km/óra
  2023.01.30., hétfő  •  Martina, Gerda napja
György István: hamarosan megkezdődik a 16-18 év közöttiek oltása

György István: hamarosan megkezdődik a 16-18 év közöttiek oltása

A regisztrációt és a már védőoltásra regisztráltak időpontfoglalását sürgette a járvány megállításáért és az újabb, erős hullámok elkerüléséért a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

 

György István úgy fogalmazott: "elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszába, amikor már senki máson nem múlik, hogy ki mikor van beoltva, csak az egyénen, mert az ország, a kormány, az államigazgatás megteremtett minden feltételt ahhoz, hogy mindenki, aki kér, kaphasson oltást".


Hangsúlyozta, Magyarország bőven vásárolt vakcinát Nyugatról és Keletről, az oltás ingyenes, több ezer oltópont működik, folyamatosan biztosítják a regisztrációt, és lehetővé tették az internetes időpontfoglalást.


Az államtitkár, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, azt mondta, az oltások egyre inkább hozzájárulnak a pandémia harmadik hullámának visszaszorításához, nagyon gyorsan elérhető, hogy a lakosság nagy része védett legyen, és megszűnjenek a korlátozások. Véleménye szerint ugyanakkor "nem dőlhetünk hátra, az indiai vírus már itt van a szomszédban", szakértők szerint nagyon gyorsan terjed, és még okozhat meglepetéseket.


György István mérföldkőnek nevezte a járvány elleni küzdelemben, hogy a beoltottak száma a múlt héten meghaladta a 4 milliót és több mint 2 millióan a második adag vakcinát is megkapták. Magyarország továbbra is az uniós oltási ranglista második helyén áll, a lakosság 43 százaléka be van oltva, szemben a 24 százalékos uniós átlaggal - közölte.


A legfrissebb adatokról elmondta: a beoltottak száma 4 099 495, közülük 2 157 637-en a második oltáson is túl vannak. "Már minden második felnőtt be van oltva, ez óriási előny más európai országokhoz képest" - tette hozzá. Az államtitkár kitért arra: 4 725 000 a regisztráltak száma, 80 százalékuk már kapott vakcinát, aki még nem, akár már holnap megkaphatja, ha ma foglal időpontot. "Ez óriási dolog, nem sok európai országban van úgy, hogy valaki időpontot foglal az interneten és már másnap oltáshoz jut" - hangoztatta.


György István szólt arról, hogy a következő napokban is folyamatosan oltanak a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon, amelyeket a múlt héten érkezett 1 millió adag Sinopharm-vakcinaszállítmányból látnak el.


Jelezte, az eeszt.gov.hu oldalon elérhető online időpontfoglalón Sinopharm- és AstraZeneca-oltásokra lehet foglalni. Hozzátette, emellett megnyílik a foglalási lehetőség 200 ezer adag Szputnyik oltásra is azon regisztráltaknak, akiket - a tumultusok elkerüléséért - erről sms-ben értesítenek.


Kedden 333 450 adagnyi Pfizer-szállítmány érkezett Magyarországra, ennek nagyobb része az esedékes második körös oltásokhoz szükséges, a többit a 16-18 éves korosztály első körös oltásához teszik félre, mert a 18 év alattiak oltásához jelenleg csak ez a vakcina engedélyezett - mondta. Hozzátette, hogy a fővárosban és a megyékben megmaradt Pfizer-oltóanyagot a háziorvosoknak adják.


Az államtitkár megerősítette, hogy hamarosan megkezdődik a 16-18 év közöttiek oltása, de ehhez az érintetteket regisztrálni kell a vakcinainfo.gov.hu honlapon. "Azt kérjük a fiataloktól és szüleiktől, hogy legkésőbb május 7-éig regisztráljanak, mert csak érvényes regisztrációval tudnak időpontot foglalni a jövő hét második felében tervezett oltásokra" - közölte. Hozzáfűzte, az érintettek értesítést kapnak, melyik napon nyitják meg számukra az online időpontfoglalót.


György István kitért arra, hogy ezen a héten egy Moderna-szállítmányt is várnak, ennek nagy részét második körös oltásokra használják fel, 30 ezer adag első körös oltásokra a háziorvosokhoz kerül, 6 ezer az idősotthonokba, azoknak a lakóknak, akik az elmúlt időszakban kértek vakcinát.


Az államtitkár közölte, hogy ezen a héten a Janssen-vakcinával is elkezdődik az oltás. Ezt az oltóanyagot a honvédségi oltóbuszokon alkalmazzák, és mivel egyadagos, elég, ha a buszok egyszer mennek egy településre, ezáltal több helyre juthatnak el. Az oltóbuszok eddig 7 megyében, 61 településen jártak, 13 267 regisztrált beoltásához járultak hozzá - mondta.


György István az oltási program fontos állomásának nevezte, hogy megkezdődik a Magyarországon élő, pontosabban itt dolgozó és tanuló külföldiek oltásának előkészülete. Ők keddtől regisztrálhatnak védőoltásra, okmányaikhoz igazodva megváltoztatták a regisztrációs felületet.


Rajtuk kívül a külföldön élő és a külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak oltásra, de mivel ők nem Magyarországon élnek, az oltásuk csak azután kezdődik, ha az itt élő regisztráltak már megkapták a vakcinát - hangsúlyozta az államtitkár. (MTI)

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Kalandozás: a sarki fény nyomában járnak
A sarki fény nyomában járhatnak azok, akik ellátogatnak dr. Vig Károlynak, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettesének az előadására, melyet január 31-én tartanak az AGORA Művelődési és Sportházban.
Ukrajnai háború: csaknem kilencezren érkeztek Ukrajnából vasárnap
Az ukrán-magyar határszakaszon 4168-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4689-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.
Devizapiac: gyengült a forint hétfő reggelre
Gyengült a forint péntek esti árfolyamához képest hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Elköltözött tőle az élettársa, megfenyegette, hogy megöli
A Sárvári Járási Ügyészség lopás vétsége, zaklatás bűntette és magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint 2022 októberében, amikor élettársa egy veszekedést követően elköltözött a közösen bérelt Celldömölk közeli ingatlanból, ellopta a sértett 68.000 Ft értékű mobiltelefonját, írja közleményében a Vas Vármegyei Főügyészség.
SZKKA: Kiélezett meccsen fontos győzelem!
A női NB/I B-s kézibajnokság 16. fordulójában a vasi együttes 28-26-ra nyert Komáromban.