km/óra
  2021.11.28., vasárnap  •  Stefánia napja
Gulyás Gergely: pénteken meglehet a 3,5 millió beoltott

Gulyás Gergely: pénteken meglehet a 3,5 millió beoltott

Valószínűleg pénteken elérhető lesz a 3,5 millió beoltott, és az ezt követő napon, szombaton kinyithatnak a teraszok - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. A vendéglátóhelyek újraindulása az első lépés a szabadság visszanyerése felé, és remélhetőleg ezt követően gyorsan tovább lehet lépni, hiszen jelentős mennyiségű oltóanyag érkezik az országba - közölte.

 

Az oltási program előrehaladásával közeledik az újraindítás második fokozata

 

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a teraszok este fél 10-ig lehetnek majd nyitva, ahogy az üzletek. Egyúttal este 11 órára módosul a kijárási tilalom kezdete - közölte. A vendéglátóhelyek újraindulása az első lépés a szabadság visszanyerése felé, és remélhetőleg ezt követően gyorsan tovább lehet lépni, hiszen jelentős mennyiségű oltóanyag érkezik az országba - közölte.

 

A  most érkező vakcinaszállítmányokkal nagy ütemben tudjuk folytatni a regisztráltak oltását  

 

A kormány mindent megtesz a kieső Janssen-vakcinák pótlására, a következő egy hétben egymillió kínai vakcina érkezik, 200 ezer adag orosz első oltás jön, és ütemezetten érkezik a második is. A Pfizerből a jövő héten több mint 300 ezer dózist hoznak - tette hozzá. A tárcavezető kifejtette: az oltóanyagokat a lehető leggyorsabban szeretnék beadni, ami fokozott erőfeszítéseket kíván az egészségügyben dolgozóktól. Fontos, hogy a tömeges oltás akadálytalanul folytatódhasson - mutatott rá.

 

Közel 4,4 millióan regisztráltak oltásra - vakcinainfo.gov.hu  

 

Közölte: a jövő héten a 4 milliós határt is átlépheti az oltottak száma, és aki most regisztrál oltásra, akár egy-két héten belül megkaphatja a vakcinát. Arról is beszélt, hogy eddig mintegy 4,4 millióan regisztráltak. A társadalmi immunitáshoz legalább hatmillió beoltott kell - tette hozzá.

 

Online időpontfoglalót tesztelhet szerdától 70 ezer oltásra regisztrált

 

A miniszter megjegyezte: most próbálják ki az online foglalási rendszert, akik SMS-t kaptak, online foglalhatnak időpontot az oltásra. Ha ez a rendszer beválik, általánossá tehetik - mondta.

 

Helyes volt az óvodák, alsó tagozatok újraindítása, az iskolások többsége visszatért az intézményekbe

 

A kormány értékelése szerint helyes volt, hogy hétfőn újra kinyitottak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai - közölte. Azt mondta, hogy az óvodások 60, az alsó tagozatosok 75 százaléka tért vissza az intézményekbe, és ez az arány napról napra növekszik. A tanárok és a szülők józanságát dicséri, hogy ilyen nagy számban jelentek meg a gyerekek az óvodákban és az alsó tagozaton - tette hozzá.


Nagyon sokan voltak, különösen ellenzéki politikai erők, valamint olyan szakszervezetek, amelyek ellenzéki pártpolitikai tevékenységet folytatnak, akik, amelyek mindent megtettek, hogy bizonytalanságot és félelmet keltsenek az óvodák, iskolák újranyitása miatt - mondta.

 

A fokozatos újraindítás következő lépéseiről

 

Gulyás Gergely közölte: a nyitási menetrendet eddig is igyekezett tartani a kormány, a négymillió beoltott utáni intézkedésekről a miniszterelnök ad tájékoztatást a következő napokban.

 

A baloldal oltásellenes, a vakcinákat is támadták és a védekezést szolgáló törvényeket is

 

Szomorúságának adott hangot, hogy nem tudtak politikai egységet létrehozni a védekezés legfontosabb kérdéseiben. Elmondta, nem csodálkoznak azon, hogy az ellenzék nem akarja támogatni a veszélyhelyzet meghosszabbítását, mégis a támogatás megfontolására kéri őket.


Az nem politikai teljesítmény, hogy a védekezés időszakában álhírekkel és kamuvideókkal próbálják meg lejáratni az egészségügyet, hogy az ellenzék a mai napig támadja a vakcinákat, és hogy az Országgyűlés előtt van egy olyan határozati javaslat, amely éppen a leghatékonyabb és a legjobb eredményeket mutató vakcinákat tiltaná be - hangoztatta. Azt kérte, a baloldal hagyjon fel az oltásellenességgel.

 

Az oltásellenes kampány életveszélyt hordoz magában

 

Azt mondta: az oltásellenes, bizalmatlanságot gerjesztő kampánynak hinni életveszélyt hordoz magában. Kiemelte: a koronavírusos elhunytak átlagéletkora továbbra is 70 év felett van. Bár az elhunytak 75 százaléka továbbra is 65 év feletti, további 20 százalékot az 50-65 év közötti korosztály tesz ki, ami azt mutatja, hogy a középkorosztály is veszélyeztetett.

 

Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos

 

Gulyás Gergely hangsúlyozta: minden Magyarországon vizsgált, engedélyezett és forgalomban levő oltás komoly védettséget jelent. A beadott vakcinák hatékonyságát vizsgáló magyar kutatásokról Gulyás Gergely közölte, a végeredményt nyilvánosságra fogják hozni. Hozzátette: az adatok alapján a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, a Szputnyik a legjobb az összes oltóanyag közül. Mindegyik vakcina rendkívül hatékony és mindegyikre lehet azt mondani, hogy aki az oltást megkapta - már az első oltás után is - , azok legfeljebb egy százalékánál vannak a koronavírusnak tünetei - mondta.


Az eddigi adatokat ismertetve azt mondta: a már legalább egyszer beoltottaknak egy százaléka kapta el a koronavírust, és tüneteik is lényegesen enyhébbek. A második oltást követően még jobbak az adatok - tette hozzá.

 

Gyors és hatékony intézkedésekre van szükség a járvány elleni védekezésben

 

A miniszter közölte, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló, a parlament előtt lévő törvényjavaslat azt a célt szolgálja, hogy az ország cselekvőképessége, a koronavírus-járvány elleni védekezés biztosított maradjon.


Azt mondta, Magyarország az EU legsikeresebb oltási programját hajtja végre, folyamatosan nő a beoltottak száma és csökken a fertőzötteké, de a járvány még nem ért véget, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása.


Felhívta a figyelmet arra, hogy a javaslatban határidő - az őszi parlamenti ülésszak kezdetét követő tizenötödik nap - is szerepel, a korábbi ellenzéki kritikákra tekintettel. Hozzátette: a kormány, ha már nincs szükség a veszélyhelyzetben alkalmazható eszközökre, akkor bármikor saját maga is dönthet a veszélyhelyzet megszüntetéséről.


Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a veszélyhelyzetet meg lehessen szüntetni, hiszen ez azt jelenti, a járvány véget ért - fogalmazott. Hozzátette: azt az elvi lehetőséget, hogy a kormány a járvány elleni védekezésben hatékony intézkedéseket vezessen be, fenn kell tartani addig, amíg a vírus velünk van.

 

A 2022-es költségvetés az újraindítás költségvetése lesz

 

A módosított 2021-es, valamint a 2022-es központi költségvetés is az újraindítás költségvetése lesz - jelentette ki. Gulyás Gergely közölte, a koronavírus-járvány miatt módosítani kell az idei büdzsét, az erről szóló törvényjavaslat már az Országgyűlés előtt van, néhány héten belül pedig a 2022-es költségvetést is benyújtják.


Az egészségben és az emberéletekben okozott kár mellett a vírus a legnagyobb kárt a gazdaságban okozta - fogalmazott.


Kifejtette: a 2021-es költségvetésben a GDP mintegy 12 százalékának megfelelő, hatezermilliárd forintos alapot hoznak létre, amely azt szolgálja, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet mérséklődésével, a társadalmi immunitás megközelítésével a gazdaságot újraindítsák. Jelezte, a 2022-es büdzsében 7000 milliárd forint lesz az újraindításra.


A gazdaság újraindítása a kormány legfontosabb célja, ezért kell mindent megtenni - hangoztatta Gulyás Gergely.


Szerinte ha az Országgyűlés módosítja a 2021-es költségvetést és elfogadja a 2022-es büdzsét, akkor ezek a gazdaságnak kellő kapaszkodót adnak, hogy a növekedés már idén elinduljon és jelentős legyen.

 

Minden olyan munkahelyet helyreállítunk, amit a vírus megszüntet

 

A miniszter a biztató jelek között említette, hogy márciusban 66 ezerrel dolgoztak többen, mint februárban. Véleménye szerint 10 ezer munkahely kell ahhoz, hogy tartani tudják azt a vállalásukat, hogy minden olyan munkahelyet helyreállítanak, amit a vírus megszüntet.


Kitért arra, hogy az újrainduló vendéglátóhelyeknek - a teraszok kinyitásától függetlenül - májusra is jár a bértámogatás. A bértámogatások kifizetését gyorsnak, hatékonynak és gördülékenynek minősítette. Eddig 72 milliárd 153 millió forint támogatást ítéltek meg és 71 milliárd 696 millió forintot fizettek ki - ismertette.

 

A védettségi igazolványról

 

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban kiemelte, azokat nem érheti hátrány, akiknek azért nincs igazolványa, mert nem oltathatják be magukat, de ez csak a 18 év alattiakra vonatkozik. Elmondta, az igazolványt az első oltás után 6-10 nappal kapják meg az érintettek. Közölte, a második oltás után alakul ki a legnagyobb védettség, de az érdemi kockázatcsökkenés már az első oltás után megtörténik. 


Jelezte, az igazolványhoz kapcsolódó jogosultságokról a héten döntenek, a döntést a miniszterelnök ismerteti.

 

Magyarország helyes döntést hozott, amikor nemzeti hatáskörben is szerzett be vakcinákat

 

A tárcavezető szerint vakcinaügyben Magyarország rosszul állna és lényegesen többen halnának meg, ha nem szerzett volna be a kormány keletről is vakcinákat. Azok a pártok, amelyek egykor a Moszkvához való feltétlen lojalitást hangsúlyozták, most ugyanígy viszonyulnak Brüsszelhez, ez a reflexszerű internacionalizmus határozza meg mindennapi cselekvésüket, és Dobrev Klára (DK) az egyik iskolapéldája ennek a hozzáállásnak - mondta.

 

Arra a kérdésre, hogy mikor látogathatják egymást a határ két oldalán élő magyar családok tagjai, Gulyás Gergely azt felelte, tudják hogy ez probléma, de mivel a környező országokban nem olyan magas a beoltottak aránya, mit Magyarországon, ezért amíg Magyarországon a társadalmi védettség nincs meg, addig óvatosak a határok megnyitásával. De a határzárak enyhítésének első lépese lesz a magyar állampolgárok ki- és bejárásának biztosítása nemcsak munkavégzés, hanem rokonlátogatás céljából is.


A nyári külföldi utazásokról azt mondta, a kormány álláspontja, hogy aki be van oltva, az akárhova utazik, lényegesen nagyobb biztonságban van, mint aki Magyarországon nem mozdul ki a saját lakóhelyéről, de nem oltatja be magát.

 

A június közepi labdarúgó Európa-bajnokság nézőszámát firtató kérdést a miniszter idő előttinek tartotta, majd hozzátette: Magyarországon május végére "mindenkit be tudnak oltani", vagyis egy társadalmi védettséggel rendelkező országban lehet Eb-t rendezni.


Arról is beszélt: a kormány célja az, hogy legyenek nyári táborok, ezekről - talán május második felében - a járványügyi adatokat mérlegelve lehet dönteni.


A közterületeken továbbra is indokolt a maszkhasználat, a vendéglátóteraszokon csak azért nem, mert ott az emberek fogyasztani fognak - magyarázta Gulyás Gergely. Az éttermek zárt terében - például ha mosdóra megy valaki - azonban fel kell venni a maszkot - hívta fel a figyelmet.

 

Arra a kérdésre, hogy mit kezd majd a kormány az esetleges vakcinafelesleggel, Gulyás Gergely azt mondta, "a vakcinafelesleg egyelőre ismeretlen kategória, csak kívánhatjuk hogy legyen".


Az ideológiai vitákat és az egészségügyi védekezést el kell választani egymástól, ezt mutatja a vakcinabeszerzés kérdése is Európában, de a magyar kormány nem követte el ezt a hibát - magyarázta. Hozzátette: ha az általános gazdasági kérdésekben nincs gond a Kínával folytatott együttműködéssel, akkor az egészségügy területén sem lehet.


Közölte: Ausztriában azért tesztelnek sokat, mert nincs elég vakcina, de Magyarország hamarosan olyan helyzetben lesz, hogy folyamatosan tudják oltani a regisztráltakat. Nem a teszt, hanem az oltás a megoldás - jelentette ki.

 

Megjegyezte: nem igaz, hogy a járvány ideje alatt leállt volna a daganatos betegek ellátása Pécsett.


Azt is elmondta, hogy a lélegeztetőgépek mindvégig megfelelő számban álltak rendelkezésre, és jól működnek, a lehető legmodernebb gépek adottak a gyógyításhoz. (MTI, koronavirus.gov.hu)

Savaria Fórum 30. évfolyam 4.2 szám - 2021.11.19.
Savaria Fórum 30. évfolyam 4.2 szám - 2021.11.19.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: országos zárás maximum 20 napig, jövőre kötelező lesz az oltás
Újabb, mindenkire kötelező zárlatot vezet be hétfőn 0 órától Ausztria maximum 20 napos időszakra, jövőre pedig kötelező lesz oltás - az Unióban elsőként. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették pénteken délelőtt, a kijárási tilalom szabályai hasonlóak lesznek, mint korábban voltak.
Szilveszter Kupa Szombathely 2021: már lehet jelentkezni a hagyományos teremtornára
35. alkalommal rendezik meg Szombathelyen a Szilveszter Kupa teremlabdarúgótornát, három kategóriában - tavaly a járványhelyzet miatt nem lehet megtartani a népszerű rendezvényt. A nevezési határidő december 3., a torna a megszokott időpontban, december 27. és 30. között zajlik majd.
Ausztria: döntés született az újabb zárásról, sajtótájékoztatón ismertetik a részleteket
Az ORF szerint Alexander Schallenberg kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter már csütörtökön Tirolba utaztak, ahol a tartományi vezetőkkel együtt arról döntenek, hogy általános, egész Ausztriára kiterjedő teljes zárást rendeljenek el, vagy Felső-Ausztrián és Salzburgon kívül (ezek a tartományok saját hatáskörben rendeltek el zárlatot saját területükre) a többi tartományban enyhébb intézkedéseket léptessenek érvénybe. A részletekről péntek délelőtt tartanak sajtótájékoztatót.
Meghaladja a nyolcezret a napi fertőzésszám
Vas megyében 141 koronavírusos beteget regisztráltak szerdára.
Várakozás, késve érkező eredmények, leterhelt laborok: problémákat okozott a dolgozók tesztelése Ausztriában
Gondot okozott Ausztriában, hogy az aktuális szabályok miatt megnőtt a PCR-tesztek iránti kereslet: a tesztutcákban, a kiértékelő laborokban illetve a tesztkészletek kiszállításával is voltak problémák, írja összefoglalójában az ORF. Több helyről érkezett jelentés sorban álló emberekről illetve lassan megérkező eredményekről. Hétfőtől ugyanis minden oltatlan illetve fertőzésen át nem esett munkavállalónak kötelező a teszt (PCR vagy antigén) a munkavégzéshez.
legfrissebbek
Közel 10 milliárdos beruházással lendítenék fel a magyar almatermesztést
9 ezer tonnás befogadóképessége mellett összesen mintegy 20 ezer tonna étkezési és ipari alma, illetve más gyümölcsök értékesítésére lesz képes.
Karanténba kerülnek a dél-afrikai régióból érkező magyarok  
A hétfőtől hatályba lépő szabályozás hét országra terjed ki: a Botswanai Köztársaságra, a Dél-afrikai Köztársaságra, a Szváziföldi Királyságra, a Lesothói Királyságra, a Mozambiki Köztársaságra, a Namíbiai Köztársaságra, valamint a Zimbabwei Köztársaságra. 
Orosz kémfőnök: Oroszország nem akarja megszállni Ukrajnát
Az ezzel ellentétes állításokat rosszindulatú amerikai propagandának minősítette Szergej Nariskin.
Rövidpályás gyorskorcsolya vk: Nincs érem, de Liu Shaolin az 500 méter vk-győztese
A magyarok nem szereztek érmet szombaton a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának utolsó, negyedik, dordrechti állomásán, amelyen Liu Shaolin Sándor szerepelt a legjobban, ugyanis 500 és 1500 méteren is negyedik lett. 
Lovaglás nélküli javaslat a 2028-as olimpiára, továbbra is Schormann az elnök
A végrehajtó bizottsága november 4-én hozta nyilvánosságra azt a döntését, hogy a párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak.