km/óra
  2021.01.26., kedd  •  Vanda, Paula napja
Gulyás: az egészségügy lényegesen felkészültebb a második hullámban

Gulyás: az egészségügy lényegesen felkészültebb a második hullámban

A koronavírus-járvány második hulláma súlyosabb az elsőnél, de az ország egésze és a magyar egészségügy ma lényegesen felkészültebben áll szemben a vírus jelentette kihívással - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

 

Gulyás Gergely a szigorítások első napjának tapasztalatai után köszönetet mondott a kijárási tilalom betartásáért és a maszkhasználat, valamint a védőtávolság esetében kiemelkedő állampolgári jogkövetésért.


A kormány abban bízik, ha ez tartható, a 30 napra elrendelt intézkedések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, meg tudják állítani a fertőzés felfutását, és képesek lesznek az egészségügyben a kapacitások alatt tartani az intenzív kezelésre szorulók számát - mondta.


A napi megbetegedési adatok alapján indokoltnak nevezte a múlt héti és az e heti szigorító lépéseket. Kiemelte: tudják, hogy nehéz betartani a szabályokat, és mindenkinek átalakul az élete. De ha ez 30 napig sikerül, akkor remélhetőleg utána sokkal könnyebb és jobb időszak következik, és az egészségügyi rendszer is működőképes marad - magyarázta.


Elmondta: a jelenlegi helyzet rendkívüli, idén történt meg először a demokratikus Magyarország 30 éves történetében, hogy rendkívüli jogrendet kellett bevezetni. A szabályok világosak, és az emberek tisztában vannak a helyzet komolyságával, betartják a rendelkezéseket - vélekedett.
Megjegyezte: a honvédség is kiveszi a részét a védekezésből.

 

Figyeljük az osztrák gyakorlatot

 

Hozzátette, figyelik az európai gyakorlatot is, a környező országokét, különösen Ausztriáét. Ahogyan tavasszal, úgy most is lényegesen alacsonyabb volt a magyarországi fertőzötti szám, amikor ugyanazokat a döntéseket meghozta a magyar kormány, mint Ausztria - jegyezte meg.


"Ezért bízhatunk abban, elegendő idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy az intézkedések beváltsák a hozzájuk fűzött reményeket, és ezáltal a járvány felfutása mérséklődjön" - mondta.

 

Egészségügyi ellátás

 

A Miniszterelnökség vezetője kiemelte: egymillió emberre vetítve Magyarországon áll rendelkezésre a legtöbb lélegeztetőkészülék, és szintén egymillió emberre vetítve itt van a harmadik legtöbb kórházi és intenzív ágy az EU-tagállamok közül. Gulyás Gergely elmondta: kórházban ma 6426 koronavírusos beteget ápolnak, az intenzív kapacitás 4072, lélegeztetőgépen 486 beteg van.


A kórházban ápoltak számához képest szerinte kétszeres ágykapacitás is megteremthető, de ez az ápolókra és az orvosokra nem igaz. A megfelelő színvonalú ápolás biztosítása érdekében kellett korlátozó intézkedéseket hozni - közölte.


Kifejtette: a kormány álláspontja továbbra is az, hogy az egészségügy állja sarat, és ennek megfelelő intézkedéseket hoztak. Hozzátette: ma is úgy látják, hogy az ágykapacitás, beleértve az intenzív ágyakat is, valamint az orvosok és az ápolók, az egészügyi rendszer egésze képes lesz kibírni azt a nyomást, amelyet a járvány Magyarországon jelent.


Mint mondta, számtalan olyan ország van, amely ezt a nyomást nem bírta ki és borzalmas képeket láthattak ellátatlan betegekről. Kijelentette: Magyarországon ilyen nem fog előfordulni, az egészségügy felkészítése megtörtént, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legjobb ellátáshoz jusson mindenki, aki kórházba kerül.

