliós bírság vár a Barcára Messi emlékezése miatt
A FIFA szabályzata szerint 3000 eurós büntetést fog kapni a Barcelona, amiért Lionel Messi Diego Maradona mezével emlékezett a múlt héten elhunyt argentin legendára.
Jövő decemberben lesz a téli Universiade
Jövő decemberben rendezik meg az eredetileg januárra tervezett, de már korábban elhalasztott téli Universiadét, amelyet 2021-ben még ezen a néven bonyolítanak le.
Évtizedek óta nem volt ilyen tiszta az európai levegő
Az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben, a kibocsátások 24 százalékkal csökkentek az 1990-es szinthez képest - derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett éves uniós éghajlat-politikai eredményjelentéséből.
Meg akarta ölni Szombathelyen a volt barátnőjét, 13 évet kapott
A Szombathelyi Törvényszék a vádlottat 1 rendbeli előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, 1 rendbeli hamis vád bűntette, 1 rendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntette, 2 rendbeli zaklatás vétsége, 1 rendbeli folytatólagosan, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége és 1 rendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül 13 év fegyházra, 5 év Vas megye területéről való kitiltásra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, áll az ügyészség közleményében.