km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Helyszínbejárás: hajléktalanok és idősek elhelyezését kell megoldani

Helyszínbejárás: hajléktalanok és idősek elhelyezését kell megoldani

Eladná az önkormányzat a Hajléktalanok Otthonának helyet adó Kolozsvári utcai épületet. A befolyt összegből méltó elhelyezést kaphatnának az ott lakó hajléktalanok, és rendeznék a Pozsony utcai idősotthon férőhely gondjait is. Az erről szóló előterjesztés jövő csütörtökön kerül a közgyűlés elé.

 

Az új városvezetés felmérte, hol, mely területeken szükséges fejlesztés a közeljövőben, az egyik ilyen a FÉHE Kolozsvári utcai telephelye, ahol jelenleg 26 időskorú hajléktalan 24 órás ellátása folyik idősotthon-jelleggel. A régi, lapostetős épület állapota leromlott, sok helyen beázik.


- Komoly beruházás kell, hogy méltó körülmények közé kerülhessenek az itt lakók, keressük a megoldási lehetőségeket - mondta a mai helyszínbejáráson László Győző alpolgármester. - Vannak érdeklődők a területre, pályáztatás útján értékesítenénk, ezzel megoldanánk a FÉHE  Kolozsvár utcai és a Pálos Károly Központ Pozsony utcai ellátóhelyének problémáját. Fontos kitétel, hogy az ingatlan besorolása továbbra is sportcélú maradna.


A Hajléktalanok Otthona mögött található ugyanis az Építők Sporttelep, amit jelenleg két futtballcsapat is használ.


Putz Attila, a körzet önkormányzati képviselője szerint a lakók sokat panaszkodnak a hajléktalanok ittléte, viselkedése miatt, ezzel foglalkozni kell.


- Úgy tudunk a helyzeten javítani, ha forrást rendelünk hozzá, az ingatlaneladás biztosíthatná az hajléktalanok normális elhelyezését - fogalmazott a képviselő.


Németh Klára, a FÉHE ügyvezetője bemutatta az intézményt, a hajléktalanoknak 24 órás ellátást biztosítanak négyágyas szobákban. Napközben közösségi és szabadidős programokat szerveznek nekik, társasjátékoznak, tévéznek, napi háromszori étkezést és ruhát kapnak.


- Ez igazi sikertörténet - mondta el Németh Klára. - Aki ide bekerül, rendezett körülményeket talál. Volt olyan kezelhetetlen ellátottunk, akivel, mióta itt lakik, nincs semmi gond, beilleszkedett. Örülnénk neki, ha egy jobb állapotú helyen lakhatnának.


A Pálos Károly Szolgálat Pozsony utcai telephelyén 40 fős idősklub, 17 férőhelyen pedig bentlakásos otthon működik. Oyan krónikus betegeket ápolnak itt, akik egyéb intézményben várnak tartós elhelyezésre. Nagy a zsúfoltság, hatágyas szobájuk is van, a legfőbb gond pedig az, hogy az épület nem akadálymentes. 84 fős a várólistájuk.


Bár az utóbbi években történtek felújítások - ablak- és kazáncsere, festés -, az épp arra volt elég, hogy tovább működhessenek. Az 50 éves épület szűkös, nem bővíthető, nincs például külön izolációs és betegszobájuk, így a működési engedélyt is csak határozott időre kapták meg.


A Pozsony utcai idősotthon férőhelygondjai és a Kolozsvár utcában élő hajléktalanok elhelyezésének ügye a június 25-i közgyűlés egyik napirendi pontja lesz.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.