km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Gyász: elhunyt Jagadics Péter nyugállományú alezredes, hadtörténeti kutató

Gyász: elhunyt Jagadics Péter nyugállományú alezredes, hadtörténeti kutató

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Jagadics Péter nyugállományú alezredes, hadtörténeti kutató, a Nagy Háborús emlékév programjainak egyik szombathelyi főszervezője. Fáradhatatlan munkájának eredménye többek között számos kiadvány és az Aréna utcai katonatörténeti kiállítás.

Jagadics Péter egykori honvéd főtiszt több évtizedes hivatásos szolgálat után a katonai elhárítástól vonult nyugállományba 2009-ben. Elhivatottan kutatta a térség katonatörténetét, az első világháború eseményeit személyes életutakon és emlékeken keresztül, de írt az 1968-as csehszlovákiai intervencióról és a katonai elhárítás múltjáról is.


Számos kötete jelent meg, köztük a "Savaria katonai története" című könyv, amely a római kortól kezdődően mutatja be Szombathely hadtörténetét. Legfrissebb, báró Lehár Antal ezredes életéről szóló műve a Lehár-emlékév alkalmából készült el. Jagadics Péter ötletgazdája volt az Aréna utcai katonatörténeti múzeumnak. Közreműködött az első világháború kitörésének 100. évfordulójához kapcsolódó városi programok szervezésében, aktívan segítette a megye világháborús emlékhelyeinek, szobrainak karbantartását.


Előadóként rendszeresen beszélt a hadászatról minden korosztálynak, elhivatott volt a fiatalság hazafias nevelése és a honvéd hagyományok őrzése iránt.


A Savaria Legio aktív tagja volt, alapítóként részt vett a Szent Márton-lovagrend tevékenységében. Kutatói és szerzői munkáját számos díjjal ismerték el. Több alkalommal beszélt nagyfokú lelkesedéssel, elhivatottsággal a hadtörténetről és annak kiemelkedő alakjairól a Szombathelyi Televízió kamerái előtt is. Rengeteg terve volt még, feldolgozandó anyagok sokasága várt arra, hogy könyv formában testet öltsön. Jagadics Péter 67 évet élt.

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.