km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Helyszínbejárás: hajléktalanok és idősek elhelyezését kell megoldani

Helyszínbejárás: hajléktalanok és idősek elhelyezését kell megoldani

Eladná az önkormányzat a Hajléktalanok Otthonának helyet adó Kolozsvári utcai épületet. A befolyt összegből méltó elhelyezést kaphatnának az ott lakó hajléktalanok, és rendeznék a Pozsony utcai idősotthon férőhely gondjait is. Az erről szóló előterjesztés jövő csütörtökön kerül a közgyűlés elé.

 

Az új városvezetés felmérte, hol, mely területeken szükséges fejlesztés a közeljövőben, az egyik ilyen a FÉHE Kolozsvári utcai telephelye, ahol jelenleg 26 időskorú hajléktalan 24 órás ellátása folyik idősotthon-jelleggel. A régi, lapostetős épület állapota leromlott, sok helyen beázik.


- Komoly beruházás kell, hogy méltó körülmények közé kerülhessenek az itt lakók, keressük a megoldási lehetőségeket - mondta a mai helyszínbejáráson László Győző alpolgármester. - Vannak érdeklődők a területre, pályáztatás útján értékesítenénk, ezzel megoldanánk a FÉHE  Kolozsvár utcai és a Pálos Károly Központ Pozsony utcai ellátóhelyének problémáját. Fontos kitétel, hogy az ingatlan besorolása továbbra is sportcélú maradna.


A Hajléktalanok Otthona mögött található ugyanis az Építők Sporttelep, amit jelenleg két futtballcsapat is használ.


Putz Attila, a körzet önkormányzati képviselője szerint a lakók sokat panaszkodnak a hajléktalanok ittléte, viselkedése miatt, ezzel foglalkozni kell.


- Úgy tudunk a helyzeten javítani, ha forrást rendelünk hozzá, az ingatlaneladás biztosíthatná az hajléktalanok normális elhelyezését - fogalmazott a képviselő.


Németh Klára, a FÉHE ügyvezetője bemutatta az intézményt, a hajléktalanoknak 24 órás ellátást biztosítanak négyágyas szobákban. Napközben közösségi és szabadidős programokat szerveznek nekik, társasjátékoznak, tévéznek, napi háromszori étkezést és ruhát kapnak.


- Ez igazi sikertörténet - mondta el Németh Klára. - Aki ide bekerül, rendezett körülményeket talál. Volt olyan kezelhetetlen ellátottunk, akivel, mióta itt lakik, nincs semmi gond, beilleszkedett. Örülnénk neki, ha egy jobb állapotú helyen lakhatnának.


A Pálos Károly Szolgálat Pozsony utcai telephelyén 40 fős idősklub, 17 férőhelyen pedig bentlakásos otthon működik. Oyan krónikus betegeket ápolnak itt, akik egyéb intézményben várnak tartós elhelyezésre. Nagy a zsúfoltság, hatágyas szobájuk is van, a legfőbb gond pedig az, hogy az épület nem akadálymentes. 84 fős a várólistájuk.


Bár az utóbbi években történtek felújítások - ablak- és kazáncsere, festés -, az épp arra volt elég, hogy tovább működhessenek. Az 50 éves épület szűkös, nem bővíthető, nincs például külön izolációs és betegszobájuk, így a működési engedélyt is csak határozott időre kapták meg.


A Pozsony utcai idősotthon férőhelygondjai és a Kolozsvár utcában élő hajléktalanok elhelyezésének ügye a június 25-i közgyűlés egyik napirendi pontja lesz.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.