km/óra
  2021.01.26., kedd  •  Vanda, Paula napja
Haladás: folytatás az NB II-ben

Haladás: folytatás az NB II-ben

2019. május 19-én, este háromnegyed hét magasságában Rózsa Dániel, a Haladás kapusa bravúrral hárított egy Vidi-lövést, aztán a játékvezető hamarosan lefújta a mérkőzést, ami egy darab ideig a szombathelyi klub utolsó NB I-es meccseként kerül bele az évkönyvekbe. A Haladás, ha minden feltételteljesül, akkor ősztől az NB II-ben folytatja.
A csapat különös szezonon van túl. A szlovák edzőt, Michal Hippet a 8. fordulóban, a kisvárdai 4-1-es vereség után menesztették, ekkor egyébként a biztos bent maradást jelentő 10. helytől csak egy pont távolságban volt a csapat. Újabb 10 meccs után, immár Horváth Ferenccel a kispadon, a téli szünetre 8 egységre nőtt a hátrány, ami meg is maradt: a 10. Diósgyőr 38 pontot szedett össze, míg a Haladás 30-at. Tavasszal néha felcsillant a remény, úgy tűnt, hogy sikerül megőrizni az élvonalbeli tagságot, azonban a döntő pillanatokban mindig elúszott 1-2-3 pont. Ezzel együtt a csapatról érkező hírek nem voltak megnyugtatóak: késtek a fizetések, a klub egyik ikonjának számító Halmosi Pétert egy konfliktus miatt kitette a klubvezetés a keretből, végül az elmúlt hetekben a Haladás első körben sem NB I-es, sem NB II-es licencet nem kapott.
A kiesés szakmai okairól beszélgetve felmerült, hogy gyakorlatilag háromszor formálódott át a Haladás a szezon során. Először tavaly nyáron, amikor rövid idő alatt kellett volna az igazolásokat beépíteni. Aztán Horváth Ferenccel is érkeztek futballisták, majd pedig télen is jött egy újabb kontingens, immár minőségi játékosokkal, de a felkészülés végén, így a csapatépítés bőven „rácsúszott” a bajnokságra.

A Haladás ügyvezetője, Tóth Miklós így értékelte a szezont az utolsóelőtti mérkőzés után az SZTV-ben:
 Rengeteg fordulópontja volt a bajnokságnak, ami a 12 csapat miatt életveszélyes, elég egy rossz széria és jó pozícióból is könnyű lecsúszni, ahogy az MTK története is mutatja. A hajó ősszel ment el, ennek ellenére a tulajdonosok télen azt mondták, tegyünk meg mindent az NB I-ért. Sajnos NB II. lett a vége, 14. alkalommal. A második vonalban visszatérünk az eredeti koncepcióhoz, magyar játékosokból kell minél jobb csapatot kialakítani ősszel. A külföldi játékosok egy részének szerződése nem hosszabbodott meg. Saláta Kornél szerződése is lejár, ő maradna, ám egyelőre légiósnak számít. Azonban Mészáros Karolhoz hasonlóan, mindketten magyar felmenőkkel rendelkeznek, így kikerülhetnek az idegenlégiós státuszból. Bosnjak Predrag és Yurij Habovda viszont már futballmagyar. Először az edző személyéről is dönteni kell a tulajdonosoknak, mert Horváth Ferenc nyolc hónapos kontraktusa lejárt, utána kezdjük el kialakítani a keretet. 24 magyar játékossal van szerződésünk, többen kölcsönben szerepelnek NB II-es csapatokban.

Tóth Miklós ekkor még három magyar kapusról beszélt, de aztán szerdán saját weboldalán jelentette be Király Gábor: „43 évesen, 26 év és 882 mérkőzést követően elköszönök a profi foci világától”.
 
A haladás helyezései az elmúlt 11 évben

Azt, hogy a klubnál anyagi gondok vannak, arról már szezon közben lehetett hallani. A  csapatot működtető cégben 81,27 százalékkal tulajdonos a Halmill (Halmai Gábor és Illés Béla közös vállalkozása), 10,2 százalék az önkormányzaté, 8,53 százalék a Haladás Marketing Kft.-é. Március végén több száz milliós tartozásról és két hónapot csúszó játékos-fizetésekről írtak a hírportálok. Az áprilisi közgyűlésen aztán 150 milliót kért a várostól a vállalkozás, miután nem kapott licencet. Ekkor már tudható volt, hogy a 2018-as mérleg szerint 389 millió forinttal mínuszba csúszott a  saját tőke, és nyilvántartottak 479 millió forintnyi rövid lejáratú tartozást is. 
Végül a város – három évi támogatást előrehozva és szigorú feltételekkel – a licencre  megszavazta a 150 milliót.
Az ügyből óriási politikai vita lett, mivel a város a 2015-ös döntésével adott el nagyobb tulajdonrészt a Halmillnek, amely így lett többségi tulajdonos. Illés és Halmai többször elmondták, hogy azóta a cég egymilliárd-százmillió forintot biztosított saját erőből és szponzori támogatásból. A két volt játékos kijelentette azt is, hogy nem ragaszkodnak a tulajdonrészükhöz, azt 1 forintért is eladnák.
A pénzügyi rész megértéshez meg kell nézni azokat a piacinak nem nevezhető viszonyokat, amelyek között a magyar futball jelenleg működik. A G7 gazdasági portál szerint 2008 és 2017 között messze a magyar liga bevételei nőttek a legnagyobb mértékben egész Európában. 2017-ben átlagosan négyszer akkora volt egy magyar klub költségvetése, mint 2010-ben. Akkor 8 milliárdból gazdálkodtak a klubok, 2017-ben 25-ből, közben 16-ról 12 csökkent a csapatok száma. A 2017-es beszámolók szerint a Haladás költségvetése 1,28 milliárd volt, ezzel hátulról negyedik helyen állt. Az élmezőny: FTC 5,28, Vidi 4,4, Puskás 2,5, DVTK 2,2 milliárd.
Beszédes a 25 milliárdnyi bevétel megoszlása is: jegyek 800 millió, tévéközvetítés, 6,9 milliárd, szponzori bevételek 5,9 milliárd, a két egyéb kategória 11,2 milliárd (tao, önkormányzati és más források). Mindez azt is jelenti, a több pénzhez jutó klubok játékosvásárlásban, fizetésekben előnybe kerültek, így a többieknek is valahogyan lépést kellene tartaniuk velük.
A klubot működtető gazdasági társaság csütörtökön tartott taggyűlést, ezen felhatalmazták az ügyvezetőt, hogy kezdje meg a tárgyalásokat a tréner személyéről, számolt be a történtekről lapunknak Illés Béla. Kérdésünkre, miszerint az NB II-es induláshoz a feltételek rendben vannak-e, Illés azt mondta, tartja a közgyűlésen elhangzott ígéretét, és a vállalkozás három tulajdonosa együtt rendezi a saját tőke kérdését. A klubot működtető kft. a jelenlegi tulajdonosi szerkezetben készül az NB II-re, ha akad jelentkező támogatásra, szponzorációra vagy akár tulajdonrész vásárlására, akkor természetesen tárgyalnak vele, de konkrét megkeresés egyelőre nem érkezett, zárta a szavait Illés Béla.
 
 

Elköszönés: a másodvonalban csak magyar játékosokra számít a klub Fotó: Nagy Jácint Elköszönés: a másodvonalban csak magyar játékosokra számít a klub                                                      Fotó: Nagy Jácint

 

A rendíthetetlenek
Az biztos, hogy a szurkolókon nem múlott a kiesés: még a tét nélküli, utolsó meccsre is kimentek több mint háromezren.
– A szurkolók már azt is nehezen emésztették meg, hogy a korábbi, működő koncepció, amely saját nevelésű, magyar játékosokra és minőségi légiósokra épített, teljesen megváltozott – foglalta össze a fanatikusok véleményét Keringer Zsolt, a Haladás Szurkolói Kör elnöke. – Tavaly nyáron ez aztán odáig fajult, hogy kieső csapatokból igazoltunk védőket, és több új játékosnak gondok voltak a képességeivel. Szerintünk nem kizárólag edzőkérdés volt a csapatnál, az eredménytelenség következtében a belső feszültségek felerősödtek, amely megosztotta a társaságot és kihatott a teljesítményre is. Aztán csak a tavaszi rajt előtt pár nappal érkeztek az igazi, minőségi futballisták, Saláta, Rui Pedro, Golodiuk, viszont mire összeállt a sokadjára összeforgatott keret, arra meccsek mentek rá, így minimálisra csökkentek az esélyeink. A helyi hagyományok miatt a Haladás Szombathely és a megye kirakatcsapata, ezt egy légiós sok esetben nehezen tudja értelmezni. Ezért is volt fájó Halmosi Péter kigolyózása. Az lehet, hogy vita volt közte és a klubvezetés között, de ez nem elintézési mód. És nem ő az egyetlen, aki így járt a klubnál, hasonló sorsra jutottak az elmúlt évtizedben többen is, ezt méltatlannak tartjuk. Fájdalmas volt megélni a kiesést, és én személy szerint aggódom is, mert nagyon nehéz lesz visszajönni. Mindezt úgy, hogy a nézőszámban a Haladás a 2-3. helyen állt minden fordulóban. Az NB II-ben sem hagyjuk cserben a csapatot, már szervezzük a nosztalgiatúrákat. Közben nagyon aggódunk a klubért, de reméljük, hogy végre a működés egyenesbe kerül, továbbá olyan személyek érkeznek, akik segítségével visszakerül a Haladás az NB I-be.
kapcsolódó cikkek
Haladás: 24 játékossal, ideiglenes edzővel készül az NB II-re a Haladás
Haladás: 24 játékossal, ideiglenes edzővel készül az NB II-re a Haladás
Hiába a remek tavaszi sorozat, a Haladás nem tudott megkapaszkodni az élvonalban, így augusztustól az NB/II-ben szerepelnek a zöld-fehérek. Ezzel a mondattal – kis túlzással – össze is foglaltuk az eddig tudható információkat. Egy biztos, nagy változások várhatóak a vasiaknál.
címkék
kapcsolódó cikkek
Haladás: 24 játékossal, ideiglenes edzővel készül az NB II-re a Haladás
Haladás: 24 játékossal, ideiglenes edzővel készül az NB II-re a Haladás
Hiába a remek tavaszi sorozat, a Haladás nem tudott megkapaszkodni az élvonalban, így augusztustól az NB/II-ben szerepelnek a zöld-fehérek. Ezzel a mondattal – kis túlzással – össze is foglaltuk az eddig tudható információkat. Egy biztos, nagy változások várhatóak a vasiaknál.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.
legfrissebbek
Bezárták az ausztriai edzőtábort, hazatért a magyar cselgáncsválogatott
Idő előtt hazakényszerült az ausztriai nemzetközi edzőtáborból a magyar cselgáncsválogatott.
Magabiztos Falco-győzelem az Alba elleni rangadón
A rendkívül hullámzó találkozón a Falco bizonyult kiegyensúlyozottabbnak és stabilabbnak, ez pedig győzelmet ért Forray Gábor együttese ellen.
Kaliforniában felfüggesztették a karantént
Kalifornia államban felfüggesztették a koronavírus-járvány miatt december elején bevezetett karantént - közölte Gavin Newsom kormányzó.
Kásler: az angliai mutáció ellen is hatékony készítményt engedélyeztek Magyarországon
Engedélyeztek Magyarországon egy, a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony készítményt - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden a Facebook-oldalán. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel azt közölte: az egyik leghatékonyabb Covid-ellenes hatóanyag első szállítmánya szerdán érkezik.
Továbbra is az FC Barcelona a leggazdagabb futballklub
A koronavírus-járvány miatti bevételkiesések ellenére továbbra is az FC Barcelona vezeti a leggazdagabb futballklubok listáját a Real Madrid és a Bayern München előtt.