km/óra
  2023.12.06., szerda  •  Miklós napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Gyász: elhunyt Jagadics Péter nyugállományú alezredes, hadtörténeti kutató

Gyász: elhunyt Jagadics Péter nyugállományú alezredes, hadtörténeti kutató

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Jagadics Péter nyugállományú alezredes, hadtörténeti kutató, a Nagy Háborús emlékév programjainak egyik szombathelyi főszervezője. Fáradhatatlan munkájának eredménye többek között számos kiadvány és az Aréna utcai katonatörténeti kiállítás.

Jagadics Péter egykori honvéd főtiszt több évtizedes hivatásos szolgálat után a katonai elhárítástól vonult nyugállományba 2009-ben. Elhivatottan kutatta a térség katonatörténetét, az első világháború eseményeit személyes életutakon és emlékeken keresztül, de írt az 1968-as csehszlovákiai intervencióról és a katonai elhárítás múltjáról is.


Számos kötete jelent meg, köztük a "Savaria katonai története" című könyv, amely a római kortól kezdődően mutatja be Szombathely hadtörténetét. Legfrissebb, báró Lehár Antal ezredes életéről szóló műve a Lehár-emlékév alkalmából készült el. Jagadics Péter ötletgazdája volt az Aréna utcai katonatörténeti múzeumnak. Közreműködött az első világháború kitörésének 100. évfordulójához kapcsolódó városi programok szervezésében, aktívan segítette a megye világháborús emlékhelyeinek, szobrainak karbantartását.


Előadóként rendszeresen beszélt a hadászatról minden korosztálynak, elhivatott volt a fiatalság hazafias nevelése és a honvéd hagyományok őrzése iránt.


A Savaria Legio aktív tagja volt, alapítóként részt vett a Szent Márton-lovagrend tevékenységében. Kutatói és szerzői munkáját számos díjjal ismerték el. Több alkalommal beszélt nagyfokú lelkesedéssel, elhivatottsággal a hadtörténetről és annak kiemelkedő alakjairól a Szombathelyi Televízió kamerái előtt is. Rengeteg terve volt még, feldolgozandó anyagok sokasága várt arra, hogy könyv formában testet öltsön. Jagadics Péter 67 évet élt.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.