km/óra
  2023.12.03., vasárnap  •  Ferenc napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Gyereknap új köntösben, de ugyanolyan szívből jövő programokkal

Gyereknap új köntösben, de ugyanolyan szívből jövő programokkal

Ez a hétvége a gyerekekről, a családokról szól, bár idén a koronavírus-járvány miatt másként ünnepeljük a gyereknapot. A szervezők idén is kitesznek magukért, hogy más környezetben, más térben, de ugyanolyan szívből jövő programokkal kedveskedjenek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

Az Agora szervezésében május 31-én minden órában egy-egy jellegzetes program várja majd az érdeklődőket a kulturális központ Facebook-oldalán. Kiss Andrea igazgatóhelyettes elmondta, nagy kihívás elé állította őket a programok megvalósításánál a járvány, de érdemes lesz a nap során többször frissíteni a közösségi oldalukat.  


– Az elmúlt években a gyereknapokat hasonló séma szerint szerveztük, a Sportház előterében, a dísztéren voltak programok, nagyon népszerű volt például a gyermekjátszótér – folytatta az igazgatóhelyettes. – Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy interaktív módon a család minden tagja be tudjon kapcsolódni a gyereknapba, mindenki találjon számára kedves elfoglaltságot. Tavaly első alkalommal szerveztük meg a Dal a miénk junior változatát, nagyon jól sikerült, ezt mindenképpen szerettük volna idén is folytatni. Már el is kezdtük a szervezést, amikor közbeszólt a vírus, s kiderült, idén más formában kell, nemcsak ezt, hanem a gyereknapot is megszerveznünk. 


Az önkéntes karanténban töltött hetek bebizonyították a világon, hogy sok minden működik a virtuális térben, van lehetőség közös táncra, énekre és játékra is. Ezt kiaknázva szerveződnek az idei programok.  


– Megkerestük a partnereinket, s kértük, idén is legyenek velünk az online térben – tette hozzá Kiss Andrea. – Többen is nagyon örültek a megkeresésnek, s bevetették minden kreativitásukat, akárcsak a mi munkatársaink, így állt össze az idei műsor. Azokat a programokat gyűjtöttük össze, melyek az előző években is népszerűek voltak, például a kézműves foglalkoztató, a társasjáték, a kutyás bemutató, a bábszínház és a Dal a miénk junior. Óránként megjelenik majd egy-egy videó, s a fent említett programokat visszük el a családokhoz. A nap során kedveskedünk kiállítással, zenével, illetve velünk lesz a Dr. Bohóc Mosolyszolgálat is. Este pedig, amikor már mindenki egy kicsit lecsendesedik, pihen, vacsorázik, a Mesebolt Bábszínház viszi el az otthonokba az esti mesét. 

 

A programok: 


14.00 Dal a Miénk Junior! 


14:15-17:50 #kreativkaranten videók 


15:00 Mesehős-kvíz 


15:30 Társasjáték bemutató - SAS és KOS a társasjátékos 


16:30 Agymanók-kvíz - Neked is sikerül megoldanod!


17.00 Így tanítsd a kutyusodat! – Alpok Alfa Kutyaiskola


17:30 Dr. Bohóc Mosolyszolgálat 


17:50 Óperenciás - virtuális kiállításmegnyitó 


18:00 A Rutkai Bori Banda Gyermeknapi üdvözlete


18:30 Mesebolt Bábszínház: A Háromágú Tölgyfa Tündére


Egész napos bábszínház várja a gyerekeket


A Mesebolt Bábszínház is csatlakozott a kecskeméti bábos társulat kezdeményezéséhez, amely egész napos online előadássorozattal várja majd a gyerekeket. A reggel fél kilenctől este 9 óráig tartó program színes kínálatában minden korosztályra gondolnak, hiszen a legkisebbeket és szüleiket babaelőadásra hívják, az ovisokat és iskolásokat pedig népmesékkel, klasszikus történetekkel és vásári játékokkal lepik meg. Valamennyi előadást az ország 13 bábszínháza egyszerre közvetíti majd a legnagyobb közösségi oldalon.


Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója kiemelte, hogy ez egy nagy bábszínházi összefogás, aminek ők is a részesei. Az Égigérő fa című előadásukat töltik fel, ami egy Kormos István-mese. Ez egy régebbi, nagyon sikeres előadásuk, klasszikus népmese-feldolgozás, amiben tökéletesen megfogalmazódik a jelmondatuk, az értékmentés. Egy hagyományos, archaikus meseforma egy nem hagyományos feldolgozásban, klasszikus bábtechnikákat, népi alakoskodó formákat behozva, egyben megújítva ezeket. Talán ezért is egy örökérvényű előadás.


Ajándék jeggyel pecázhatnak a vasi vizeken


A megyei horgászszövetség is gondol a gyerekekre, ajándék területi horgászjegyet kaphatnak, amit május utolsó hetében tölthetnek le a szövetség honlapjáról, és május utolsó vasárnapján szülői felügyelet mellett ingyen pecázhatnak a vasi vizeken.

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak