km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Hableány-tragédia: első fokon bűnös a Viking Sgyn kapitánya

Hableány-tragédia: első fokon bűnös a Viking Sgyn kapitánya

Öt év 6 hónap fogházra ítélték a Hableány tragédiájában érintett Viking Sigyn szállodahajó kapitányát első fokon. A 68 éves ukrán kapitány 2019 május 29-én ütközött a Margit híd lábánál a Hableány sétahajóval, amelynek fedélzetén egy 33 fős dél-koreai csoport utazott a két fős személyzettel -írja a Telex. A magyar hajózás legsúlyosabb balesetében 28 ember halt meg. 

A perrel párhuzamosan egy másik büntető per is zajlik, amelyben a Viking Sigynt követő Viking Idun kapitányát vádolják segítségnyújtás elmulasztásával. Ezen kívül folyamatban van egy 4,3 milliárd forintos sérelemdíjról szóló polgári per, amelyben az áldozatok hozzátartózóit és a túlélőket képviselők nem csak a két szállodahajót üzemeltető norvég Viking Cruiser AG, de a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. felelősségét is felvetették.

Öt év fogházra ítélte a Viking Sigyn kapitányát a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ukrán állampolgárságú 68 éves Jurij C-t vízi közlekedés gondtalan veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek a bíróság. Ugyanakkor a 28 halálos áldozattal járt tragédiában, amelynek mindössze hét túlélője volt, a bíróság felmentette a kapitányt a 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásában.

Jurij C. 2019 óta különböző fokozatú bűnügyi őrizetben volt, a házi őrizettől az előzetes letartóztatásig. Ezt az időt be kell számítani a büntetésbe, amelynek kétharmadát letöltve a vádlott feltételesen szabadlábra helyezhető – közölte a Pesti Központi Keürleti Bíróságon az ügyben döntő Németh Leona bíró. Az ítélet nem jogerős - írta meg a Telex.

 

Fotó:MTI

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak