km/óra
  2022.09.26., hétfő  •  Jusztina napja
Haladás: átrendeződnek a tulajdonviszonyok a futballcsapatot működtető cégben, a közgyűlésen is téma lesz a változás

Haladás: átrendeződnek a tulajdonviszonyok a futballcsapatot működtető cégben, a közgyűlésen is téma lesz a változás

Tőkeemelést tervez a Haladás NB II-es futballcsapatát működtető Szombathelyi Haladás Kft.-ben a kisebbségi tulajdonos Haladás Marketing Kft., a művelet pénzügyi hátterét a jelenlegi mezszponzor, a Vasútvill Kft. biztosítaná, jelezte levelében az önkormányzatnak Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás Kft. ügyvezetője. Az októberi közgyűlésen is téma lesz a változás.

A tervezett változás a várost, mint tulajdonost is érinti, így a klub kérését és az ennek nyomán megszületett javaslatot – a futballcég új társasági szerződését - az októberi közgyűlésen tárgyalják majd a képviselők. Egyetlen kardinális kérdés van a módosításban: az átalakított Szombathelyi Haladás Kft.-ben a város elveszítené az egyetértési jogát egy fontos kérdésben. 


A levél szerint a jelenlegi 5 millió forintról 40 millióra tervezik emelni a cég törzstőkéjét a tulajdonosok, ezzel megváltoznak a tulajdonviszonyok a futballcsapatot működtető kft.-ben. A város jelenlegi 10,2 százalékos betéte 1,26 csökken, a mostani többségi tulajdonos, az Illés Sportalapítvány és Viktória Football Club 81,26 helyett csak 10 százalékban lesz tulajdonos. A Haladás Marketing Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (amely Séllei Árpád tulajdona) 88,74 százalékban birtokolja majd a céget (a korábbi arány 8,54).


Mivel a tulajdonviszonyok átrendezése a társasági szerződés módosítását is jelenti, itt a legérdekesebb az úgynevezett aranyszavazatok kérdése, ami gyakorlatban annyit jelent, hogy bizonyos döntések és lépések csak az adott tulajdonosok egyetértésével hozhatóak meg. A tőkeemelés után - amelyet a Haladás Marketing Kft. nem önerőből, hanem a főszponzor segítségével hajtana végre - az Illés Sportalapítvány kapna aranyszavazatot (vagyis egyetértése kell a szakmai igazgató/sportigazgató kinevezéséhez, megbízásához, a jogviszony megszüntetése és az utánpótlás csapatok megjelöléséhez). A szombathelyi önkormányzat aranyszavazati témái közül pedig kikerülne a társasági szerződés módosítása.

 

Jelenleg az önkormányzatnak - nem kis részben a trombitarézből kamu aranyrudakat generáló Bíró Péternek az emlékezetes, a klubot Pápára költöztető akciója miatt - komoly beleszólása van a klub dolgaiba, egyebek mellett azért, hogy ne vihesse el senki a Haladást a városból. A még érvényben lévő társasági szerződés – jogi nyelven pontosan meghatározza – mihez is kell önkormányzati bólintás.


"A társaság által működtetett labdarúgó csapatok Szombathely Városától eltérő pályaválasztói színhelyen, jelenlegitől eltérő név (ide nem értve a szponzori névhasználatot), címer, illetve csapat színek alatt történő szerepeltetése, valamint a társaság székhelye, felügyelő bizottság elnöke megválasztása, a társasági szerződés módosítása, továbbá a klublicenc tárgyában történő döntéshozatalnál Szombathely M.J.V. Önkormányzatát, mint tulajdonost egyetértési jog illeti meg."


A klub által készített tervezet szerint a társasági szerződés módosításához a jövőben már nem kellene a város egyetértése, ez a kitétel kikerül az aranyszavazat témái közül, aminek az a veszélye, hogy egy újabb változtatással a tulajdonosok akár az egész érintett pontot is kivehetik az okiratból, így Szombathelynek semmiféle eszköz nem marad a kezében a Haladás ügyében. 


A közgyűlés elé kerülő anyag ezért két javaslatot tartalmaz: az A szerint a város nélkül is lehet társasági szerződést módosítani a város nélkül, a B alapján az önkormányzat nem fogadja el a klub által javasolt verziót, és továbbra is ragaszkodik az egyetértési jogához ebben a kérdésben is. A döntés a képviselők kezében van. 


Séllei Árpád a polgármesternek írt levelében jelzi, hogy a tervezett tőkeemelés pénzügyi hátterét a Vasútvill Kft. adná, a cég mögött Homlok Zsolt, a Haladás VSE elnöke, Mészáros Lőrinc veje áll.
A klub ügyét szívén viselő dr. Czeglédy Csaba külön posztban reagált a hírekre.


 


Az ugytudjuk.hu pedig megkérdezte a Vasútvill ügyvezetőjét, Nógrádi Tamást a tőkeemelésről, a tervekről, mivel a kft. egy másik céget hoz helyzetbe azzal, hogy pénzt ad neki a nagyobb tulajdonhányad megszerzéséhez. Ezt a választ kapta hírportál: 


"Cégünk nem kíván részesedést szerezni a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-ben sem most, sem a közeli jövőben, hanem hosszútávon kíván a Haladás szponzora lenni; ennek érdekében kötött jelentős összegű mezszponzori szerződést is, amelynek sikerét jól mutatja a csapat jelenlegi tabellán betöltött helye is. A szponzori szerződés megkötésében kiemelkedő szerepe volt a társaság irányító szerepet betöltő tényleges tulajdonosának Homlok Zsolt úrnak. A Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. saját tőkéjének rendezése érdekében a Haladás Marketing Kft. által tervezett tőkeemelésről tudomásunk van, az véleményünk szerint a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. további eredményes működését szolgálja és a magunk részéről készek vagyunk a Haladás Marketing Kft.-nek ebben segíteni."
 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Összeült a Megyei Jogú Városok Szövetsége
A Megyei Jogú Városok Szövetségének ülésén megoldásokat kerestek az energiaár-emelkedés okozta nehéz helyzetre.Dr. Nemény András polgármester Facebook-bejegyzését közöljük.
Kutatók Éjszakája a PTE Szombathelyi Képzési Központjában
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központja idén is csatlakozik a hagyományosan minden év szeptember utolsó péntekén, Európa-szerte megrendezett Kutatók Éjszakája programsorozathoz.
Hatalmas élőlánccal tiltakozott a pedagógusok helyzete ellen az ország egyik legjobb gimnáziuma
Tanárok, diákok, szülők és öregdiákok is részt vettek a demonstráción, amit az ország egyik legjobb iskolájaként számon tartott Fazekas Mihály Gimnázium tantestületének nagyjából 50 tagja hirdetett meg az iskola épülete elé, hogy a tanárok és iskolák egyre nehezebb egzisztenciális és szakmai helyzete ellen tiltakozzon - Írja a 444.
Anyakönyvi Hírek
Köszöntjük a szombathelyi újszülötteket!
A héten itt nyír füvet a Szompark
A Joskar-Olán és a KISZ-lakótelepen fognak a héten dolgozni a Szompark munkatársai.