km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Hagyományőrző disznóvágás Vaskeresztesen

Hagyományőrző disznóvágás Vaskeresztesen

A múlt szombaton Vaskeresztesen egésznapos hagyományőrző disznóvágáson vehetett részt a település apraja-nagyja. Mindenki remekül érezte magát.

 

Vaskeresztesen a régi időkben természetes volt, hogy a családi disznóvágások alkalmával nemcsak a rokonok, hanem barátok, szomszédok is érkeztek segítőnek. Sajnos, a településen napjainkban már egyre kevesebb család foglalkozik állattartással, pontosan ezért gondolták a helyiek, ha nemcsak az emlékezetben maradna meg ez a régi hagyomány, hanem a jelen korban a falu lakossága számára nyújtott élményként élne tovább. 


A disznóvágást kora reggel bátorító fogópálinkával indították a vaskeresztesiek, majd megérkezett az esemény főszereplője, a 120 kilós sertés, melyet Krancz Gyögy böllér vezérlete mellett hagyományos módon dolgoztak fel. A sváb hagyományhoz híven a gerince melletti bordacsontokat levágva, orjára bontották a disznót.


Reggel tízkor már tálalták is a reggelit, amely resztelt máj volt házi savanyúsággal és toronyi kenyérrel. A csípős hidegben a melegítő pálinka mellett jólesett az üstben készült húsleves és a friss sült hús ebédre. Délután a férfiak 10-10 kiló kolbászt, hurkát töltöttek, az asszonyok a rántott húsnak valót panírozták, a zsírszalonnából pedig elkészült a házi töpörtyű is. A feladatok végeztével délután négy órakor megülték a disznótort, jöhetett az ünneplés. Az Alpesi Fogadó és Borház eszközökkel, valamint a köretek elkészítésével támogatta rendezvényünket. Ismételten sikerült egy jó hangulatú napot eltölteni együtt.  


– Vaskeresztesen nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy az itt élő emberek jóllétét biztosítsuk, nemcsak a kulturális, hagyományőrző programkínálat által, hanem környezetünk szebbé, élhetőbbé tételével. Az idei évben is motiválnak céljaink, rengeteg megvalósítandó ötletünk és tervünk van. Az infrastrukturális fejlesztésekkel – a hegyi úthálózat kiépítésével – elsősorban a borosgazdák munkatevékenységét szeretnénk segíteni. A kavicsozott utakkal birtokaik könnyebben megközelíthetők lesznek. Az út a Vas-hegy felsőcsatári és vaskeresztesi részét köti össze, így a könnyebb átjárhatóság által talán még vonzóbb úti cél lehet a túrakedvelők számára „csodavidékünk”. Jelenleg folyik az önkormányzati telkek közművesítése, melyet első sorban a helyiek számára kínálunk megvásárlásra, ezzel a lehetőséggel próbáljuk itthon tartani fiataljainkat. Elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy az óvoda épületét korszerűsítsük, felújítsuk. Pályázatot nyújtottunk be a fejlesztésre, mellyel célunk, hogy a jelen nevelési elveknek megfelelően a gyermekek egészséges fejlődéséhez szükséges környezetet biztosítsuk. A komplex energetika korszerűsítésével az óvoda fenntartása gazdaságosabbá, költséghatékonyabbá és környezetbaráttá válhatna, ugyanis jelenleg az épület fűtése szénnel megoldott. Ezen felül bővítenénk a vizesblokkot, és a csoportszobát is szeretnénk átalakítani. 


Igyekszünk kihasználni a felkínálkozó lehetőségeket, és úgy látom, hogy ehhez van egy lelkes, tettrekész csapatunk, akiknek Vaskeresztes a szívügye – válaszolta érdeklődésünkre Krancz Tamás polgármester.

 

Krilov István
Fotó: Vaskeresztes/Facebook

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.