km/óra
  2020.11.28., szombat  •  Stefánia napja
Gulyás: van menetrend a felszabadított kórházi ágyak ismételt szolgálatba állítására

Gulyás: van menetrend a felszabadított kórházi ágyak ismételt szolgálatba állítására

A kormány azt várja Karácsony Gergely főpolgármestertől, tegye egyértelművé az álláspontját a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a főváros életének újraindítása ügyében - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

 

Gulyás Gergely a tájékoztatón a koronavírus-járvány lelassulásáról, az új fertőzöttek számának csökkenéséről számolt be. Közölte ugyanakkor, hogy a területi különbségeket továbbra is látni: Budapesten és Pest megyében az aktív fertőzöttek 1240-en, vidéken 726-an vannak. Az elhunytak száma a fővárosban és Pest megyében 301, vidéken 82. Az előző napi statisztikát ismertetve hozzátette: szerdán 39 új megbetegedést regisztráltak, és 10-en haltak meg. Így az elmúlt nap adata az egyik legjobb - értékelt. A Miniszterelnökség vezetője továbbra is arra kért mindenkit, tartsa be a védelmi intézkedéseket, köztük a maszkviselés szabályait, mert ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az élet úgy haladhasson ismét a "normálisabb" kerékvágásban, hogy közben a fertőzések száma ne nőjön drámai módon.


Az önkormányzati együttműködést is megköszönte, közölve: Fürjes Balázs, a főváros és agglomerációja fejlesztéséért felelős államtitkár szerdán a főpolgármester helyettesével egyeztetett, és abban állapodtak meg, hogy vagy még májusban, vagy legkésőbb júniusban újra ülésezhet a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa. Gulyás Gergely megjegyezte, ő is találkozott több polgármesterrel, köztük Szita Károly kaposvári polgármesterrel, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, továbbá Debrecen, Székesfehérvár, Nyíregyháza és Zalaegerszeg polgármesterével.


Budapestre kitérve a tárcavezető azt mondta: meglepve olvasták Karácsony Gergely levelében az együttműködéssel kapcsolatos kritikát. Úgy látják - folytatta -, megváltozott a főpolgármester álláspontja, és úgy gondolja, Budapesten is szükséges lenne az élet újraindítása. A miniszter erről azt mondta: a kormány azt várja Karácsony Gergelytől, tegye egyértelművé az álláspontját, és ha a kabinet jól érzékeli a főpolgármester véleményének megváltozását, akkor kész tárgyalni arról, hogy milyen formában, milyen határidővel indítható újra - szigorú menetrend szerint, védelmi intézkedések mellett - az élet Budapesten. Arról is beszélt, a kijárási korlátozásokról szóló rendelet értelmében nincs lezárás a főváros és Pest megye, illetve a vidék között, de az a kormány kérése a budapestiekhez és a Pest megyeiekhez, hogy a központi régiót elhagyva is tartsák be a védelmi intézkedéseket.


Gulyás Gergely elmondta azt is: a gazdaságvédelmi akcióterv keretében elindultak a támogatási programok, eddig 3 ezer cég 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát. A tárcavezető úgy vélte, ez egy hét alatt komoly eredmény, azt mutatja, a vállalkozások számítottak ezekre a támogatásokra, igénybe veszik ezeket, cserébe pedig garanciát vállalnak, hogy a munkahelyeket megőrzik. Jelenleg az a legfontosabb a magyar gazdaságban, hogy a munkahelyeket meg tudják tartani, és ha szükséges, újakat hozzanak létre - magyarázta.


Kifejtette: az EU lehetővé tette a kormányoknak, hogy beruházásösztönző támogatásokat nyújtsanak 800 ezer eurós felső küszöbbel, és legalább ilyen összegben a cégeknek is részt kell vállalniuk a beruházásokban. Az erre szánt 50 milliárd forintos keretet máris túljegyezték, a kormány dönteni fog ennek a keretnek a megemeléséről - közölte. Hozzáfűzte: az új beruházások munkahelyeket teremtenek, ami lehetőséget biztosít arra, hogy teljesíthessék azt a vállalást, miszerint annyi új munkahelyet hoznak létre, amennyit a járvány tönkretesz.


Gulyás Gergely kitért rá: további fontos döntéseket is hoztak, megemelik a közfoglalkoztatottak keretszámát, átképzést, továbbképzést, felnőtt oktatást biztosítanak állami finanszírozással, a honvédelmi tárca pedig megemeli a szerződéses honvédek számát. Közölte: a cél az, hogy gyorsan kielégítsék a munkaerőpiacon - főleg a kereskedelmi szektorból - jelentkező igényeket. Három hónapra jár az álláskeresési támogatás, azt szeretnék, ha ennél hosszabb ideig senkinek nem kellene munka nélkül lennie - mondta.


A tárcavezető hangsúlyozta: arról is döntöttek, hogy a veszélyhelyzet végéig meghosszabbodik a bérleti jogviszony az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok esetén akkor is, ha a bérleti jogviszony magánszeméllyel áll fenn. Azt szeretnék elkerülni, hogy ebben a nehéz helyzetben bárki lakhatás nélkül maradjon - tette hozzá.


A miniszter arról is beszélt, nem volt igazuk azoknak, akik pánikszerű félelmet terjesztettek az érettségi megtartása miatt. Gulyás Gergely köszönetet mondott a tanároknak, diákoknak és szülőknek, továbbá mindenkinek, aki az érettségi lebonyolításában részt vett. A nehezén túl vagyunk - tette hozzá.


Szólt továbbá arról: amikor a Lisszaboni Szerződést az Országgyűlés ratifikálta, tudták, hogy minden nagy változásnak, amely az EU alapvető szabályait érinti, működését rendezi, vannak előnyei és hátrányai. Mindig is az előnyök közé sorolták, hogy megjelent az európai polgári kezdeményezés lehetősége, bár még nem látni, hogy egy ilyen kezdeményezés sikere esetén az európai intézmények mennyire veszik komolyan a kötelezettségeiket - vélekedett.


Elmondta: a nemzetiségek ügye, ami a magyar nemzet ügye is, mindig kiemelt fontosságú volt a magyar kormánynak, a polgári kormányoknak pedig különösen. Ezért minden olyan kezdeményezést támogatnak, amely a nemzetiségek jogainak védelmét, forrásokhoz jutását, fejlődését segíti - mutatott rá. Közölte: most van egy ilyen ügy, ma éjfélkor jár le az európai nemzeti régiók megerősítését szolgáló polgári kezdeményezés, amelyet egy éve már ő is aláírt. A miniszter mindenkit arra biztatott, hogy akinek "a magyar nemzet ügye fontos", írja alá a kezdeményezést. 

Gulyás Gergely kérdésre igennel válaszolta arra, hogy van-e menetrend a felszabadított kórházi ágyak ismételt szolgálatba állítására. Közölte: ezzel összefüggésben meg is jelent egy rendelet. Először az alapellátást és a járóbeteg-ellátást szeretnék visszaállítani, ez a héten meg is kezdődött, és sokan igénybe is vették. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindig pontos tájékoztatást fog adni, hogy milyen ellátásforma érhető el, a cél, hogy a normális rend minél előbb helyreálljon - mutatott rá a miniszter.


Minden megye adatai részletes bontásban hetek óta szerepelnek a koronavirus.gov.hu oldalon - közölte egy másik felvetésre. Jelezte azt is: egy nap sem végeztek el annyi tesztet, mint szerdán, a napokban elérik a százezres számot. A Semmelweis Egyetem vezetésével egyedülálló, reprezentatív tesztelést végeznek Európában, aminek a jövő héten a részletes adatai is megismerhetőek lesznek.


Arról, hogy mi lesz a lélegeztetőgépek sorsa, miután úgy tűnik, sikerült a járványgörbét ellaposítani, azt közölte: örülnek, hogy nagy számban tudják ezeket a gépeket beszerezni. Hozzátette: alig van olyan tudományos vélemény, amely ne valószínűsítené, hogy a járványnak lesz egy második hulláma. Amíg nincs vakcina, addig reális veszély, hogy legkésőbb ősszel lesz egy következő hulláma a fertőzésnek, és szeretnék, hogy annyi lélegeztetőgép rendelkezésre álljon, amennyi a tömeges megbetegedés esetén is biztosítja az ellátást. Ezáltal elkerülhetők lehetnek az olaszországihoz vagy a New York-ihoz hasonló helyzetek - jegyezte meg Gulyás Gergely.


A miniszter ismeretei szerint a legidősebb gyógyult magyar beteg 97 éves, a választókerületében, a Szent János Kórházban épült fel. Az ő esete mutatja, hogy még a legveszélyeztetettebb korosztályból is van, akinek sikerül meggyógyulni - mondta.


Arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nyilvánosságra hozta a Pesti úti idősek otthonában zajlott vizsgálat anyagait, csatolva a főváros cáfolatait, és egyúttal a fővárosi kormányhivatal kizárását kérte a vizsgálatból, azt mondta: majdnem minden 10. megbetegedés itt történt, és a haláleseteket tekintve sem sokkal jobb az arány. Nem hiszi, hogy ne kellene felelőst keresni, tudják, milyen mulasztások történtek. Annak, hogy a felelősség kit, milyen mértékben terhel, nem egy politikai vitában, hanem hatósági eljárás során kell kiderülnie. Az illetékes a fővárosi kormányhivatal, és szakemberek folytatják le az eljárást, ami többi között arra keresi a választ, eleget tettek-e a járványügyi előírásoknak. A vizsgálatból eddig az derült ki, hogy nem - mutatott rá. Megjegyezte: azon az időszakon már több mint 30 éve túl vannak, hogy ha valamely politikusnak nem tetszett az eljáró hatóság, akkor másik kijelölését kérte.


Arról is beszélt, a koronavírus-válság felhívja a figyelmet arra, hogy az aktív kórházi ágyak jelentős részét kizárólag rehabilitációra használták. Szerinte ez helytelen gyakorlat, és meg kell vizsgálni, mit lehet tenni a rehabilitációra szolgáló ágyak számának növeléséért.


A BMW-beruházás csúszására vonatkozó kérdésre közölte: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a jövő héten egyeztet a cég vezetőivel. Azt már megerősítették, hogy megvalósul a beruházás - jelezte. 2023 a legkorábbi dátum, amikor működni kezdene a gyár, remélik, ez tartható, így a 2023-as vagy 2024-es gazdasági növekedésre lehet minimális hatással.


Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a védekezésre eddig mintegy 600 milliárd forintot fordítottak. Az uniótól e célra Magyarország egyetlen fillér pluszforrást nem kapott - erősítette meg.


A lefoglalt külföldi nyaralások sorsát firtató kérdésre elmondta: a polgári jog általános vis maior szabályai az iránymutatóak, hogy adott esetben mi és milyen formában jár vissza, a mostani helyzetben az utazási irodák sincsenek könnyű helyzetben. Hozzátette: azt remélik, hogy július-augusztusban lehet már utazni, addigra a határok átjárhatóak lesznek, de felelősséggel nem lehet ezt állítani.


A minisztert kérdezték arról is, érkezett-e bocsánatkérő telefon vagy válasz Orbán Viktor európai politikai vezetőknek intézett levelére. Gulyás Gergely elmondta: a kormányfő az Európai Néppárt tagszervezeteinek küldött levelet, és a néppárt elnökétől, Donald Tusktól bocsánatérést várnak, hiszen olyan vádakat fogalmazott meg becsületsértő módon a magyar kormányfővel szemben, amelyeket az Európai Bizottság cáfolt. Egyértelművé tette a testület, hogy a magyar koronavírus-törvénnyel összefüggő aggályok megalapozatlanok voltak, és minden európai szabállyal összhangban van a jogszabály.


Klaus Iohannis román elnök magyarokat támadó nyilatkozatairól elmondta: a kormány abból indul ki, hogy a határon túli magyarokért is van a magyar államnak felelőssége, ezt az alaptörvény is rögzíti, és az elmúlt tíz év politikai döntései is ennek megfelelően születtek. Olyan mértékben kell konfrontálódni ebben az ügyben, ami érdekében áll az Erdélyben élő magyaroknak. Az külön felháborító, hogy - jobb híján - a jelenlegi román elnököt támogatták szavazatukkal. Összegzése szerint valóban soviniszta, idegengyűlölő, a magyar nemzetiséget durván sértő kampányban vesz részt a román elnök, és jó lenne, ha azonnal felhagyna ezzel.


Semmi szükség arra, hogy a román-magyar kapcsolatokat, amelyek őszinteségében, jó minőségében érdekelt a magyar fél, a román elnök ilyenekkel rombolja, vélhetően aktuálpolitikai okokból - közölte. (MTI)

 

Cikkünk hamarosan frissül.

 

Fotó: A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

kapcsolódó cikkek
Gulyás: újraindul az élet május 4-től, de szigorú menetrend mellett
Gulyás: újraindul az élet május 4-től, de szigorú menetrend mellett
Fokozatosan, szigorú menetrend mellett, a koronavírus-fertőzés területi különbségeire is tekintettel újraindítható az élet Magyarországon - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
kapcsolódó cikkek
Gulyás: újraindul az élet május 4-től, de szigorú menetrend mellett
Gulyás: újraindul az élet május 4-től, de szigorú menetrend mellett
Fokozatosan, szigorú menetrend mellett, a koronavírus-fertőzés területi különbségeire is tekintettel újraindítható az élet Magyarországon - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Új helyére került a város adventi koszorúja
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Kásler: az egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást
A magyar egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást, a politikai hangulatkeltések ellenére most a szakembereink elhivatottsága és teljesítménye a záloga a sikeres járványkezelésnek - írta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szombaton a Facebook-oldalán.
Zúzmara, napfény, kék égbolt: lélegzetelállító fotók készültek a Kendig-csúcson
Zúzmarába öltözött a táj a Kőszeg-hegységben, a Kendig-csúcson, írja a Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebbok-oldal, amelyre egy káprázatos képsorozat is felkerült.
Szlávik: a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot
A koronavírus elleni vakcinák megjelenése után a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot, amihez célszerű oltópontokat felállítani - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.
Jövő héten ismét bajnoki mérkőzést játszik a Falco
Több mint egy hónap után lépnek újra pályára a sárga-feketék.
Már a karácsonyra készülnek a Mesebolt Bábszínházban
Az online térbe hívja óvodás nézőit a Mesebolt Bábszínház. A járványhelyzet miatt a társulat valamennyi előadása elmarad december 10-ig, de a műhelymunka nem állt meg. A Téli képek című sorozat első darabja már elkészült, ezt videóra rögzítették, és egy zárt linken eljuttatják a bérletet vásárolt intézményekhez, így a gyerekek az óvodában vagy akár otthon is megnézhetik.