 

A cél, hogy minél több vakcina rendelkezésre álljon

 

A miniszter arra a felvetésre, mennyibe kerül a kormányfő által is említett amerikai-német vakcina, illetve mekkora keretet szánnak összesen az oltóanyagok beszerzésére, közölte: Magyarország vakcinakapacitást egyetlen céggel kötött le az uniós tagállamok egyikeként. Hazánk mintegy 6,5 millió vakcinára tarthat igényt a szerződés alapján, ami közel 13 milliárd forintba kerül - ismertette. A kormánynak ugyanakkor kötelessége, hogy minden olyan oltóanyagot megpróbáljon beszerezni, amely ennél a vakcinánál korábban eljuthat Magyarországra, a harmadik tesztfázison túlvan, alkalmas a védekezésre, az emberi életek megmentésére. Megerősítette: tárgyalnak izraeli, orosz, kínai vakcináról és minden olyanról, amelyet uniós keretek között nem látnak biztosítottnak elérni.


A cél, hogy a lehető legtöbb vakcina álljon rendelkezésre, és a lehető leggyorsabban - szögezte le.


Megismételte: az oltás minden esetben önkéntes és ingyenes lesz, bármilyen vakcinát is szerezzenek be. Aláhúzta, hogy csak olyan oltást hagynak jóvá, amely nem jelent kockázatot az emberi egészségre.


Kitért arra is, mindenkivel tárgyalnak a licensz alapján történő gyártásról, készen állnak arra, hogyha ezt megkapják, akkor Magyarországon is állítsanak elő oltóanyagot. A külügyi tárca előrehaladott tárgyalásokat folytat, ha lesz eredménye, be fogják jelenteni - közölte.


Megjegyezte, ő bármilyen vakcinával beoltatná magát, amely a három rendes tesztelési fázison keresztülesett

 

Az egészségügyi jogállásrról vonatkozó szabályokról

 

Az egészségügyi jogállásról szólót törvény felhatalmazást ad a kormánynak, hogy rendeleti formában az összes felmerült kérdést szabályozza.

Ugyanakkor, ahogy a törvény meghozatalakor a MOK és az összes ellenzéki párt támogatását magukénak tudhatták, a részletszabályok kialakításakor is támaszkodni kívánnak a MOK-ra és a többi érdekképviseleti szerv véleményére - mondta, majd jelezte: a kirendelési szabályoknál el tudják fogadni a kamara 8 pontos javaslatát, és a másodállásnál is megengedők lesznek. Elmondta: nyitott és megengedő lesz az engedélyezés, azzal, hogy az új jogviszonyban, jelentősen megemelt fizetések mellett, a betegek és a kórházak is joggal várják el, hogy az orvosok a munkaidőt a kórházi gyógyítással töltsék.

 

A kamuvideót készítő Korózs  Lajosról

 

Korózs Lajosra, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnökére vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás Gergely úgy értékelt: az ellenzék ugyan kormányzati jogköröket nem tud gyakorolni, mégis van ahhoz ereje, hogy kisebb parlamenti válságot idézzen elő. Hozzátette: sehol a világon nem lehetne arról vitát nyitni, hogy ha egészségügyi válsághelyzetben az egészségügyi bizottság elnöke kamuvideót készít és ebben a védekezésben résztvevőket rágalmazza meg, akkor másnap lemond.


Hozzátette: nem értik, hogy hogy az ellenzék miért nem jelöl valaki mást erre a pozícióra.

 

Üzletek , digitális oktatás

 

A miniszter a vegyes profilú üzletek - például könyvesboltban lévő kávézó - nyitvatartásáról szóló kérdésre megerősítette: ezeket nem kell bezárni, csak a helyben fogyasztást kell megszüntetni. Arra a kérdésre, mikor lesz ingyenes internet a digitális oktatásban érintett családoknak és pedagógusoknak, azt felelte: a kormány a közeljövőben fontos döntést hoz ebben a kérdésben.


A kijárási tilalomra és a hajléktalanellátásra vonatkozó kérdésre jelezte: mindenkinek az az érdeke járványtól függetlenül, hogy november második felétől az utcán senki ne töltse az éjszakát. Mint mondta, jórészt az önkormányzatok feladata, hogy a hajléktalanokról gondoskodjanak. Az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok rendszeres teszteléséről az operatív törzs dönt majd.   A miniszter a lejáró okmányokkal, illetve a kötelező felülvizsgálatokkal kapcsolatban közölte: minden ilyen határidőt meghosszabbítanak.


Kérdésre válaszolva kitért arra is: a legújabb szabályok a kaszinókra is érvényesek, ezek sem tarthatnak nyitva 19 óra után.


Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a gyerekek szervezett edzéseinek látogatására vonatkozó kérdésre elmondta: aki versenyengedéllyel rendelkezik és igazolt sportoló is egyszerre, az egyesülettől kért igazolással a kijárási tilalom ideje után látogathatja az edzéseket.


Azt álhírnek nevezte Gulyás Gergely, hogy milliós focistafizetéseket is kipótolna az állam.

 

Adózási kérdések

 

A miniszter a kereskedelmi és iparkamarának az iparűzési adó felfüggesztésére vonatkozó javaslatáról azt mondta: a jelenlegi helyzetben, amikor a gazdaságélénkítés az egyik legfontosabb feladat, minden ilyen javaslatot meg kell fontolni, de kormánydöntés nem született még erről.


Kérdésre válaszolva kitért arra is: kormány nem kíván módosítani a kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata) kapcsolatban az Országgyűlés által elfogadott szabályozáson. Hangsúlyozta: a kata célja, hogy a kisvállalkozóknak nyújtson segítséget, azonban a nagy cégek visszaéltek ezzel a lehetőséggel, így olyan szabályokat fogadtak el, amelyek ezeket a visszaéléseket szűrik ki.

 

MTI/Koronavírus Sajtóközpont


 

kapcsolódó cikkek
Gulyás: a szabályokat be kell tartani és be kell tartatni
Gulyás: a szabályokat be kell tartani és be kell tartatni
Akcióképességre és gyorsaságra van szükség a koronavírus-járvány elleni védekezésben, ezért volt indokolt a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet kihirdetése - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten, a kormányülés után tartott budapesti sajtótájékoztatón. Arról is beszélt, kérik az Országgyűléstől, hogy a kormány által 15 napra kihirdetett veszélyhelyzetet további 90 napra hosszabbítsa meg. Hozzátette: az a kérésük az ellenzéki pártokhoz, hogy ha nem segítik a védekezést, legalább ne nehezítsék azt.
kapcsolódó cikkek
Gulyás: a szabályokat be kell tartani és be kell tartatni
Gulyás: a szabályokat be kell tartani és be kell tartatni
Akcióképességre és gyorsaságra van szükség a koronavírus-járvány elleni védekezésben, ezért volt indokolt a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet kihirdetése - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten, a kormányülés után tartott budapesti sajtótájékoztatón. Arról is beszélt, kérik az Országgyűléstől, hogy a kormány által 15 napra kihirdetett veszélyhelyzetet további 90 napra hosszabbítsa meg. Hozzátette: az a kérésük az ellenzéki pártokhoz, hogy ha nem segítik a védekezést, legalább ne nehezítsék azt.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.
legfrissebbek
Éveken át terrorizálta a családját egy férfi Vasvár közelében – vádat emeltek ellen
A Szombathelyi Járási Ügyészség továbbá kiskorú veszélyeztetésének bűntette és kapcsolati erőszak bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki éveken át terrorizálta a családját egy Vasvár közeli településen, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Kezd eldurvulni Olaszország és az Olimpiai Bizottság vitája
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) figyelmeztette Olaszországot, hogy sportolói nem indulhatnak hazájuk zászlója alatt, valamint a himnuszukat sem játsszák le a tokiói játékokon, amennyiben szerdáig nem rendezi vitáját a kormány az olimpiai bizottsággal (CONI).
Izrael is hosszabbítja az országos zárlatot
Az országos zárlat egyhetes meghosszabbítását tervezik a súlyos betegek magas száma miatt Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.
Elvehetik a jogosítványát annak a sofőrnek, aki tanulóautóval ütközött össze
A Szombathelyi Járási Ügyészség közúti baleset okozása miatt emelt vádat az ellen nő ellen, aki a piros jelzés ellenére hajtott be az egyik útkereszteződésbe 2020 augusztusában Szombathelyen, olvasható Vas Megyei Főügyészség közleményében.
19 új fertőzött Vasban, 459 Magyarországon, 89-en meghaltak
459 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 89 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 11.360-ról 11.379-re nőtt.